Tabung Masa Depan ...

Monday, October 22, 2012

Tak Sabar Menanti Matahari Esok

Pejamlah wahai mata
Walau hati masih mahu berbicara
Tak sabar menanti esok menjelma
Kerana esok adalah hari yang istimewa
Memang sungguh2 istimewa

Lelaplah wahai mata
Walau hati di dalam kata tak bisa
Tak daya menahan gelodak jiwa
Kerana esok dinanti penuh nyanyian lagu gembira
Dan riang ria

Andai dipanjangkan umurku
Dapatlah esok kita bertemu
Untuk bercerita dan berlagu kisah baru
Yang pasti esok memang sangat ditunggu2!
Oleh seorang aku!

Dengan lafaz Bismillah
Ku atur perlahan langkah
Beradu dulu merehat lelah
Menanti cerita esok untuk terus kuredah !
Sebaik mungkin, InsyaAllah

Kisah Amar Asyraf Yang Bikin Orang Keliru

Cerita ni sebenarnyer, cerita minggu sudah
Tapi tak kisahlah
KA pown, bukan kenal sangat dengan si Amar ini lah
Cuma nak kongsikan cerita kisah keliru KA jugalah !
Uols tak kenal dia pown, xpelah
Ada KA kisah!


KUALA LUMPUR: Pelakon baru Amar Asyraf mengakui sering disalah anggap oleh segelintir pihak yang menyangkanya sebagai pelakon Amar Baharin atau Ammar Alfian Aziz kerana persamaan pada pangkal nama mereka.

Amar atau nama sebenarnya Amar Asyraf Zailuddin, 26, berkata, keadaan itu berlaku kerana populariti nama Amar itu yang terlebih dahulu “dibawa” oleh dua aktor tersebut.
“Saya akui orang ramai masih tidak mengenali siapa Amar Asyraf. Banyak pihak sering keliru dan tersalah anggap kerana mereka sangka saya adalah Amar Baharin atau Ammar Alfian Aziz kerana persamaan pada pangkal nama kami.
 “Namun, saya tidak berkecil hati kerana maklumlah saya orang baru dalam bidang lakonan berbanding mereka. Cuma, saya berharap selepas ini orang ramai akan menyedari kewujudan saya,” katanya ketika ditemui mStar Online, baru-baru ini.

Bekas graduan Akademi Seni Budaya & Warisan Kebangsaan (Aswara) ini berkata, dia masih berdepan kesukaran untuk menonjolkan diri selepas hampir dua tahun menceburi bidang seni.
“Saya pun tidak tahu di mana silapnya kerana sampai ke hari ini, saya perhatikan populariti itu agak perlahan dan susah sikit.

Uols kenal dier ?

Sebenarnyer, bukan si Amar ini saja yang buat KA keliru. Ini ada retis2 yang lain juga, yang kekadang buat KA confuse juga antaranyer :

Compius antara pemilik nama & suara  :
 ALIFF SATAR

ALIFF AZIZ


Confuse juga antara pemilik nama dan suara :
KATY PERY
CHRISTINA PERRI


Dan terkadang confuse juga dengan suara milik :-
AWIE (WINGS)
AWEERA


So, pendek kata dan realitinyer, ada perkara2 dan benda2 dalam hidup kita yang kadang2 bikin kita keliru. Satu perkara biasa.  Tapi, KA benar2 confirm yang Aliff Satar, bukan adik beradik Pak Aziz Satar ! Dan mana2 retis yang baru nak naik tu, kalau boleh cari2lah identiti tersendiri.............  Jangan marah ha,  nanti kena jual da!

( gambar2 credit to google image )

666 Nombor Cantik Secantik Follower KA Yang Ini

Weekend semalam, saja2 lah check jumlah follower kat blog KA ni. 

Eh2... tup2 tengok dah cecah 666.  Terus cakap kat anak2 KA, dan macam biasa, boleh lah pulak yang si kecik tu menyampuk, "letaklah cerita pasal dia di kat blog Umi tu".  He He He.  Sebelum tu KA nak ucap , Tq sudi follow KA ye dear!  Moga terus sukses juga !

Nak tahu sapa dia empunya no 666 ni.

NUR FARAHIZA
  
Ini ha link blog dia ! Boleh lah nak berkenal2an ye!




