Tabung Masa Depan ...

Tuesday, December 18, 2012

Nak Rebus Telur, Ini Petua Dia !

Salam Hari Selasa !

Hari Selasa biasanyer KA akan kongsi petua.  Ok, kali ini nak kongsi petua cara2 nak rebus telur. Macam mana nak tau samada, telur tu dah masak ke belum macam kat N3 CERITA KENDURI YANG INI !


Untie KA tu, mintak tolong siapkan bunga telur dengan menggunakan telur asin untuk majlis kesyukuran tersebut.  So, cara mudah nak menentukan telur dah masak ke belum adalah, dengan memasukkan sedikit beras ke dalam air rebusan telur tersebut.  Bila beras sudah mengembang dan masak, itu tandanyer telur pun dah cukup masak dan boleh diangkat.


Kalau merebus dalam kuantiti yang banyak misalnyer, untuk kenduri kendara bagi mengelakkan telur pecah pulak, kata orang masukkan telur dalam plastik diikat kemas dan kemudian baru direbus. 

( SEBAHAGIAN DARIPADA TELUR2 YG SIAP DIMASAK DAN DALAM PROSES UNTUK DILETAKKAN DALAM SARUNG TELUR DARI KAIN NET ITU )


So, KA berkampung di rumah one of my sis untuk menyiapkan bunga2 telur asin tersebut.  Yang lecehnya saiz telur itik itu kan agak besar dan sukar untuk dimasukkan kedalam bekasnyer yang agak kecil.  Apapun, nak ucapkan tq pada my sister2 yang sudi tolong, walau ada 1 - 2 orang itu yang dah surrender nak buat, bila payah sangat nak masukkan telur dalam bekas net itu.  He He He.  Opps, memang ler penat sebab siap hampir pukul 1.30 pagi ! Tapi seronok................

50 comments:

Sue-Rya Qistina said...

ooooo..mcm tu caranya ye. x pernah tau pun sebelum ni. thanks sharing info KA!

MizzTina said...

btl²..mak sy pun ckp mcm tu.. masukkan dlm plastik dl..

yana aina said...

selalu dgr petua nie time majlis kwen ^^

yan's cottage said...

salam KA...
tak tau pun selama nie...tq kongsi info nie ye....

Nieyl said...

dlu mase nieyl kwen..de gak plan nak letak telur asin..tapi last minit tukar telur biasa aje...sbb itu la..leceh...net die kecik... :)

effa wan said...

seronoknyalah kalau dpat bunga telur masin ni... :)

Nizam.Ariff said...

skrg ni dah trend bagi telur asin ek...

Ietams said...

ya! sama petuanya tu dgn petua saya

IntaNBerliaN said...

ooo ltk beras... thanks ka

Fiza Rahman said...

Owh...baru saya tau. Thanks kak ☺☺

Maria Menado~ said...

oo letak beras. kalo kite seperiuk besar pon boley letak beras ea kak?

Rai Ourkizuna said...

trend kan skang bagi telur asin masa kenduri kahwin..sedap jugak.. saya suka saya suka..hehehe..

inazamri said...

wah bestnye bunga telur asin.tak penah terpikir sebelum ni.Bagus gak petua tu.selalu tengok kalau kenduri kawin rebus telur org buh dlm plastik agar telur tak pecah.

Nooriah Abdullah said...

thanks KA akak pun baru tau jugak kalau biasa tu selalu nya terlebih masak telur tu hahaaa

maya amir said...

laaa..saya pun baru tau.. alkisahnye..baguslah tips ni, saya akan praktikkan..konpem:)

Kakzakie said...

Betullah petua ini kakak pun gunapakai KA.

Cantik bunga telurnya.

Nur-nba said...

Kalau petua masuk plastik pernah dengar.. Tapi yang masukkan beras baru je tahu.. Wah sampai pukul 1.30 pagi.. Kalau berkumpul ramai2 tak terasa sangat..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

ermmm...1st time moon tau... org bagi bunga telur.. pakai telur asin...

LydSunshine said...

