Tabung Masa Depan ...

Wednesday, December 19, 2012

Alkisah Cuti2 Part 4 - Siapa Entiti Itu ??

Kisah Misteri Didatangi Sesuatu

Kalau baca kat N3 KA YANG SEBELUM INI, KA ada tuliskan kisah Along yang dah selamatkan seseorang dari mati lemas.  So, petang itu kami bertolak balik dengan 3 kereta.  2 kereta penuh dengan penumpang & barang2.  Cuma kereta KA hanya kami bertiga Along, En Hubby & KA.  (Ada yang tumpang balik ke ?). Along kami tinggalkan di rumah my BIL sebab dia nak lepak tidur di sana dan KA balik ke rumah my MIL dengan En. Hubby.

Malam itu kerana keletihan KA tertidur keseorangan atas katil dalam bilik.  Pintu bilik terbuka sebelah.  En Hubby macam biasalah, sesekali balik kampung duduk borak bercerita bertemu kawan lama, di kedai sambil mengopi.  In Laws KA yang lain duduk diluar sambil menonton tv.

Dalam terlelap itu tiba2, KA terasa bantal busuk Adik yang tertinggal atas katil belah kiri KA terjatuh ke lantai.  KA terus berpusing untuk ambil dan alangkah terkejutnyer KA, bila KA nampak ada satu lembaga seakan perempuan berambut panjang hingga ke lantai dan berbaju putih berdiri betul2 didepan pintu bilik.  KA cuba menjerit sekuat hati.  Tapi suara seakan2 tak keluar.  KA cuba lagi jerit.  Dan KA boleh dengar suara my MIL dan salah seorang my SIL yang tertanya2 diluar sebab mendengar seakan bunyi suara orang yang kedengaran sangat2 lain.  KA dapat dengar juga my MIL cakap, itu macam bunyi suara KA dan mengajak my SIL masuk menjenguk KA dalam bilik.

Sebaik saja mereka masuk, my SIL terus membaca ayat2 kursi dan memberitahu my MIL yang seluruh bulu roma dia tegak berdiri sebaik masuk bilik KA.  My  MIL pun kata diapun rasa macam tu juga dan cepat2 mengejutkan KA.  Sebaik bangun KA terus meluru keluar dan memberitahu mereka apa yang KA nampak sebentar tadi.  My MIL & SIL KA terus menyuruh KA tidur di luar saje sampai En. Hubby balik.  Tapi, serius KA memang x boleh tidur dah waktu itu.   Waktu tu hampir pukul 1.00 pagi.  

Dalam pukul 3.00 pagi En. Hubby balik.  Dia yang x tau apa2 cerita, terus menyuruh KA tidur di dalam bilik instead of tidur kat luar.   Pada mulanyer KA rasa berat juga, tapi terfikir2 xde apa2 kot, sebab tidur berdua.  Walau waktu masuk ke bilik tu, KA masih rasa seram sejuk.  Sebaik tidur KA menghadapkan muka ke arah En Hubby.  Tiba2 waktu KA berpaling ke arah kiri, KA nampak lembaga itu masih tegak berdiri di situ.  Sekali lagi KA cuba menjerit2 tapi suara x dapat nak keluar.  Mujur En. Hubby perasan keadaan KA dan menepuk2 KA hingga tersedar semula.  Terus KA minta tidur di luar dan tak berani tidur dalam bilik lagi.  En Hubby kata mungkin KA lemah semangat.  Tapi entahlah.  Lepas azan subuh pagi esoknyer, baru KA berani nak tidur semula didalam bilik.

Persoalannyer,  apakah lembaga yang KA nampak itu ?.  Banyak versi2 cerita yang keluar.  Ada yang kata, lembaga tu penunggu air terjun itu yang marah, sebab Along dah selamatkan satu nyawa.  Ada pulak yang kata, lembaga tu menumpang balik sebab kebetulan kereta kami kosong dan kami pulang dah hampir senja.  Kebetulan KA juga uzur waktu itu dan macam2 lagilah.  

But, Alhamdullilah malam berikutnyer xde apa2 yang berlaku sebab KA tidur diluar dan anak2 semua lari tidur rumah my BIL.  He He He.  But serius, lepas kejadian tu Along, Adik diserang demam panas, muntah2 & cirit birit.  Lepas tu Angah juga.  KA & En Hubby cuma kena tempiasnyer aje.

