Tabung Masa Depan ...

Monday, July 09, 2012

Tangan Kosong Tangkap Kuda Liar !

Baca tajuk diatas sambil nak bertanya 'Ada berani' ??.  Kalau tanya saya, yang dengan kucing pun takut, apalagi nak tangkap kuda liar.  Memang pikir 1000 kali ler gamaknyer .  Macam2 kan!

Tapi lain ceritanya di MADRID, Sepanyol, dimana beratus-ratus ekor kuda liar ditangkap, dibersihkan dan bulu ekor haiwan tersebut dipotong dalam festival tradisional dikenali sebagai Rapa Das Bestas.


Acara berkenaan yang jatuh pada hujung minggu pertama setiap Julai, disambut oleh penduduk kampung di kawasan Galicia, barat daya Sepanyol.

Diraikan sejak lebih 400 tahun dahulu, Rapa Das Bestas atau "menjinakkan haiwan liar" menyaksikan pemuda-pemuda menangkap dan menjatuhkan kuda liar dengan tangan kosong.
 
Mereka kemudian akan membersihkan kuda itu dan memotong bulu haiwan tersebut.

Festival berkenaan yang menjadi tumpuan pelancong asing berlangsung selama tiga hari. - REUTERS

Sumber dan lanjut boleh baca KOSMO Online ni!

Ingat lagi my bongsu daughter dengan selambanyer cakap, kalau nak tangkap lembu senang je, pakai je kain merah pastu kibar2kan, nanti dia mesti datang, senang lah nak tangkap lembu tu macam kat TV tu.  Cepat2 En. Hubby jawab, jangan dibuat2 dik, nanti lembu tu datang terus sondol baru tau! . ( Kuatnyer pengaruh tv pada kanak2 kan!)

AlKisah Di Malam Terakhir Floria Putrajaya 2012

Semalam, sempat juga meneruskan misi terjah ke Putrajaya.  Hampir2 x jadi sebab Si Bongsu tak berapa sihat. Tapi dalam demam2 tu tetap nak pergi.  So kenalah makan ubat dulu yek !. Jumpa dengan cousin2 dia, rasa sihatlah sikit rasa badankan.  Cousin2 hello (style Jozan) !

Tengahari, acara masak2 style berkelah je, simple, mudah dan cepat ! @ my second last sister's house......


Lepas tu, ke rumah my 1st sister pulak untuk next acara santai2 borak dulu dan minum petang! ............

Lepas maghrib, barulah bertolak ke tapak Floria tu .  Nak citer panjang2pun  tak guna, so layan jelah gambar2 yek.  Apapun, budak2 jugalah yang lebih2 terujakan!.


 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 Kat sini dah jadi cam ala2 ICT lah pulak !

 
 
Last one, hasil dari terjahan malam semalam, 3 pokok durian raja kunyit  musang king.  Dibeli oleh En. Hubby.  Dijangka akan keluar hasil dalam masa 5 tahun.  My bongsu daughter cakap lamanyer! (Apapun, saya tak makan durian so, tak lah kisah sangat lama mana pown ! He He He)


Banyak lagi gambar2 but simpan dululah.  Bila2 senang leh tepek2 lagi. Hi Hi Hi


Sunday, July 08, 2012

Citer Hari Minggu Ni Dan Makan Tempe Banyak2 Tau!

My bongsu daughter demam , batuk dan selesema dari semalam.  Nasib baik program Sukan sekolah ditunda ke tarikh lain.  Demam dah agak kebah ari ni.  Cuma batuk dan sakit tekak tu masih ada sikit2.  So, plan ari ni nak bawak dia jumpa En. Doktor sebelum pergi jalan2 ke Putrajaya.  Satu untuk aktiviti masak memasak gulai betik muda, (mungkin ada tempe goreng)  and kedua misi terjah Floria, Putrajaya tuh!

Ok, satu lagi nak bercerita tentang Tempe. Ada yang tak tahu rupa tempe ?.  Atau tak pernah makan tempe ?. 

