Tabung Masa Depan ...

Monday, July 16, 2012

Citer Weekend Dengan Kenduri & Melunas Janji Yang Masih Berbaki

Ni, cerita2 weekend hari tu.  Macam tulah KA. Setiap kali weekend ade2 je halnyer. Mula2, menghadiri jemputan kenduri di rumah my cousin, sempena kedatangan bulan Ramadhan dan sedikit kenduri arwah.

Pagi2 lagi, dok tolong makcik2 ni  yang dah bertukar jadi ala2 Michael Jackson semua, dengan sarung tangan putih untuk sessi menyiang dan membersihkan ikan keli untuk menu malam.  Tak sempat nak snap banyak lagi, sebab KA lepas ni dah terjatuh kat belakang, akibat licin ketika membantu membersihkan pinggan mangkuk.  Sakitnyer masih terasa hingga hari ini.

( Tengok tu , semua dah siap sedia dengan sarung tangan putih )


Tengahari, dalam sakit2 tu, sempat juga lari sekejap. Plannnyer, nak jemput  my second daughter yang form 1 tu, cause dia ada aktiviti di sekolah.  Satu lagi, dah berjanji nak belikan sesuatu buat dia.  Sebenarnya, ini belated hadiah sempena pencapaian cemerlang dia, waktu UPSR tahun lepas.  Sengaja KA tak beli lagi.  Kena memikir2 kan pro and cons sebelum belikan.  Takut leka pulak nanti.  Dia x mau ke asrama dan mahu duduk di rumah tapi berada didalam kelas KRK (Kelas Rancangan Khas untuk pelajar2 cemerlang yang tidak ke asrama penuh) di sebuah sekolah berasrama harian. So, melihat kepada keputusan peperiksaannye baru2 ini, terpaksalah KA tunaikan janji juga. Manusia dipegang pada janjinyer kan!

Yang my bongsu daughter, siap bagi nasihat dah ceramah gile2 kat kakak dia tu. Tak eloklah beli benda ini.  Nanti leka lah, alat musik ni tak baguslah macam2 lagi.  Tapi bila dah beli, siap boleh cakap, nanti kita main sama2 ye Angah !

Nak tau apa yang dibeli G.I.T.A.R................... Terbang jugalah ratusan ringgit !.  Janji ye Kak Ngah, pelajaran kena still maintain okeyhhh!.  Kata Angah, saja2 nak main waktu free timelah Umi, I'm not going to be another Najwa Latiff, promise! . Tapi KA tengok, yang si bongsu tu pulak yang lebih2 berminat je.  Dok ralit petik tali gitar tu! Hu Hu Hu.  Cuma En. Hubby je yang x berapa nak gemar !

( Antara yang ada dari  puluhan ke ribuan ringgit )


 ( Menunggu gitar di tune sebelum boleh angkut balik )

Malam pulak, sekali lagi terjah kenduri.
Gambar2 dari  hujung dapur je, sebab KA x larat dah nak berdiri. Duduk di kerusi saja boleh, akibat sakit belakang dan kaki.  Gambar2 sekitar majlis waktu sessi makan di luar rumah pown x sempat nak snap!.


( My Uncle bagi ucapan sikit sebelum majlis tahlil dan bacaan yassin bermula )
Apapun terimakasih tuan rumah atas undangan.  Siap bungkus balik lagi ! Paling KA suka gulai pisang muda ngan ikan masin. Pekat, pedas dan terangkat !........He He He

Petua Kenyang Lama Di Bulan Puasa, Cuba Makan Aiskrim


AISKRIM bukan sahaja sedap malah mengenyangkan.

Salam Pagi Isnin !

AISKRIM sering digambarkan sebagai makanan yang tidak sihat serta menggemukkan.

Bagaimanapun, penyelidikan oleh Majlis Tenusu Kebangsaan Amerika Syarikat mendapati makanan kegemaran kanak-kanak itu sebenarnya mampu membuatkan seseorang berasa kenyang lebih lama.


Malah, aiskrim seberat 75 gram cuma mengandungi 110 kalori berbanding 510 kalori yang terdapat dalam kek keju dengan berat yang sama.

Selain itu, aiskrim yang diperbuat daripada susu lembu kaya dengan vitamin A, vitamin B12, vitamin D dan vitamin K.

