Tabung Masa Depan ...

Tuesday, August 28, 2012

Petua Hilangkan Bau Pada Bekas Plastik

Raya2 hari tu, dok sibuk kalut cari bekas2 plastik nak bubuh biskut raya untuk My MIL. Aduhai, pening bila nak cari bekas plastik ni. Bukan takde,  tapi sebab dah dok perap simpan lama tak guna, bau dia faham2 ajaleh.  Apalagi, kalau bekas tu kita guna bubuh makanan, mesti ada bau yang tak sedap bila tak digunakan lama. So, terpaksalah buat macam ni dulu.

Rendamkan beberapa helai kertas suratkhabar di dalam bekas tersebut.  Lepas tu, kena biarkan selama beberapa jam.  InsyaAllah,  bau tersebut akan diserap oleh kertas suratkhabar dan bekas itu tak lagi berbau.

( google )


NOTA KAKI :  Sehari dua  ni tak tau apa dah jadi kat blogspot.com ni, poning kepala KA, bukak laman ni, x boleh, laman tu x boleh, asyik2 try again, try again, berapa banyak kali nak cuba, kalau x dapat nak terjah laman kawan2 tu, harap maklum ajelah! Naik feed up lah bila kena cuba banyak kali, error je memanjang!!!!!!!!!! Mood : GERAM

Petua Cara Halau Semut Di Selasa Syawal 10

Salam Syawal ke 10 ye!

Musim2 raya ni, dengan segala benda manis2, pasti ada masalah dengan kerabat2 sang semut nikan. So, boleh cuba petua berikut untuk menghalau semut di rumah anda hokeyh.



1) Masukkan beberapa keping asam gelugur (asam keping) atau beberapa kuntum bunga cengkih ke dalam bekas gula untuk menghalau dan mengelak semut. Jangan risau, bau asam keping atau bunga cengkih tidak akan menghilangkan atau menukar rasa manis gula.

2) Siat-siatkan beberapa helai daun sirih dan taburkan pada kawasan laluan semut atau tempat semut berkerumun.

3) Letakkan beberapa tangkai cili kering pada timbunan gula. Ini menghindarkan semut menghampiri gula.

4) Celup kain bersih ke dalam minyak masak dan ikat kain tersebut pada tempat yang dikerumuni semut seperti balang gula, disekeliling meja dan sebagainya.

5) Masukkan beberapa biji bawang merah ke dalam bekas gula. Tak perlu kupas kulit bawang tersebut.

6) Bakar kulit telur hingga menjadi abu. Tabur abu ini pada kawasan laluan semut atau tempat semut berkerumun.

Satu lagi, bos cina KA kata semburkan aje dengan serbuk lada hitam, mesti semut lari. He He He. Ok, nak settle kerja jap, nanti KA try BW yek............

Cubalah!

Monday, August 27, 2012

Salam 9 Syawal Dan Sedikit Cerita Raya

Salam 9 Syawal & KA dah mula kerja hari ini dengan rasa2 lemau yang masih bersisa.

Alhamdulillah, masih berkesempatan lagi untuk KA sekeluarga meraikan Aidilifitri tahun ini.  Maaflah sebab lama tak update N3.  Masih ade yang follow lagi ke?  Kebusyan raya2 dan internet line yang x berapa nak ok, antara sebab2 blog x dapat diupdate.  Tapi yang paling utama, bak kata En. Hubby, please no story mory pagi2 Aidilifitri ini.  Neway, tq pada kawan2 yang masih sudi jenguk & singgah!.

Sedikit cerita raya yang nak dikongsi.  Banyak gambar2 sebenarnya, tapi KA letak sikit2 aje lah ye.

Beberapa hari sebelum raya, sempat layan anak2 & anak2 buah KA main bunga api dilaman rumah sebelum berangkat balik ke kg En. Hubby.




 
 


Dalam perjalanan balik ke Kelantan,  highway Karak pown dah mula jammed gila.

 


Sedikit cerita raya2 di kampung Encik Hubby bersama FIL & MIL, saudara mara, ipar duai dan anak2 buah sampailah ke acara barbeque hingga pukul 3 pagi.

 
 
 
 
 

Maraton raya dari Batu 9, Kg. Melaka, Putrajaya, Nilai N.Sembilan, Semenyih Selangor, Keramat Kuala Lumpur  sedara mara belah KA pulak!
 
 
 
 
Ada kerja yang perlu dibuat dulu. Akan cuba BW jika berkesempatan dan sementara itu tinggalkan semua dengan lagu ini ye!