Sampai di KL,  barulah En Hubby tunjukkan gambar2 kat bawah ini.



Terus dia kata mungkinkah sebab dia ambil gambar2 pokok ini. Sebab orang tua2 percaya, tempat2 dan pokok2 macam inilah yang menjadi tempat benda2 halus ini.  Wallahualam.  Allah swt jua yang Maha Besar & Maha Mengetahui.

55 comments:

nea lopah said...

seramnya KA, kalau saya comfirm malam tu jugak demam menggigil. Tapi KA mmg cool, bole sambung tido kat lua pulak. hehehe

With Julia said...

huhhh seriau temann...ermm kena baca doa sebelum ambil pic tempat2 sunyi nih...yela bukan kita saje ada kt situ kan...huhuhu

nur anis said...

seramnya kak...semoga keluarga akak sentiasa dilindungi ye...

yana aina said...

seramnya baca sensorg kat opis nie .. huhuhhh

Mayang ABDUL RAZAK said...

alamak seramnyer KA... ye le tengok gambar pokok tu pun cukup mengerunkan disamping juga sangat ajaib dan pelik bentuk pokok tu kann....

beta kupu said...

Aish seram je bca, ni mlm kang kena psg lampu lah jawabnya! haha

Hana Idris said...

KA??? seramnyaa...takut plak Hana baca cite KA ni..Huhuhu..da la slalu tdo sensorang law Hubby keje...apa2 pon..kuatkan semngat K, amalkn doa2 pendinding sblum tdo. ;)

Kakzakie said...

Meremang bulu roma kakak baca KA. Tapi kena percaya yg syaitan dan jin memang ujud dan tenyata ada di dalam al-quran. Cuma sepatutnya kita lebih kuat dari dia tapi sebab kita tak nampak dia tu yg jadi kita yg takut.

*SiRibenMerah said...

alamak.. seramnya..
dia ikut sebab tau kata lemah semangat tuh.. sabar~
baca ayat kursi lindung diri...

wantie said...

seramnya KA. adei.. jgn la datang lembaga tu datang usha T pulak. sebelum ni ada le nampak ala ala kelibat gitu je. tak de la real punya..


gambar pokok tu pun seram....

wantie said...

ups.. lupanak ckp. lembaga tu berkenan kat KA kot. dia nak tido ngan KA la tu. kikikik... gurau je.

Riedaffya ibrahim said...

KA...sepanjang bace..meremang bulu roma sy tau.. da la sy penakut..tgk pokok tu seram sangat...kalo la sy yg kene harus histeria...

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

tapi bukan nak kata tempat gituew selalu nyer mmg agak KERAS khen kaka...alhamdulliah everything ok for ur family

Mrs Velentine said...

seramnya ka..tapi hanya Dia yg tahu apa yg berlaku..

❤Kamsiah❤ said...

sekali sekala...dia nak menyakat hehe...
(kalau kena kat diri sendiri..mau pitam.)

AHMAD AFIQ said...

kisah benar ker ni. mcm kisah ngeri aku di lebuhraya timur ada keter boleh u-turn di lebuhraya

hazwan hairy said...

alamakkkk meremang bulu roma baca..hahaha......

iiima ❥ said...

seramnyaaaaaa.......
tak boleh bygkan cm ne kalau ima ada kat tmpt KA.....mau demam

Sue-Rya Qistina said...

seramnya!!! meremang bulu roma dok baca kt office sensorang ni. semlm kat tv9 pun ade cerita psl mende2 camni. terus tukar channel. saya mmg penakut skit. huhuhu

Daddy Ziyyad said...

apa apa pun, pokok tu mmg unik!

ANIM said...

meremang bulu roma kak. walaupun pernah alami gangguan. tapi tak pernah benda tu tonjolkan diri. mau demam seminggu kalau berada di tempat KA.

AnneRaini said...

okay serius seram dgn citer akak ni... tak tahu kalau sy kena mcm mana pulak jadinya..mintak simpang..huhu

Fiza Rahman said...

Seramlah pulak kak. TErbayang² entiti tu.