Ada juga dakwaan mengatakan, ia berpotensi menurunkan risiko penyakit jantung dan darah tinggi. Begitupun, lebih baik ia diambil dalam jumlah yang sederhana dan tidak berlebih.

Boleh lah cuba bagi aiskrim kat anak2 dalam bulan Puasa nanti kan!.

SUMBER @ KOSMO

(P/S. Tak sabar2 nak tunggu siapa bakal jadi MCSM yang pertama malam ini,  Tahniah buat Dato' Fazley yang akan mencabar Angah(tahniah juge) di final malam nanti.  Macam dah boleh agak siapa juara je! )

Sunday, July 15, 2012

Khasiat Yogurt Untuk Kulit Kering

Uols2 semua suka tak Yogurt.  Kalau KA suka buat macam kat bawah ni kalau terlebih rajin sikit, sebelum suap ke mulut.  Kalau terlebih malas banyak, hirup makan selalu jelah Yogurt tu. He He He
google image
Just nak sharekan tips yogurt, untuk Uols2 yang berwajah kering.  Macam KA, wajah mix normal to berminyak sikit  atau kata orang jenis kulit lambat tua. Ye ke ?.  Petik info dari bacaan di majalah mingguan wanita.

Caranya:-

-  Campurkan satu sudu besar dadih, setengah sudu besar minyak kacang almond, sebiji telur dan satu sudu besar madu.
-  Kacau sebati dan tampalkan pada wajah selama lebih kurang 15 minit.
-  Lepas tu bersihkan dan cuci muka seperti biasa.

Jika rajin dilakukan selalu, InsyaAllah dalam 3 - 4 minggu wajah kulit yang kering akan menjadi lebih lembap.  Ini kerana Yogurt bagus dan berfungsi untuk mengecilkan pori2 kulit wajah sekaligus melembutkannya.  Boleh cuba yek!

Kongsikan juga khasiat terbaik Yogurt kat bawah ni!

Google Juga

10 Reasons Yogurt is a Top Health Food -  

Kisah2 Cuti Hujung Minggu & Sedikit Lucu


Pagi2 semalam dah dok kat kedai makan breakfast.  Dapur masih x boleh nak diguna pakai lagi.  Dan kebetulan semalam pown, ada kenduri hingga ke malam. So, layan makan kenduri jelah!.  (Cuma my bongsu daughter yg sibuk2 complain, ramai sangat sedara Umi ni, penat dah tangan Adik nak salam, He He He). Celcom pula bermasaalah di tempat saya sehari dua ni, jadi terpaksa cari kedai yang agak jauh untuk berblogging.  Maaf x sempat nak pg jenguk laman kawan2.  Pasti akan terjah bila keadaan back to normal nanti.

Cuma masih teringat2 conversation antara my two daughters tu..........

Kakak :  Bagilah Angah pinjam kipas tangan tu ! Panas ni...
Adik :  Adik pun nak pakai jugaklah Angah...
Kakak :  Ala, kedekutlah tu!
Adik  :  Angah, Adik bukan kedekutlah, cuma Adik tak nak kasi aje.
Kakak :  Bertuah punya Adik!
Me :  Ha Ha Ha

Saturday, July 14, 2012

Siapa Juara Master Chef Selebriti Malaysia


 (  Google )
Wah dah sampai final dah ye  rancangan ini. Finalis yang berjaya ke peringkat akhir pada 16 Julai ini ialah, Datuk Fazley, Juliza Adlizan, Farouk Hussein, Soo Wincci dan Angah Raja Lawak.

Siapapun pemenangnya, yang pasti rancangan ini berbentuk amal dan kebajikan.  Sebabnya, setiap peserta yang menyertai Masterchef Selebriti ini mewakili satu badan kebajikan untuk menyumbangkan dana. Sebagai contoh, Fazley (Persatuan Kebangsaan Kanser Malaysia), Angah (Pertubuhan Kebajikan Orang-Orang Kerdil), Juliza (Persatuan Kebangsaan Angin Ahmar Malaysia), Soo Wincci (Kiwanis Down Syndrome Foundation) dan Farouk (Pertubuhan Prihatin Sosial Malaysia).