 

Friday, August 17, 2012

Tips Solekan Hari Raya

 Saja2 KA kongsi tips ni untuk kita semua, kalau nak digunapakai waktu hari raya nanti.

make-up-for-face

Bahagian pertama kita akan memerhatikan seseorang ialah mukanya. Mata sudah tentu ialah sisi paling menonjol pada wajah anda, selain bibir dan hidung. Ada orang, seperti Zooey Deschanel dan Rozita Che Wan, mempunyai pandangan mata yang memikat. Seperti orang lain ialah pada bibir. Namun penonjolan setiap bahagian itu bergantung juga pada bentuk muka orang itu sendiri, kerana kalau bibir cantik sekali pun, tetapi tidak masuk dengan bentuk muka, ia tetap tidak akan cantik.

Oleh itu sebelum anda mula bersolek pada mata, hidung, dan bibir anda, kenali dahulu bentuk wajah.

1. Bentuk Wajah Bulat



Antara benda pertama anda patut lakukan ialah membuat leher anda nampak lebih panjang. Jadi letakkan sedikit bedak cerah di kawasan tengah dagu. Kemudian anda perlukan solekan shading. Kawasan dahi dan tepi ialah tempat untuk letakkan warna tebal yang gelap.






2. Bentuk Wajah Empat Segi.

Kalau anda lihat gambar Agelina Jolie ini, bahagian rahang yang sangat menonjol. Kalau bukan kerana bibirnya yang tebal dan cantik itu, mungkin akan lebih jelas bentuk rahangnya. Tetapi anda tidak perlu ada bibir Angelina Jolie. Anda hanya memerlukan berus shading yang besar. Mula dari tepi dahi dan turun sampah ke bawah rahan dan tebalkan di situ.




 
3. Bentuk Wajah Tiga Segi



Cara untuk menyerikan wajah bentuk ini mudah sahaja: gunakan bedak cerah pada dahi supaya ia akan nampak lebar. Kemudian letakkan juga bedak pada dagu supaya ia tidak kelihatan terlalu runcing. Fesyen rambut anda juga dapat membantu menaikkan raut wajah disamping menyembunyikan pipi yang cengkung sekiranya anda jenis kurus kering macam isteri Beckham dalam gambar ini.


Sumber Info

Satu lagi paling penting dan elok diamalkan selalu, waktu bercermin membelek wajah tu, jangan lupa baca Selawat 3 kali.  InsyaAllah, berseri2 lah wajah di Aidilfitri.

Salam semua, KA akan mula bercuti, mungkin xde BW, tapi akan curi2 post N3 ( kalau en Hubby tau ni, habis KA he he  he, xpe dia yang drive, so KA masih boleh mengadap cik lappy lagi !)

Thursday, August 16, 2012

Tips Untuk Perjalanan Jauh

Rasanya, ramai yang akan memulakan perjalanan balik kampung hari ini atau esok ataupun lusa termasuklah KA sekeluarga.  Yang akan merentas perjalanan yang tak tahu berapa lama masanya nanti, ke kampung En. Hubby nun di Negeri Cik Siti Wan Kembang.  Yang pasti, memang dijangka akan buat 'jam' lah nanti sepanjang jalan, bila cuti2 perayaan macam ni.

Jadi KA nak sharekan sedikit  tips bagi perjalanan jauh :-

1.  Rancang perjalanan - Yang ini paling penting.  Kita kena rancang laluan mana yang nak diikuti .

2.  Perlu berhenti untuk rehat -  Bila kita dah merancang menggunakan laluan yang mana, mudahlah bagi kita untuk memberhentikan kenderaan sebagai persediaan untuk berehat seketika, sebelum memulakan perjalanan seterusnya.  Macam KA, perjalanan yang berkemungkinan melebihi 6 jam, pasti lah lenguh duk dalam kereta tu.  Tak kiralah pemandu ke penumpang ke.  Kena berhenti rehat.  Paling bagus berehat di kawasan R &  R yang sedia ada dengan kelengkapan seperti tandas, surau, toilet dan kalau ada taman permainan untuk kanak2, lagi bagus untuk mana2 yang ada anak2 kecil tu. Kurang sikit stresskan!

3.  Jangan lupa bawa CD lagu2 kegemaran kita & anak2.  Yang pasti for KA, mesti ada CD rayalah sebagai halwa telinga sepanjang perjalanan ke kampung En. Hubby.  Apa pown, boleh juga kalau sesekali dengarkan pilihan muzik anak2, so perjalanan lebih enjoy bila semuanyer happy.