( Google image )
Berbeza dengan En. Hubby yang tak berapa nak gemar, saya cukup suka makan tempe ni. Tak kisahlah samada digoreng begitu (makan cecah kicap pedas), or dibuat sambal atau dimasak bersama sayuran lain or masak gulai kuning.  Memang sedap!. Makan lontong lagi terangkat.

Selain dari itu, tempe punya banyak khasiat juga tau.  Ni, saya nak cerita. Kata orang lagi, makan tempe boleh buat kita awet muda dan akan dapat melambatkan proses penuaan. ( Ingat lagi tak, kata salah seorang pemimpin tanah air tentang rahsia wajah berseri beliau dulu! Sebab makan tempe. HeHeHe ).  Apapun selain dari itu, amalan makan tempe juga dapat mencegah terjadinya penyakit diabetes melitus, sakit jantung, kanser prostat dan juga kanser payudara kerana tempe ini mengandungi gene stein dan phytoestrogen.  Bagus kan!. So, mulai hari ini, jangan lupa makan tempe ye!. Lagipun ia mudah didapati dan harganya pun murahkan.

Maaf andai tak dapat jenguk semua laman kawan2.  Kalau cuti2 kat rumah ni guna berukband yang lembap dan slow macam siput camtu lah.  Kejap ada kejap xde.  Kalau kat office tu guna Unifi memang meletoplah.  Apapun akan cuba singgah semula and tq pada semua yang sudi singgah yek!

Salam....................

Saturday, July 07, 2012

Rocker Ella Dijangka Nikah Hari Ini

Rasanya dah banyak kali dengar cerita tentang Ratu Rock Kita Ella, nak mendirikan rumahtangga.  Tapi semuanyer tak pernah menjadi kenyataan sebelum ini. Akhirnya di usia beliau yang menjangkau 46 tahun, Ella bakal dinikahkan dengan jejaki pilihan beliau Azhar Ghazali hari ini, 7/7/2012 di kediaman keluarga beliau di Kelang, Selangor.

Dalam pada itu, Ella berkata, majlis pernikahan itu nanti akan diadakan secara sederhana dan hanya keluarga terdekat kedua belah pihak dan kenalan rapat sahaja diundang. Ella menjelaskan, pihaknya bukan tidak mahu menjemput ramai orang tetapi menghormati permintaan keluarga yang inginkan kesederhanaan untuk majlis pernikahan tersebut.

"Insya Allah majlis resepsi nanti pada 1 Disember depan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya saya akan jemput lebih ramai tetamu," katanya.

Ella bersama Azhar iaitu seorang juruterbang syarikat penerbangan Firefly yang berusia awal 30-an mula mengenali antara satu sama lain sejak sembilan tahun lalu, namun hubungan itu menjadi lebih serius tiga tahun kebelakangan ini.

Tahniah buat Ella.  Moga kekal selamanya!

Cerita lanjut leh baca lagi Mstar Online

Katanya yang ini gambar Ella dan bakal suami beliau Azhar (si pilot itu ). No komen!




















( Neway Happy Weekend Semua! )

Nak Pilih Kualiti Ataupun Jenama ?

Weekend ni cadangnya nak beli sedikit pakaian untuk anak2 dan diri sendiri, sebagai persediaan untuk hari raya, walaupun puasanya pun tak lagi.

Sebabnya, tak mahu buat semua itu di saat2 akhir.  So, nak tanya pendapat uols semua bila membeli ni.  Pilih jenama atau kualiti. Kata orang, pakaian juga mencerminkan keperibadian diri dan juga cermin taraf hidup sesorang itu. Itu yang kadang2 ada yang sanggup bergolok bergadai untuk bergaya dan kemampuan itu pula jatuh no. 2.  Yang penting biar papa asal bergaya!.

Saya sebenarnya, tidak berkira sangat dalam soal berpakaian ini, yang penting pakaian itu cantik, bersesuaian dengan kita, berkualiti dan harganya mesti berpatutan.  Tidak semestinya yang berjenama sahaja.  Satu lagi, kenalah membeli ikut atas kemampuan kita jugakan!. Dan kalaupun nak beli yang berjenama dan agak mahal sedikit saya akan tunggu masa ada "Sales".  Itupun masih kena lihat harga dulu, takut tertipu. Banyak kes tipah tertipu ni tau!.