Siapa lah yang bakal jadi juara yang pertama kan?. Macam dah boleh agak je!

Ok, semua, jangan lupa saksikan Masterchef Selebriti Malaysia Akhir, Isnin, 16 Julai ini, jam 9 malam di Astro Ria (104) dan Mustika HD (134).

Friday, July 13, 2012

Nak Jadi OKB, Jom Ke China Tangkap Piranhas

Wah, sapa2 nak cari duit segera, bolehlah cuba nasib pergi ke China, buat kerja tangkap menangkap ni.  Kalau satu ekor leh dapat 103 pounds tu, kalau 10 ekor sehari, kira sendirilah yek.  Ni semua gara2 kes piranhas yang telah menyerang dua orang di sana baru2 ini.


Chinese city declares war on piranhas

BEIJING (Reuters) - A southern Chinese city is on the alert for piranhas after two people were attacked in a river, and is offering a 1,000 yuan (103 pounds) reward for every fish caught, dead or alive, state media reported on Thursday.
The government of Guangxi region's Liuzhou is asking people to hunt the alien South American species, which badly bit two people earlier in the week who were paddling in the Liujiang River, the China Daily said.
"Fishing with nets is not allowed in the section of the river that flows through the city, but we have made an exemption. Five fishing boats with experienced fishermen have been deployed on the river since Monday," Liuzhou official Wei Yongwen told the newspaper.
"In addition, more than 40 other fishermen from the local fishing association have joined us as well. They all use small pieces of pork as bait."

Other people have taken up position along the river's banks with rods, it added.
"It's horrible to know that the river has such fish. I will not swim there anymore," resident Liu Junjie was quoted as saying. "I'll pray they catch them soon."

However, their days may be numbered anyway, as piranhas die when the water temperature drops below 15 degrees Celsius (59 degrees Fahrenheit), as it will do in Guangxi over the winter, the China Daily added.
Chinese media has said the piranhas may have been released by people who had bought them as ornamental fish, and that authorities are now stepping up patrols of markets to ensure no more are sold.

 (cik google image)
 Sumber Berita KA

Dinner Kat Luar @ Mak Sue Tom Yam

Saja2 nak bercerita, sebab hati riang ria sehari dua ni.  Dan semalam,  terpaksa dinner kat luar atas beberapa sebab :-
 
1 .  Bahagian dapur rumah sedang di renovate dan progress dah menghampiri bahagian my cooking area, so semalam dapur memang x berasap. (Hopefully boleh siap sebelum puasa or raya ! )
2.   My bongsu daughter request nak makan apa2 ikan dimasak pedas style kedai tomyam.  Mula2 request siakap, pas tu tukar lain.  Siap boleh cakap, takut ikan siakap tu tak segar macam kat kampung lah !
3.   Sambil menyambil tu, nak bawa En. kereta bersiram dan bershampo kat sebelah restoran tu juga!
4.   Hati sedang berlagu nada2 gembira sebab bulan ni saya dah menang 3 GA . rezeki2, makan pun berseleralah ! DAN
5.  Paling penting.  En Hubby yang belanja.  (Dia kan buat free lance, so dah ada dapat payment sikit, tu yang belanja. Neway, bukan mahal pown. He He.  Tq ye, En Hubby!)

Layan jelah ! Antara yang sempat di snap, sebelum meluncur masuk ke perut!







Belum habis snap2 lagi, yang bongsu tu dah sibuk2 cakap.  "Cepat lah Umi, adik dah lapar dah ni!.."


Perkongsian Yang Baik Juga Ni ! Beli 1 Free 1



Rasanya ramai yang dah tahukan tentang promosi kat atas ini. KA tak berapa nak minat jugalah, tapi dalam x minat, x minat tu terbeli ler juge. Dah kenyang pown makan lunch semalam. He He He.  ( Tgklah gambar kat bawah ni! Snap dulu sebelum ngap...)


Saja2 nak berkongsi dengan uols2 semua pulak.  Mana2 penggemar Mc D leh print and beli ni!. Satu untuk makan sendiri, satu lagi boleh buat bersedekah di hari Jumaat yang mulia ini. Tak gitu.!. Sebab KA makan satu tu pown dah rasa cam x larat nak masuk lagi.  So, bawak balik lagi satu tu untuk si bongsu .