Bukan jumlah follower sebenarnyer yang penting bagi KA, tapi pembaca2 setia yang tak jemu2 bertandang dan sudi membaca N3 di blog KA yang tak seberapa ni.! Sebab rasanyer, bukan semua yang follow KA tu ada datang menjenguk KA lepas aje follow.  Banyak yang hilang terus entah kemana.  KA pown kadang2, x dan nak follow kesemuanyer.  So, dikesempatan ini nak mohon banyak2 juga sebab x dapat jenguk semua laman kawan2 yang KA follow.  Kerja makan gaji ni macamtulah kan!.  Tapi kalau ada tinggal jejak tu,  pasti akan KA terjah semula.

Untuk semua, happy bloggging ye!

KesumaMaruku.Blogspot !

Semalam waktu dok sibuk berkemas2, tiba2 si Bongsu KA hulur satu benda ni.

Me :  Apa ni!

Adik :  Ala lupa lagi.  Yang ni sampul duit raya hari tu. Buat kat sekolah. 

Me :  Abis tu !

Adik :  Yang ini Umi tak letak kat blog lagilah, tapi raya dah habis!

Me :  Ha Ha Ha, Adik ni macam2lah.  Baklah sini. Nanti Umi share hasil kerja tangan adik kat blog.  Tapi yang ini untuk raya hajilah !

Adik :  Boleh ke Umi?. Bukan cantik sangat pown.

Me :  Mestilah boleh, ini kan blog Umi...

Adik :  Seronoknyer ada blogkan Umi. Len kali Adik ada blog, Adik nak bagi nama............ KesumaMaruku.blogspot.  Adik kan suka makan maruku!

Me : Wah hebat tu.....He He He

SAMPUL DUIT RAYA YANG DIBUAT ADIK DI SEKOLAH SEBELUM RAYA HARI TU!

Sunday, October 21, 2012

Sajak Hari Minggu Seorang Aku

Bila hari minggu
Bukan cerita berlagu merdu
Tapi tentang kerja yang banyak menunggu
Yang nak dibereskan satu demi satu

Bila hari minggu
Mengemas segala yang tertangguh seminggu
Termasuk kain2 yang tak habis berlipat tu
Aduhai memang kekadang tak larat sangat2 aku

Bila hari minggu
Bukan hari boleh bersantai2 gitu
Kekadang kerja2 yang masih tak habis tu
Terpaksa bersambung ke lain minggu

Ini cerita aku di hari minggu
Mungkin tak sama dengan cerita kamu
Apapun kita layan2kan ajelah semua tu !
Dari terus tertangguh minggu demi minggu
Jomlah kita mulakan satu persatu dulu..............


Nota kaki : Semangat tu! Walau ATM kalah 3 -2 dengan KELANTAN malam tadi tu.....Aduhai  !
 

Kisah Si Tukang Gunting Di Pagi Minggu

Kongsi kisah ini di pagi Ahad, moga2 jadi teladan buat kita semua ye kawan2!
Seorang laki-laki bernama Manan datang ke sebuah salon untuk memotong rambut dan janggutnya. Dia pun memulai sedikit perbualan yang hangat dengan tukang gunting yang melayaninya. Berbagai macam topik dibincangkan, hingga akhirnya Tuhan jadi subjek perbualan.

Tukang Gunting: "Encik, saya ini tidak percaya kalau Tuhan itu ada seperti yang encik katakan tadi."

Mendengar ungkapan itu, Manan terkejut dan bertanya, "Mengapa anda berkata demikian?"

"Mudah saja,cuba encik menjengok ke luar tingkap itu dan sedarlah bahwa Tuhan itu memang tidak ada. Tolong jelaskan pada saya, jika Tuhan itu ada, mengapa banyak orang yang sakit? Mengapa banyak anak yang terbiar?. Jika Tuhan itu ada, tentu tidak ada sakit dan penderitaan. Tuhan apa yang mengizinkan semua itu terjadi..." ungkap si tukang gunting dengan nada yang tinggi dan angkuh.

Manan pun berpikir tentang apa yang baru saja dikatakan oleh tukang gunting. Namun, ia sama sekali tidak memberi respon atau jawapan agar perbincangan tersebut tidak menjadi hangat lagi.