Uols2 pulak macammana, pilih kualiliti ataupun jenama ? Mana lebih penting ?

Friday, July 06, 2012

Datuk Lee Chong Wei Pun Nak Kahwin Dah!

Suka ria hati baca cerita ni.  Antara berita yang saya nanti2kan.  Kalau benar, tahniah ye Datuk Lee Chong Wei!. ( Dengar cerita calonnya ahli sukan negara jugakan! )

JAGUH badminton negara, Datuk Lee Chong Wei semalam menerima pengtauliahan pangkat Leftenan Komander (Kehormat) Pasukan Simpanan Sukarelawan Tentera Laut Diraja Malaysia (PSS- TLDM) daripada Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi.

Chong Wei berkata anugerah tersebut yang berkuat kuasa 1 Mei lepas sekurang- kurangnya memberi dorongan kepadanya dalam persediaan menghadapi Sukan Olimpik London 2012 hujung bulan ini. "Anugerah ini menyuntik semangat saya untuk bermain dengan lebih baik, tambahan pula saya baru pulih daripada kecederaan kaki yang dialami pada Piala Thomas yang lalu."

Beliau berkata demikian pada majlis yang berlangsung di Wisma Pertahanan di Kuala Lumpur semalam. Chong Wei yang bakal melangsungkan perkahwinannya tahun depan berkata, penyertaannya pada Sukan Olimpik kali ini adalah yang terakhir, dan segala perancangan mengenai perkahwinannya hanya akan diumumkan selepas temasya sukan itu.


"Sekarang saya hanya fokus kepada latihan untuk memberi persembahan terbaik dan memperoleh pingat untuk negara," katanya. Mengulas lanjut mengenai pengtauliahan pangkat itu, Chong Wei berharap ia mampu menggalakkan lebih ramai ahli sukan profesional menyertai pasukan beruniform seperti PSSTLDM. "Sebagai penerima pangkat, saya akan berkongsi segala pengalaman, suka duka sebagai atlet yang berjaya mempertahan kedudukan ranking No. 1 dunia selama empat tahun berturut-turut," katanya. 

Chong Wei menduduki ranking No. 1 dunia mulai 21 Ogos 2008 hingga 14 Jun 2012. 

Sumber DARI SINI

Jom Masuk Bloglist Julai Santai Leeza

Satu lagi segmen kawan2, yang nak saya join di hari Jumaat yang mulia ini. "Jom Masuk Bloglist Julai Santai Leeza".  Tuan rumah blog ni, memang cukup kerap datang menjenguk dan rajin meninggalkan komen di laman KA ni.  Sangat2  KA appreciate.  Tq so much yek!. So, nak turut sama memeriahkan lagi segmen beliau lah !.  Tepek dulu banner dia..


Kalau kawan2 yang lain berminat boleh terjah blog dia kat LAMAN YANG INI

Segmen ni hingga tarikh 7/7/2012 jam 11.59 malam.

Bloglist Kakcik Seroja

Yes, yes, ada segmen 'Bloglist Kakcik Seroja"!. Ok nak bercerita ni.

Saya ni consider blogger baru yang perlu banyak belajar lagi dari blogger2 yang lebih otai.  Dalam redah meredah laluan sepanjang 3 bulan berblogging ni, tersinggah lak di laman Kakcik Seroja ni.  Hatipun terpaut membaca setiap N3 yang ditulis.  Setiap N3 yang dititipkan dengan penuh keikhlasan, membuatkan saya menjadi antara pembaca tegar blog 'Kakcik Seroja" ini.  Antara blog mesti singgah buat saya !. Bila tau adenye Bloglist Kakcik Seroja yang baru, terus ambil kesempatan join sekali.  Ni ha banner ni.


Thank you Kakcik, saya sebenarnya, banyak belajar dari blog Kakcik ini.  Kalau uols2 semua nak tahu lanjut tentang Bloglist Kakcik Seroja ni boleh singgah dan jenguk kat SINI YEK !!

Moga kita akan terus follow menfollow ye !