Boleh lah, kalau  nak cuba2 sebelum puasa tiba ni kan !


Perkongsian Ilmu Di Pagi Jumaat - Tip Ramadan

Salam Jumaat. Untuk perkongsian bersama.  Sebagai persediaan sebelum ketibaan Ramadan nanti.

 ( SHARE DARI FB )

Thursday, July 12, 2012

Cari Pasal Ceroboh Zoo, Mati Dibaham Harimau

Lagi sekali N3 tentang haiwan yek.  Bukan sebab terbawa2 lagi kenangan di Zoo Melaka itu tau.  Semuanya secara kebetulan je.  He He He

Kadang2 manusia ini suka sangat melakukan sesuatu tanpa memikirkan natijah dan akibatnya. Yang ini adalah antara contoh2nyer.  Tak tau entah apa sebab atau atas dasar apa, seorang lelaki telah menceroboh masuk ke sebuah Zoo dan mati dibaham 3 ekor harimau.  Kan dah mati sia2 tu.  Apa motif sebenarnya,  takkan nak culik haiwan2 kat Zoo tu atau sengaja nak bunuh diri. Entahlah!.

COPENHAGEN: Seorang lelaki maut dibaham harimau di sebuah zoo semalam, selepas mangsa memanjat pagar dan parit di situ, kata polis. Pegawai polis Copenhagen, Lars Borg, berkata lelaki berusia 20-an itu diserang tiga harimau selepas menceroboh zoo di bandar raya itu pada awal pagi.

“Mayat mangsa ditemui ketika kakitangan zoo itu tiba untuk memulakan kerja,” katanya. Menurut Borg, apabila polis tiba di zoo berkenaan, mereka menemui lelaki terbabit terbaring dalam kandang dan dikelilingi tiga harimau.

Polis tidak menolak kemungkinan lelaki terbabit memasuki kawasan larangan itu untuk membunuh diri. - Reuters

Sumber BERITA 

Kalau dah harimau tu rupa cam ni memang ler tak selamat ! So, moral of the story, berpikirlah dulu sebelum melakukan sesuatu perkara itu yek! Ambil iktibar dari cerita ini. Tapi kalau memang dah berhajat nak bunuh diri macam dalam cerita ni, tepuk dahi tanya hatilah!

 ( FR GOOGLE )

 

Peribahasa Lembu Punya Susu, Sapi Dapat Nama

Cerita lembu dan sapi ni takde kena mengena dengan cerita pergi Zoo Melaka hari tu ye.  Lembu ni pun bukan kisah lembu kat Zoo Melaka tu. He He He.  Saja2 bercerita tentang kaitan peribahasa ini dengan hidup dan tugasan KA.

 ( google )
Pernah tak uols semua alami pengalaman seperti KA ni.  Kita yang berhempas pulas membuat kerja itu dan ini, bersengkang mata menyiapkan segala benda, bertungkus lumus menghabiskan semua tugasan, alih2 orang lain yang diberikan pujian dan penghargaan. Pernah tak ?.  Itulah yang pernah terjadi kepada KA waktu mula2 bekerja dulu.  Nak komplen, katanyer kita kena jadi serba multi tasking. Segala kerja dan arahan mesti dibuat tanpa bantahan atau perkataan 'NO'. Pada masa itu apa yang ada pada KA, hanyalah kesabaran untuk terus bertahan dan terus membuat kerja dengan ikhlas, kerana sedar itulah punca rezeki kita.  Waktu itu pihak atasan tidak memandang dan ambil tahupun tentang siapa kita.  KA hanya dipandang sebelah mata sahaja. Sedangkan sebalik semua tugasan yang tersedia adalah atas usaha KA.  Tetapi orang lain yang mendapat nama.  Samalah seperti maksud peribahasa inilah Lembu Punya Susu, Sapi Yang Dapat Nama. Makna peribahasa ini pada yang tak tahu adalah, orang lain yang berusaha dan berhempas pulas, orang lain pulak yang mendapat nama, pujian dan penghargaan.

