Tabung Masa Depan ...

Sunday, November 25, 2012

Tips Bersih & Harumkan Peti Sejuk

( Dari Google )
Tepek gambar peti sejuk kat atas sebab weekend2 ni lah biasanyer, masa nak bersih dan clearkan apa2 yang boleh dikeluarkan dari peti sejuk di rumah kitakan

Sebelum tu, KA nak mohon maaf byk2, sebab masih x berkesempatan nak jenguk laman kawan2 dan balas jejak.  Specially pada yang dah follow.  Sangat busy lately ni. Tambah2 berukband ni slow ler sangat bila weekend2 kat rumah.  In Shaa Allah nanti KA terjah pelan2 ye.

Ok, kongsi tips nak hilangkan bau peti sejuk lepas kita buat operasi bersih membersih tu.  Antara tips2 yang selalu KA guna pakai :-

1.  Letak beberapa helai daun pandan yang telah dibersihkan dalam peti sejuk.  Pasti harum segarlah peti sejuk kita dengan bauan pandan tu.

2.  Potongkan beberapa biji limau nipis, letak dalam mangkuk kecil dan letak dalam peti sejuk kita tu.  Ni  untuk mana2 yang suka haruman ala2 limau ler.

3.  Kalau ada arang pown boleh.  Bungkus arang dalam perca kain dan letak ajelah dalam peti sejuk.  Arang boleh menyerap bau busuk peti sejuk macam yang kita buat bila bubuh durian dalam bonet kereta hehehe.

4.  Kalau suka bau ala vanila pulak, bolehler letakkan sedikit esen vanila dalam bekas kecil dan simpankan dalam peti sejuk.

5.  Kata orang, nenas juga bagus untuk serap bau2an dalam peti sejuk. Potong nenas dan letakkan dalam peti sejuk tu.  Tapi kalau kat rumah KA ni, habis kena makan dululan nenas tu gamaknyer.

Apapun selamat mencuba, dan KA nak cuba juga jalan pelan2 kerumah kawan2 ni.
 

12 comments:

hazwan hairy said...

nice tips akak..peti umh bujang kami ni bau ikan ja lah..hik

cikeyrah said...

Biasa letak daun pandan ..

intanfirdaus247 said...

intan penah letak daun pandan dalam peti sejuk..:)

kiera'sakura said...

thanks KA share tips. kira tatahan bau deyan huuu

sama la nenas tue xsempat nk hilangkan bau dh selamat kena telan hihihihi

Si Matatajam said...

Ada gak petua yg suh letak roti sandwich kosong..

C'Jai said...

1 dan 3 akak pernah buat ...KA..

Nur-nba said...

Biasa letak arang je..

Chic Na said...

tq KA. kena suggest dekat mak ni. ;)

ayut said...

skrg peti ais umah ayut tu bau durian jer..sbb smpn durian..hahaha..mmg xilangla bau ye slagi tak abis :D

mama aryan said...

petua yg bagus ni...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

petua bagus ni...selalu letak daun pandan

Mrs Velentine said...

nice tips

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...