* Penting - Berhati2 Jenayah Di Tempat Letak Kereta

Maaf andai N3 yang ini panjang lebar sikit.  Share citer ni dulu dari FB :-

From Nooralida (Ida):
Dear all, I've been assaulted by a Malay man weaponed with a knife in my car in alleged attempts of rape & possibly robbery too, at TESCO Ampang open–air car park at 2.50 p.m. on Tuesday, 3rd of July (yes, in broad daylight!).

He saw me going into my car, which was parked nearby the side entrance of TESCO Ampang, after taking a flyer off the windscreen. He ran to me from behind & pushed me in. He had his left arm on my throat & held his knife with his right hand & slashed my neck at 2 places & stabbed my neck which wound had caused non–stop bleeding & required 3 stitches to be done on it. I defiantly fought back & tried shouting. He pinned me down with all his weight on the right side of my body & warned me to be silent & not to be stupid. He weighed 75–80kg & was 165cm in height. So, he was quite bulky.

He picked the wrong woman as I'd fight till the end of my life. I sounded the horn of my car with either my right hand or knee continuously after he pinned me down as he was trying to shut the driver's car door.

After 2–3 minutes of struggling, a concerned Sabahan lady and her mid–twenties son took an interest in the non–stop honking & the man's aggressiveness though they couldn't spot me at all as I was forced to lay down on my left & couldn't push him off me. Their interest in the situation made the attacker panicked & fled the scene.

He wasn't caught & is still roaming freely. To all my family, friends & students, please be cautious wherever you're. Even men aren't safe nowadays.

I drove to the police station to lodge a report & then to Gleneagles Hospital to seek medical attention. I'd a CT scan & several X–rays done. They stitched the wound of my neck. I'd difficulties breathing, talking, swallowing, walking, sitting & laying down. The scan & X–ray showed that my right lung was punctured & had collapsed 60% & that the chest wall was filled up with fluid & blood compressing my right lung. If I didn't do the surgery to remove the fluid & blood, I'd lose the function of my right lung & instantaneously the left lung would press on my heart which could cause the heart to stop beating.

I'm currently at the ICU after the tube insertion surgery for close observation & so far, there's been 360ml of fluid & blood extracted. Alhamdulillah.

Thank you to my family & friends who have visited me, and especially my two Sabahan Guardian Angels – Aunty Surianie & her son, Rafi. Without them, things will only get worse as the attacker was relentless & adamant.

Please do not call me as I'm unfit to talk. Feel free to text or post comments here.


Update: According to Ina Adziz, Ida is given a medicine so that she is asleep after a major surgery to fix her oesophagus and chest wall. She is on a machine (for breathing according to the nurse). You can pay her a visit, but she can’t be disturbed or talk to as she won’t be awake. Tesco Malaysia is yet to reply to my private messages.
__________________________________________________________________________________

Membaca rencana ini pula dari akbar tempatan.  Sesuatu yang sangat2 merisaukan saya.  Apalagi sebagai seorang wanita. Even lelakipun x selamat sekarang ni. So berhati2 ye semua.

KES jenayah di kawasan letak kereta pusat beli-belah kini amat membimbangkan. Semakin ramai pengunjung berasa tidak selamat apabila berada di kawasan ini. Oleh itu, ia memerlukan sesuatu tindakan pantas dan berkesan bagi mengatasi masalah berkenaan.

Jenayah di tempat letak kereta membabitkan pecah kereta, mencuri, vandalisme, ragut, rompak, samun, culik, rogol dan pembunuhan. Kajian menunjukkan 80 peratus jenayah di pusat beli-belah berlaku di kawasan letak kereta, terutama di tempat tertutup. Adalah wajar pemilik pusat beli-belah peka dan mengambil berat keselamatan pengunjungnya dan memastikan mereka sentiasa dalam keadaan selamat, terutama apabila berada di kawasan tempat letak kereta.
Wanita adalah mangsa utama penjenayah di tempat letak kereta. Penjenayah memilih wanita kerana mereka selalunya tidak melawan dan risiko penjenayah ditangkap agak rendah. Penjenayah kini bijak memilih mangsa selain melihat risiko ditahan. Mereka mempelajari teknik dan taktik terkini menerusi internet atau di televisyen.
( gambar hiasan pinjam cik google )
INFO: Panduan elak jadi mangsa penjenayah