Tapi KA percaya, Allah swt sentiasa bersama2 orang2 yang sabar, dan mendengar doa orang2 yang teraniaya.  Hampir setahun juga bertahan, suatu ketika 'orang itu' bercuti agak lama juga atas urusan keluarga dan meninggalkan segala macam kerja2 yang tertunggak.  Waktu itu, KA lah yang terpaksa ambil alih dan memastikan semuanya siap dan uptodate.  Alhamdullilah, ketika itu, barulah pihak atasan membuka mata dan menghargai kerja2 KA.  Mereka baru sedar akan kemampuan dan kebolehan KA sebenarnya selama ini.  Dan mengetahui semua kerja2 sebelum ini done by KA bukan 'orang itu'.  Paling mengharukan bila boss paling besar tu panggil KA dan bercerita apa yang dikatakan oleh 'orang itu' tentang KA selama ini adalah tidak benar sama sekali.

Bukan nak membangga2kan diri, cuma nak bercerita pada mereka2  diluar sana yang mengalami nasib yang sama. Bolah jadikan kisah ini, satu pengajaran dan ambil iktibar. Apapun keadaan kita, mesti terus bersabar dan insyaAllah, akan datang satu hari dimana segala kesabaran kita itu akan berbalas jua akhirnya.  Rasanya, cukuplah sekadar menitipkan sedikit kisah.  Panjang2 sangat nanti, orangpun boleh bosan nak bacakan.

Namun satu je, KA sangat2 berbangga kerana atas pengalaman2 macam inilah,  KA belajar menjadi seorang 'Super Woman' sejati sehingga tiba ke tahap ini sekarang.  Tapi satu je, susah juga bila dah jadi orang kepercayaan ni.  Segala macam benda dan perkara kecikpun diaorang nak juga cari dan libatkan kita ! Can you please this, can you please that, can you, please please....Ya, ampun......Hi Hi Hi. Apapun KA happy!.


Alhamdulillah Rezeki KA Yang 3, Menang 1 Week GA

Hampir tak ingat ada join GA ni.  Sebabnyer KA taklah berharap sangat.  Tapi alhamdulillah, inilah dikatakan kalau dah tertulis rezeki memang tak kemana.  Yang ketiga buat KA dalam masa 3 bulan dah berblogging ni!.  Syukur pada mu ya Allah.

Magazine ni....... X sabar dah nak baca ni!

 ( MYADYNA.COM )
Terimakasih ye tuan tanah Adyna!

Update :  Hadiah nyer MAGAZINE kat gambar tu ye !

Mitos Todak Melanggar Singapura Sarat Pengajaran!

Tertarik sungguh saya membaca cerita ni semalam.  But, disebabkan semalam blogger2 kena kurangkan banyak bercerita dan bercakap, cuma dapat disharekan hari ini.  Sesuatu yang sangat2 menarik pada saya. Masih ingat lagi kisah kepintaran seorang budak bernama Hang Nadim, yang berakhir dengan tragedi akibat kebijaksanaan luar biasa yang beliau miliki itu. Suatu kisah pengajaran buat kita semua sebenarnya.

 
CERITA Singapura atau dahulunya dikenali sebagai Temasek diserang sekumpulan ikan todak sememangnya cukup terkenal.

Kisah ini terdapat dalam teks Hikayat Sulalatus Salatin atau Sejarah Melayu. Karakter yang begitu dikenali ialah seorang budak lelaki yang pintar bernama Hang Nadim yang berjaya menyelamatkan negaranya daripada serangan ikan todak dengan cetusan ideanya.

Budak itu memberikan pendapatnya kepada Raja Temasik iaitu Sri Maharaja supaya menggunakan batang pisang sebagai ganti benteng manusia yang telah menyaksikan banyak kematian. Hasilnya, batang pokok buah-buahan itu menyebabkan muncung spesies ikan laut dalam itu tersekat sebelum penduduk kampung bertindak mencincangnya dengan parang.

Versi kisah ini agak simbolik. Tindakan Sri Maharaja yang didakwa menghukum bunuh seorang ulama, Tun Jana Khatib yang cuba menyampaikan ajaran Islam di kepulauan itu menyebabkan malapetaka berlaku di kawasan pemerintahannya. Tun Jana Khatib sebelum meninggal dunia memberi amaran akan berlaku bencana di Temasek kerana dirinya telah dizalimi. Malah, terdapat sisi misteri apabila jenazah ulama itu ghaib secara tiba-tiba sebelum sampai di kawasan perkuburan. Anehnya, mayatnya ditemui penduduk kampung Pulau Langkawi, Kedah yang jaraknya beratus-ratus kilometer dari Temasek. Beberapa hari selepas peristiwa itu, beribu-ribu ekor ikan todak menyerang Singapura.