P.A. said...

errrrr seraammmmm....

intanfirdaus247 said...

kak ka, intan baca sampai tercanak bulu rome walaupun duk opis..menakutkan la..lembaga tu waner apa KA

Nooriah Abdullah said...

tengok gambar pun dah macam ada sesuatu eeee seram lah KA

Bum Bumeyh said...

naik bulu roma bace entry ni kak oi. serammm

shaiful zaidi said...

mcm dinosaur jer. ..

gadisBunga™ said...

mmm...

gambar pokok tu memang nampak seram tapi kalau saya kat situ saya pun tak boleh tahan diri dari snap. tapi pape pun, benda tu memang wujud di sekeliling kita. harap2 takde perkara buruk lagi berlaku selepas ni. amin...

ummiross said...

Seram juga ni KA, sampai boleh nampak benda halus, anyway harap KA dan family dah ok, moga anak KA dah sembuh..

anyss said...

Assalamualaikum,
InsyaAllah tak ada apa2 lepas ni, asal kita yakin dia tak boleh buat apa2 kat kita.

hainom OKje said...

Jangankan gambar tu... suasana tepi gambar tu pun menyeramkan KA!

Wak Gelas™ said...

wak pon seram jugakk nii.. uuHUu

Kasih Salina said...

salam KA..seram juga kisah mu itu tapi saya selalu kena camtu..siap lembaga hitam tu cakap nk tido seblah saya lagi..

Nyue said...

hurm..seramnya akk....gambar tu pon menunjukkan seramnya...pokok apakah itu??

semoga akk n keluarga dilindungi..

ieda said...

aduhh saya x pandai nak komen apa pasal nie .. sbb bila melibatkan makhluk halus nie tuk saya cakap , org dulu2 percaya .. benda2 tu biasanya mengikut ! ... ye .. mereka mengikut balik ..

apa2 punn alhamdulillah KA x apa2 ... syukur , mgkin ada hikmah dari semua ini ...

are_lin@yu said...

tgk pic pokok tu pn dah nampak seram..huhu

Dee said...

eee...seramnya KA..dee yg kena usik ngan pintu pun dah takut...inikan pulak nampak lembaga tu...huhu..

aizu's life said...

erk, selangkah ke alam mistri la pulak.. seramm.. huhu.. anyway, along dh jd hero :)

mama aryan said...

eeii..seram jugak ni bila baca citer KA..mujur lepas tu dah ok kan..

gambar pokok tu pun nampak lain mcm je dlm gambar tu

Rasp said...

memang seram lah....
tengok pics pokok tu bertambah lak seramnya....

ayut said...

ooo..ni la cite ye ea KA...kalau ayut pon tak berani kot...mohon dijauhkanla dr ternampak2x ni...

Mimie said...

seramnye kak sy tgk...

SURIA AMANDA said...

SA baca ni terus naik bulu roma...

Haryati Faizal said...

takutnya bila baca citer KA ni... tp biasalah mang dh tempat dia kat situ...

kay_are said...

err.. seramnye.. sampai mengikut lembaga tu ye.. ish ish.. nasib baik takde yang lebih teruk terjadi kan.. memang kne ati ati bile masuk area2 macam hutan ni.. sebab dekat situ r macam macam ade..

Si Matatajam said...

Seram plak M tgk..Wallahualam

kiera'sakura said...

seramnya huuu. mungkin semua faktor yg dorg ckap tue betol kot huuu

ArELeEz said...

wallahualam.. tp, makhluk halus mmg wujud. sbb tu kita kene sentiasa ingt allah. bnykkn baca quran utk elak 'dia' kaco kita. insyaallah..

petrasis1 said...

Bg sy kan Kak KA, boleh nampak benda2 halus ni 1 anugerah Allah.. tak semua boleh dapat.. sy dari dulu tak pernah nampak benda2 yg selalu orang cerita tu kecuali sekali je waktu sekolah menengah dulu nampak toyol berlari dalam dorm.. pastu takde dah sampai sekarang..

izan mama mia said...

seram..xbaca habis pun !!

Lynn said...

Nauzubillah..saya tak kuat semangat dan kalau boleh tak nak alami semua tu..baca ayat kursi bebanyak insyaallah mohon dijauhkan..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

seram!

C'Jai said...

Menyeramkan..

akar2 pokok tu nampak seperti jari2 tangan...

ALoNa CintamaniszLite said...

owh..timakasih KA..baru dpt baca, hehe..

3-3 kemungkinan itu mungkin menjadi sebabnya. Tp sebab yg ke-2 tu iaitu sebab tempat duduk kosong tu tak mungkin laa pulak. Sbb mende mcm ni kat mana2 pun dia leh dok..

Mm..dia berkenan kat KA ler tu, opps, gurau jer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...