  • Letakkan kereta berhampiran pintu masuk pusat beli-belah, di tempat terang dan sentiasa patuhi arahan pihak penguat kuasa dan berhati-hati setiap masa.
  • Pengunjung perlu meminta bantuan rakan atau pengawal keselamatan untuk menemani ke tempat letak kereta sekiranya persekitaran gelap.
  • Sentiasa peka keadaan sekeliling dengan meletakkan kenderaan di petak jauh jika ia lebih selamat berbanding petak berdekatan, tetapi boleh mengundang bahaya.
  • Tinjau dulu keadaan di dalam kenderaan sebelum masuk. Pastikan kunci sudah berada di tangan sebelum menghampiri kenderaan. Elakkan dilihat tercari-cari sesuatu di dalam beg.
  • Kunci pintu selepas memasuki kenderaan sebelum menghidupkan enjin, selain elakkan melengahkan masa di tempat letak kereta.
 LANJUT LAGI  leh baca kat sini!

Saya mendoakan agar kita semua sentiasa berada dibawah perlindungan Allah s.w.t ! Amin2
 

Fadilat, Hikmah & Rahsia Rukun Sembahyang Yang Kita Tak Tahu

Memulakan hari dengan bismilllah dan lafaz salam serta berkongsi sesuatu yang baik di pagi hari Jumaat ni!.   

Banyak fadilat dan hikmah yang tersembunyi sebenarnya di sebalik Rukun Sembahyang. Kongsikan untuk makluman kita bersama.


( Share dari FB )


Thursday, July 05, 2012

Bandar Mana Lebih Mahal Dari Kota London !

Cer teka, cer teka bandar mana ???.  Saya pun baru tahu bila baca artikel kat yahoo ni! He He He.  Kalau tak sebelum ni, sebut pasal London je, mesti dalam kepala dok kata, kota paling mahal ler gamaknyer kat dunia ni!.  Tapi kalau cakap tentang biskut Almond London, taklah berapa nak mahal. Buat sendiri boleh dapat banyak lagi. Apa dah melalut ni.  Ok, share yang ini dulu.

Luanda, N’Djamena and Libreville – Bandar Lebih Mahal Dari London

 

Life isn’t cheap in Britain, but it could be worse – new figures show 24 cities are even more expensive to live in than London.

 
                   The second most expensive city on Earth is Angola's capital Luanda

We all know prices are rising in Britain, the latest figures show the cost of living in the UK is 3.5% higher than last year, but while things here are bad, they could be a lot worse.

The latest international study shows there are some 24 cities where life is more expensive than in London (the UK’s most expensive city), 132 places more expensive than Birmingham, 160 places costlier than Glasgow and 164 major cities cheaper to live in than Belfast – the lowest-ranked UK city on the list.

Dublin was ranked as the 77th most-expensive place to live – making it more expensive than anywhere in the UK except London. However, the weak euro meant the Irish capital droped 14 places on the list compared to last year, making it cheaper to live in than Prague according to the latest figures.

That’s not to say things are cheap in Britain and Ireland, but thank goodness we don’t live in Luanda. Residents in the Angolan capital fork out more than twice as much as Londoners for a pint of milk, pay 40% more for a pair of jeans, more than four times as much for a burger and 47% more to rent a two-bedroom apartment, figures Mercer’s annual cost of living city rankings show.

In fact, only Tokyo costs more to live in than Luanda, the global consultancy calculates, with cities such as N’Djamena in Chad (8th most expensive), Libreville in Gabon (20th) and São Paulo in Brazil (12th) all rated as more expensive than London.

“Despite price increases on goods and services most UK cities moved down in the ranking this year, following the loss in value of the British pound,” explained Milan Taylor, Head of Mercer's data and product services in the UK and Ireland.

As well as the three African capitals, three Swiss cities (Geneva, Zurich and Bern), three Japanese cities (Tokyo, Osaka and Nagoya) and four Australian cities (Sydney, Perth, Canberra and Brisbane) were all more expensive than anywhere in the UK.