Ironi, Hang Nadim juga terkenal di Indonesia sehingga Lapangan Terbang Hang Nadim di Batam didakwa dinamakan sempena nama budak pintar itu.

Pakar sejarah, Prof. Emeritus Datuk Dr. Nik Safiah Karim memberitahu, walaupun ramai yang menganggap kisah itu sebagai mitos, ia sarat dengan unsur pengajaran.

Kisah selanjutnya sambung baca KAT KOSMO NI

Tuesday, July 10, 2012

NUKILANKU : Cerita Malam Ini

( google )
Jam menghampiri tengah malam
Jejari masih berjalan menari irama A,B,C
Membalas komen yang ditinggalkan
Cuba singgah laman teman2
Dengan
Sebelah tangan memegang cawan
Berisi susu segar hirupan sebelum lena

Jam menghampiri tengah malam
Langkah jejari terasa semakin perlahan
Mata sayup2 memandang huruf 1,2,3
Dan seakan memberi tanda
Sepasang mata makin layu
Segera
Menghabiskan susu segar yang masih berbaki setengah cawan

Esok sajalah kita bercerita
Kerana Sang malam mencemburui kita
Dengan ucap salam & selamat malam
Sejahteralah atas kamu semua kawan2 tercinta
Yang tetap setia berkunjung tanpa mengira masa!
Sekali lagi, Terima kasih semua......

By KA @ 11.45 pm

Giveaway Ramadhan Cik Jajika

Sekali lagi memenuhi jemputan adik blogger !.  Mula2, meh kita tepekkan dulu banner tuan tanah tu yek.........


Hadiah2 GA dia tu not bad jugaklah, 
dan 
akan terus terbuka untuk join hingga 27 Julai, 2012 ni. 
Kalau berminat dan nak tahu cara2 dan details lanjut and more, 
boleh lah jenguk kat

Cara Nak Pilih Lobak Merah Terbaik

Rasanya ramai yang suka makan lobak merah kan.  Selain dari ramai yang suka minum air carrot susu tu.  Memang baguspun dan banyak pulak khasiat lobak merah ini antaranya :-

( pinjam google )
-  Dapat mengurangkan  keletihan dan kelesuan badan;
-  Awet muda;
-  Bagus untuk mata dan minda;
-  Baik juga untuk kesihatan gigi.

Sebabnya, lobak merah mempunyai beta kerotene yang merupakan antioksida yang diubah menjadi Vitamin A bila berada dalam badan kita, dan seterusnya dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dan beberapa jenis kanser.

So, kalau nak pilih lobak tu, carilah lobak yang berwarna lebih gelap kerana ada kajian yang dibuat mengatakan, lobak merah yang berwarna merah gelap mengandungi sehingga 50 peratus lebih beta kerotene dari lobak yang berwarna merah terang !.

Kalau my son, kemana2 pun carrot susu satu!  And yang lucunyer, my bongsu daughter waktu ke zoo Melaka baru2 ni siap cakap, kenapa rabbit tak tinggi2 pun  macam Giraffe tu. Kan diapun makan carrot juga!. Sebabnya di zoo hari tu, dia nampak Zirafah2 tu diberi makan lobak merah sama seperti rabbit2 ! He He He

Kalau Senggugut Camne Nak Buat!

Macam biasalah hari Selasa, mesti kena letakkan N3 tentang petua kalau boleh !.  Selagi ada !.  Dah habis semua petua tu nanti, kena letak N3 tentang 'Ketua' la pulak ......hihihi!

Saya takde masalah ini.  Kalau ade pun, masa bendera merah berkibar2 tu cuma sakit2 pinggang dan moody2 sikit je!.  Itupun yang biasa2 aje.  So, nak berkongsi sedikit petua mudah pada yang kena senggugut teruk tu.  Kadang2 tu, kesian betul tengok kengkawan yang menderita senggugut ni!.