4.  Kena sediakan makanan & minuman juga.  Kalau travel waktu malamlah, waktu bulan ramadhan ini.  Tapi kalau waktu siang, just beli untuk standby kalau2 tersekat diperjalanan untuk waktu berbuka puasa nanti.  Kalau untuk perjalanan balik dari kampung nanti, jangan pulak lupa pack sedikit makanan & minuman tu siap2 ye!

5.  Ubat2an juga perlu disediakan. Ubat pening ke, sakit perut ke or minyak2 angin ataupown minyak sapu, in case jika diperlukan dalam perjalanan yang jauh nanti.

6.  Sediakan apa2 lain yang dirasakan perlu macam plastik muntah atau sebagainyer.  Wang saku kena bawaklah juga ye.  He He He.  Tapi jangan bawak cash terlalu banyak hokeyh.

7.  Dan bila nak memulakan perjalanan, langkah kaki kanan, baca bismillah dan kalau boleh bacalah doa naik kenderaan in


Maha Suci Tuhan yang telah memudahkan kenderaan ini untuk kami, sedang kami sebelum itu tidak terdaya menguasainya.
Dan sesungguhnya kepada Tuhan kamilah, kami akan kembali! 


Apapun semoga perjalanan kita semua akan dipermudahkan, selamat pulang ke kampung dan selamat jua kembali !. Selamat bercuti & selamat hari raya. ( Tahun pertama gamaknyer KA beraya sebagai blogger (kihkihkih) setelah hampir 5 bulan berblogging.  Mungkin terpaksa lupakan blog ini seketika, waktu cuti2 hari raya.  Kalau tak melompatlah En . Hubby kita! Xpe nanti KA buat N3 auto publish yek, InsyaAllah )

( google )

Salam Aidilfitri Dari KA Sekeluarga

Berkira2 KA membuka bicara
Bimbang tak sempat menitip kata
Buat sang teman diluar sana
Kerana Syawal bakal menjelma
Aduhai ramadan akan tinggalkan kita

Mungkin ada yang sudah bercuti
Esok lusa ataupun hari ini
Hanya N3 ini pengganti diri
Mengucap salam di aidilfitri 
Pada teman pembaca yang sudi singgah disini

Membaca kad2 raya yang diterima 
Ada dua yang paling2 istimewa
Kiriman dari teman2 blogger setia
KA terima dengan hati berbunga

Dikesempatan ini menyusun jari
Salah & silap harap dimaafi
Andai ada rasa tersinggung dihati
Ampun maaf sekali lagi
Moga persabahatan alam maya ini akan kekal abadi


Mood raya mestilah happy
Andai ada rasa hiba pilu dihati
Mengenang cerita sedih dan mereka yang telah pergi
Buangkan jauh2 perasaan ini
Kerana Aidilfitri hanya datang setahun sekali

Akhir kata penutup bicara
Berhati2 dijalanraya
Walau raya itu kemenangan yang perlu dirai gembira
Tapi kita kena beringat2 sentiasa
Bersederhanalah dalam apa jua

Selamat Hari Raya Buat Semua
Dari KA sekeluarga
Akan mula bercuti juga
Andai N3 seminggu dua ni ala2 aje
Faham2 sendiri lah ya!

 Akan cuba juga publish N3
but BW, KA x berani nak janji
He He He

Selamat Hari Raya , Maaf  Zahir & Batin


Tuesday, August 14, 2012

Petua Kilatkan Garpu & Sudu

Petua kedua di Hari Selasa ni ye!
 
Dah 2 -3 hari ini, KA duk sibuk bersihkan sudu dan garpu yang banyak tersimpan dalam almari untuk diguna pakai waktu raya ini. Tapi almaklumlah bila dah simpan lama, dah agak pudar dan x bersinar, hilang seri kata orang.  Jadi kenalah buat cara ini.

Rendam je sudu dan garpu tu dalam bekas berisi air asam jawa atau asam gelugur (asam keping) selama lebih kurang satu jam. Kemudian lapkan dengan kain lembut hingga kering.  Lepas tu sapukan pulak dengan sedikit minyak masak. Jemur seketika dan kemudian lap semula dengan kain bersih.

Tara............ memancar2lah  nanti bila diguna di Aidilfitri, he he he


( Pinjam google )    
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...