The 10 most expensive cities on Earth
Rank


City


Country



1


Tokyo


Japan





2


Luanda


Angola





3


Osaka


Japan





4


Moscow


Russia





5


Geneva


Switzerland





6


Zurich


Switzerland





7


Singapore


Singapore





8


N’Djamena


Chad





9


Hong Kong


Hong Kong




10


Nagoya


Japan







 
Mount Fuji rising up behind the skyscrapers of Tokyo.




(  Tak taupun tentang ini ! )


So where’s cheapest then?

As well as looking at the most expensive cities on the planet, Mercer also takes a look at the cheapest major cities to live in.

For the second year in a row Pakistan’s Karachi was the least expensive place to live, followed by the country’s capital Islamabad.

Mangua in Nicaragua was next cheapest, with Bishkek in Kyrgyzstan fourth and Bolivia’s La Paz fifth cheapest.

Mercer looks into the cost of living – covering everything from housing, to clothes, food and drink, newspapers and petrol – so that companies and governments can work out how much it would cost to base employees in different parts of the world. This year it studied 214 major cities globally.



































 
Karachi is the cheapest city to live in on the planet (Image:PA)













































RM 118 Dapat BlackBerry 7/7/2012 Sahaja

Jom ramai2 kita pergi serbu Bluecube yek!
CELCOM Axiata Berhad (Celcom), penyedia telekomunikasi mudah alih pertama di negara ini menawarkan BlackBerry Curve 9320 dengan harga semurah RM118 kepada 200 pelanggan pertama hanya pada 7 Julai ini.

Tawaran sehari itu membabitkan kedai Bluecube di Pavilion Kuala Lumpur, 1Borneo Mall Kota Kinabalu dan The Spring Kuching apabila pelanggan hanya perlu mendaftar pelan RM88 dengan kontrak 12 bulan.

Ketua Pegawai Pemasaran Celcom, Zalman Aefendy Zainal Abidin berkata, model terbaru itu diperkenalkan Celcom dalam usaha memanfaatkan perkhidmatan BBM, rangkaian media sosial dan sambungan yang baik oleh syarikatnya.

“Penggunaan BlackBerry menepati keupayaan Celcom yang mampu menawarkan liputan meluas dan stabil,” katanya.


( MetroOnline )
 Sumber Baca Kat Sini!

Berkongsi Rasa Dengan Bakal2 Ibu !

Salam semua !.  Memikirkan apa yang nak dikongsikan hari ini.

Menjenguk blog sana tuan rumah  tengah mabuk 3 bulan, jenguk blog sini pula, masih lagi alahan dan morning sickness.  Baca kat blog yang itu, Puan blogger tunjuk gambar scan perut, dan baca blog yang ini, si blogger bapa publish gambar bawa isteri pi check-up!..Aduhai sekarang ni musim hamil sedonia ke ?  He He He.  Tahniah pada semua rakan2 blogger tak kira yang 1st timer or dah kali yang ke 3 or ke 4 or ke sepuluh.  Ada ke?.  Dan pada blogger2 bapa yang tetap sabar dengan kerenah orang rumah2 yang preggie tu. I'm happy for uols too!. Pada yang masih single mingle tu, bila lagi ?

Saja2 berkongsi cerita bila menerima kelahiran ataupun baby baru. Lain2 petua boleh terjah kat N3 petua sebelum ini ye. Mesti banyak persoalan yang keluar terutamanya dari ibu2 baru.  Antaranya :

-  Macammana nak susukan anak nanti ?
-  Macammana nak merawat bayi kalau ada masalah atau tika bayi sakit ?
-  Kenapa bayi ni asyik tidur je  !
dan paling banyak ditanya kenapa bayi menangis. Betul tak?.  

( google image )
Bagi saya antara sebab bayi menangis adalah 
- rasa lapar (kenalah bagi susu.  Biasanya lepas menyusu bayi akan tidur semula)
- perut x selesa atau kembung ( paling selalu terjadi. So cuba gosok minyak telon or minyak yuyi (minyak paling femes skang ni) tu diperut dan telapak kaki or bagi sikit gripe water )
-  Bila lampin basah - (tak kira lah samada buang air kecil atau besar.  Mesti bayi tak selesa dan menangis)
-  Perlukan perhatian dan rasa diri keseorangan ( sebab dah duduk lama dalam perut emaknyer, so bayi akan terasa lebih selesa bila kita peluk dan pegang seperti mana sebelum dia dilahirkan).
- Ketidakselesaan samada bayi rasa terlalu panas atau terlalu sejuk; 
- Atau memang kerana bayi itu sakit !