( FROM GOOGLE )
1 - Cuba ambil segengam halia.  Tumbuk lumat2.  Masukkan dalam air panas suam.  Kacaukan.  Bila halia tu dah mendap ke bawah, minum lah airnya itu. ( Pernah tengok kawan2 order minum air halia bila time2 period ni.).

2 -  Yang ini petua masa baca magazine kat rumah my sister hari tu (Majalah Wanita kot), katanya kalau senggugut, cuba bancuhkan secawan kopi panas dan minum.  Ini dapat membantu melega dan mengurangkan senggugut itu.  Wah ! senangnye, hanya dengan minum secawan kopi panas je!

3 -  Dan kalau dah tak larat sangat tu, telan jelah ubat tahan sakit untuk meredakan senggugut !

4 -  Kata orang, biasanyer penyakit senggugut kala kita masih anak dara, akan hilang bila sudah berkahwin dan berumahtangga. ( Betul ke !) Some say, betullah tu!

Neway, boleh cubalah!
 

Monday, July 09, 2012

Tangan Kosong Tangkap Kuda Liar !

Baca tajuk diatas sambil nak bertanya 'Ada berani' ??.  Kalau tanya saya, yang dengan kucing pun takut, apalagi nak tangkap kuda liar.  Memang pikir 1000 kali ler gamaknyer .  Macam2 kan!

Tapi lain ceritanya di MADRID, Sepanyol, dimana beratus-ratus ekor kuda liar ditangkap, dibersihkan dan bulu ekor haiwan tersebut dipotong dalam festival tradisional dikenali sebagai Rapa Das Bestas.


Acara berkenaan yang jatuh pada hujung minggu pertama setiap Julai, disambut oleh penduduk kampung di kawasan Galicia, barat daya Sepanyol.

Diraikan sejak lebih 400 tahun dahulu, Rapa Das Bestas atau "menjinakkan haiwan liar" menyaksikan pemuda-pemuda menangkap dan menjatuhkan kuda liar dengan tangan kosong.
 
Mereka kemudian akan membersihkan kuda itu dan memotong bulu haiwan tersebut.

Festival berkenaan yang menjadi tumpuan pelancong asing berlangsung selama tiga hari. - REUTERS

Sumber dan lanjut boleh baca KOSMO Online ni!

Ingat lagi my bongsu daughter dengan selambanyer cakap, kalau nak tangkap lembu senang je, pakai je kain merah pastu kibar2kan, nanti dia mesti datang, senang lah nak tangkap lembu tu macam kat TV tu.  Cepat2 En. Hubby jawab, jangan dibuat2 dik, nanti lembu tu datang terus sondol baru tau! . ( Kuatnyer pengaruh tv pada kanak2 kan!)

AlKisah Di Malam Terakhir Floria Putrajaya 2012

Semalam, sempat juga meneruskan misi terjah ke Putrajaya.  Hampir2 x jadi sebab Si Bongsu tak berapa sihat. Tapi dalam demam2 tu tetap nak pergi.  So kenalah makan ubat dulu yek !. Jumpa dengan cousin2 dia, rasa sihatlah sikit rasa badankan.  Cousin2 hello (style Jozan) !

Tengahari, acara masak2 style berkelah je, simple, mudah dan cepat ! @ my second last sister's house......


Lepas tu, ke rumah my 1st sister pulak untuk next acara santai2 borak dulu dan minum petang! ............

Lepas maghrib, barulah bertolak ke tapak Floria tu .  Nak citer panjang2pun  tak guna, so layan jelah gambar2 yek.  Apapun, budak2 jugalah yang lebih2 terujakan!.


 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 Kat sini dah jadi cam ala2 ICT lah pulak !

 
 
Last one, hasil dari terjahan malam semalam, 3 pokok durian raja kunyit  musang king.  Dibeli oleh En. Hubby.  Dijangka akan keluar hasil dalam masa 5 tahun.  My bongsu daughter cakap lamanyer! (Apapun, saya tak makan durian so, tak lah kisah sangat lama mana pown ! He He He)


Banyak lagi gambar2 but simpan dululah.  Bila2 senang leh tepek2 lagi. Hi Hi Hi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...