Klao telur asin takleh le nak makan on the spot. Kena balik umah makan dgn nasik la dulu. huhu. Selama ni, saya kalo rebus telur asin, main hentam je lama mana.

lieyalatif said...

wow! nice tip KA...baru tau ni hah boleh pakai beras...

kak nora said...

bunda biasa gak buat, msuk dlm plstik..dlm 10 bj tiap satu..ikat kemas2..cucuk2 plastik buat lubang sikit..lepas tu rebus...nak dikeluarkan pun setelah masak pun senang..cuma pegang tangkai plastik..dan nk kira pun senang..tiap bungkus ada 10 biji...yg letak beras tu belum pernah cuba lagi..bolehlah cuba nti..

NM03 said...

haah KA, sya biasa masuk dalam plastik je... tapi cara masuk beras tu nak try la nnt

Anum said...

bagus petua

Ummiarissa Mahdi said...

petua ni sama cam kami biasa buat...oh..KA rebus buat telur asin ye...best jugak..tapi tak leh makan teruslah kan..

Chic Na said...

bagus petua ni. huhu..

Dunia Wilma said...

Wah...Nanti time sepupu Wilma kahwin, Wilma buat macam tu la ^_^

wantie said...

rumit kan buat bunga telur ni.

izan mama mia said...

mmg dok guna cara ini lah..mmg mudah

Myra Jay said...

Kenduri kat kampung memang meriah kan..

Sama la MJ baru selesai majlis rumah mertua, rebus ikat ngan plastik :D

Ema Blog said...

sekarang kenduri dah ramai pakai telur asin..salah satu sebab susah nak pecah kan..

sudipVSsenduk said...

kalau pergi kenduri, sukanya dapat telur rebus/ telur asin... org sekarang banyak buat gula2 je... :(

ieda said...

oh macam tuu ..
saya mati2 ingatkan telur apelahhh warna putih nie ekeke
x terfikir bg telur asin !
wahhh seronok nie
1st time sya tgk org bagi telur asin dlm majlis .. ;)
hurmmm nanti nak ikut petua nie ;)

ALoNa CintamaniszLite said...

Petua2 ni sy dh tau, hehe...

Ada lagi satu KA...kalo nk bagi telur tu tahan 5-6 hari...telur yg dh taruk dlm plastik tu tidak direbus tetapi sebaliknya dikukus. Cuma, kan...sy tak tau camne nk tau telur tu dh masak, hahaha...

Riedaffya ibrahim said...

1st time orang bg telur asin time kenduri...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

owh baru tau ni..thanks kak

Nafisa81 said...

ha'ah...kalau bungat telur yng beli siap ni...kain net utk bungkus telur alahai cinonet benor...susah nak bungkus dan ikat..ade jugak yang terpaksa reject sebab telur sampai dah bergolek keluar

Mira Adzlia said...

owh...tu petuanya yer..time ksh sbb kongsi...serius mmg xtau..hihi

mama aryan said...

seronoknya..dah lama tak buat keje2 macam nih

ayut said...

cntik putih yer....

Mrs Velentine said...

telur asin..first time dengar org pakai telur asin utk bunga telur...tq utk petua tue kak

SURIA AMANDA said...

boleh guna idea ni utk next wed nanti ni...telur asin...hurm...menarik..

hazwan hairy said...

telur itik ke?

eita said...

tema biru...

Raudzah Zahari said...

Oooo macam tu petua nya. first time dengar coz yang lain-lain banyak jugak..boleh cuba lain kali..

Haryati Faizal said...

bley try petua ni...

N.Aima K said...

wah unik guna telur asin..selalunya telur biasaa

sal ya said...

yang dalam plastik tu saya ada baca. MIL saya ada buat kot. first time saya pergi kenduri bagi telur masin masa majlis my SIL. semua org macam pelik sikit la. yg mana dah biasa tu ok je. tapi sy dgn family husbn mmg pelik sikit. benda baru nih.

Mrs Lurve said...

kalo kat sini, lbh suka kukus telur tue...susah nak pecah

nea lopah said...

Thanks 4 sharing... jarang org bagi telor itik ni kan KA?

hainom OKje said...

Ada lagi telur masin sebijik kat fridge lum makan lagi....dah lama tu!!! boleh makan lagi tak agaknya!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...