Paling2 penting ibu2 muda kena faham, menangis itu sebenarnya adalah satu cara bayi2 ini berinteraksi  dan berkomunikasi dengan kita.  Janganlah malu bertanya specially pada orang2 tua, parents kita yang lebih berpengalaman.

Lama2 nanti anda pasti akan jatuh hati pada sang buah hati yang baru ini, dan akan sentiasa pula rindukan tangisan beliau.  Tak percaya tengoklah nanti.  Moga semua bakal2 ibu tak kira yang baru atau yang lama, dipermudahkan jalannya yek!

Kawan2 yang lain ada info yang yang dkongsikan juga ke ?.  Silakan.


Info :  Pengalaman, pembacaan dan info kawan2

Tuesday, July 03, 2012

Tips & Petua Rawatan Bibir

Saya percaya semua orang, terutamanya kaum wanita mengidamkan bibir yang cantik, sihat dan menggiurkan. Betul tak?

google image

Ni antara tips2 nyer :-

-  Sebelum tidur pastikan bersihkan bibir dari sisa2 lipstik  yang mungkin masih melekat. Mesti buat ye!
-  Seelok2nya sebelum pakai lipstik tu, sapukan sedikit minyak bayi.  Bagus agar bibir tak kering dan menggelupas.
-  Kerap sapukan minyak zaitun atau vitamin yang sesuai untuk bibir sambil menekan2 bibir secara lembut dan perlahan.
-  Sapukan lip balm andai bibir kita kering atau pecah2.  Jangan biarkan saja begitu.  Lip balm yang mempunyai pelindung matahari sangat2 bagus untuk dipakaikan pada bibir yang bermasaalah begini.
-  Jangan kerap sangat menjilat bibir untuk membasahkan bibir, kerana ia sebenarnya menyebabkan bibir kita jadi lebih kering.
- Lepas tu, kalau pakai masker or krim muka tu, pastikan ia tak terkena pada bibir kita, sebab jika terdapat bahan kimia yang tidak bersesuaian dengan bibir kita, akan menyebabkan timbulnyer masalah lain pada bibir nanti.

Macam saya pulak, tak berapa gemar memakai lipstik, cuma selalu sapukan lips balm or minyak bayi saja.  Lebih mudah dan senang.  Cuma pastikan sahaja sebelum tidur, bibir kita dah dibersihkan!. Ok............

Petua Cara Simpan Daun Limau Purut

Selasa untuk petua lagi. Very simple one hari ini!
 (google)
Kadang kala kita membeli daun limau purut dalam kuantiti yang banyak.  Sedangkan nak pakai nyer sehelai dua aje kan.  Nanti bila dah layu sebab tak digunakan, terpaksalah dibuang.  So, kena belajar agar jangan membazir.  Caranya, masukkan lebihan daun limau purut yang tak habis digunakan itu dalam suatu bekas kedap udara.  Kemudian simpan dan letakkan dalam tempat beku peti ais tu. InsyaAllah, ia akan tetap segar harum, tidak layu dan boleh digunakan dalam tempoh lama.

Cubalah ye!

Monday, July 02, 2012

George Galapagos Mati Di Usia 100 Tahun

Mesti ada yang kata amboi2 KA, mentang2 baru balik dari Zoo nak post N3 tentang kura2 lah pulak. Ada aku kisah ? He He He

( Kosmo Online)

Sebabnye,  cerita tentang kura2 Gergasi Galapagos ni memang menarik. Di beri nama Lonesome George, kura2 ini telah ditemui mati baru2 ini dalam usia anggaran usia 100 tahun.

Sedikit tentang Kura2 gergasi ini. George mempunyai kisah hidup yang tersendiri. Ia ditemui pada tahun 1972 di Pulau Pinta, salah sebuah pulau di Kepulauan Galapagos. Sama seperti namanya Lonesome George, haiwan itu hidup bersendirian dan kesepian sepanjang hayatnya. George tidak mempunyai anak. Walaupun ia cuba dibiakkan bersama dua kura-kura betina berlainan spesies, hasilnya mengecewakan.

Boleh baca lanjut kat sini  Kisah Si Kura2 George

Update : Sorry pembetulan cerita tentang Kura2 ye , tq Kakcik

Sorotan Hari Minggu & Kisah Hari Ini

Mencuri sedikit masa, dalam sambil2 menunggu Cik Printer tu habiskan kerja dia! HeHeHe (Super woman kan!)

Oklah, Perkara pertama, yang nak saya buat hari ini. Jeng jeng jeng.  Nak cashkan wang hasil tabungan Nuffang yang pertama selepas 3 bulan dah berblogging ni. Alhamdullilah.......


Request Date Status Amount
[Click for details] 02 Jul 12 10:07 Unpaid RM 57.15
RM 57.15

Perkara kedua. Sorotan cerita2 lawatan ke zoo hari sabtu tu.  Melawat ke Zoo Melaka, Taman Buaya dan bermandi manda di sana serta misi menawan kota melaka di Bandar Hilir.  Banyak sangat gambar2 merapu yang diambil.  Post sikit2lah untuk share sama2! 

Berhimpun di sekolah sementara menunggu 2 bas tiba.


Sekitar Zoo Melaka.  (Macam kurang maintenance ler Zoo ni!). Aduh sakit kaki merayau satu Zoo mengikut si bongsu.  Tenaga budak 6 tahun takkan sama dengan Umi dia yang dah  menghampiri senja ni (Hehehe).  Sengal2 satu badan.  Dengan kasut bertumit sederhana ni pun lenguh2 kaki.  (Balik kena rendam kaki dalam air garam suam lah ni!).  Nasib baik dah tukarkan si bongsu tu pakai selipar je siap2 dari bas. Kalau tidak, mau melecet kaki berkasut !.

Dah lah tu, sambil berjalan, sambil kena jawap soalan dia yang macam2 ni...
1.  Dah jalan abis satu Zoo,  bila nak jumpa Tarzan ni?
2.  Kenapa orang utan tu tak pakai baju, malu adik nak tengok ? 
3.  Kenapa giraffe tu buang air merata2 ?........dan macam2 lagi lah
Dan sebab Umi dia tak nak pergi ke part2 reptilia tu (geli gelemanlah)  kena belikan dia Ular getah mainan sebagai ganti dan cederahati. Macam ni pun boleh ke?

( gaya bergambar ngan kawan2 mesti sepesen hihihi
Sekitar Taman Buaya. (Menaiki train ala2 Jurassic Park, anak ok, umi pulak yang terkojut lobih2).  dan sessi mandi manda di sini . ( Yang letihnya bertawaf dari Zoo ke Taman Buaya dengan beg sebeban and perjalanan turun tangga naik tangga .. aduyai! )


Sekitar Bandar Hilir, Melaka.  (melawat2 sambil cuci mata, jalan2 dan menyopping) - Banyak duduk dari jalan kat sini sebab dah penat.



Aduhai, lepas ni memang tobat nak pergi lagi, kalau kena pusing2 dan jalan2 cam ni.  Dari pagi 8.00 pagi bertolak, sampai rumah semula hampir pukul 10.30 malam.  Penat, letih tak payah cakap lah.  But semuanye demi anak!.  (Nak cadangkan pada mesyuarat PIBG nanti, kalau ada rombongan cik kiah macam ni lagi, wajibkan kaum bapa pulak ikut !. Boleh?....)

Ahad semalam pulak, ingat nak rest je kat rumah sambil membetul2kan tulang2 dan urat2 satu badan.  Tapi En Hubby pulak, mengajak ke rumah my SIL.  Berjalan lagi dan sampai rumah malam juga. So, kesimpulannya memang takde rehat walau bercuti dua hari !....

Ok cukup!. Nak pikir pasal lunch plak lepas nih... hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...