Ketika tukang gunting selesai melakukan pekerjaannya, Manan pun berjalan keluar dari kedai tersebut. Baru beberapa langkah, dia bertembung dengan seorang laki-laki berambut panjang dan janggutnya pun lebat. Sepertinya ia sudah lama tidak pergi ke kedai gunting rambut dan itu membuatkannya terlihat tidak kemas.

Manan kembali masuk ke dalam kedai dan kemudian berkata kepada tukang gunting, "Tukang gunting itu sebenarnya tidak adakan sepertimana yang anda kata bahawa Tuhan itu tidak ada!..."

Si tukang gunting pun terkejut dengan perkataan Manan tersebut.

"Bagaimana mungkin mereka tidak ada, buktinya adalah saya. Saya ada di sini dan saya adalah seorang tukang gunting" sanggahnya si tukang gunting.

Manan kembali berkata tegas, "Tidak, mereka tidak ada. kalau mereka ada, tidak mungkin ada orang yang berambut panjang dan berjanggut lebat. Contohnya lelaki di luar itu."

"Ah, anda merepek saja...Tukang gunting selalu ada di mana-mana. Yang terjadi pada lelaki itu adalah bahwa dia tidak mau datang ke kedai saya untuk di gunting rambut dan bercukur." jawabnya tenang sambil tersenyum.

Tegas Manan" "Tepat sekali! Itulah jawapannyanya untuk soalan anda kepada saya tadi. Tuhan itu memang ada. Yang terjadi pada umat manusia itu adalah kerana mereka tidak mau datang mencari dan menemui-Nya. Itulah sebabnya mengapa begitu banyak penderitaan di seluruh dunia ini...."

Mendengar jawapan dari Manan tersebut menyebabkan si tukang gunting diam membisu tidak terkata.

Moral dari kisah diatas:
Dari cerita diatas ini, dapat kita simpulkan bahawa kita sebenarnya lupa akan Allah, tetapi Allah tidak lupa akan kita. Hanya bila kita sakit atau susah barulah kita mengingatiNya sedangkan apabila kita hidup senang dan sihat kita lupa akan kewujudanNya. Renungkanlah seketika. Berapa banyak kalikah kita memujinya pada setiap hari? Dan berapa banyak kalikah kita memuji diri kita dan diri orang lain setiap hari? Dan apabila kita memuji Allah sesudah solat, adakah kita memujiNya dengan bersungguh-sungguh sepertimana kita memuji diri seseorang tokoh




Saturday, October 20, 2012

Update Status Sambil Tengok Sepak Bola Final Bermula

Tolonglah.................... Berukband memang kekadang tenat bila kat rumah!

Pada yang sudi singgah dan sudi juga follow, KA nak ucapkan tq & terimakasih dulu.  Mana yang x sempat nak KA jenguk balik, InsyaAllah akan KA terjah dan follow balik nanti2 ye. Paling penting, please tinggalkan jejak uols ye. 

Ok, dah nak tengok bola pulak ni.   Go go go... (Nak sokong mano nih hehehe )



PIALA MALAYSIA - Siapa Juara 2012

KA pasti, ramai yang dah tak sabar2, untuk menyaksikan aksi final malam nanti di Stadium Shah Alam. Siapalah agaknyer  juara malam ni ye KELANTAN OR ATM .................! Siapapon yang memenangi Piala Malaysia 2012 ini,  kita harus akur  juaranyer adalah yang terbaik antara yang terbaik.

Kongsikan info yang ini dulu ye !..... 


Piala Malaysia merupakan satu kejohanan bola sepak yang berprestij di negara Malaysia dan antara kejohanan yang tertua di rantau Asia. Ia dipertandingkan pada setiap tahun mengikut format yang ditetapkan oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (F.A.M.) dan perlawanan akhir Piala Malaysia akan menutup tirai musim tahunan bola sepak negara. Piala Malaysia bermula pada tahun 1921 pada ketika itu Piala Malaya yang merupakan kejohanan bola sepak antara negeri-negeri yang membentuk Tanah Melayu. Kini setelah hampir mencecah 90 tahun, Piala Malaysia masih lagi menjadi rebutan pasukan-pasukan bola sepak tanah air.
  
Piala Malaysia
Pialamalaysia.jpg
Ditubuhkan 1921
Benua Malaysia
Juara semasa Bendera Negeri Sembilan Negeri Sembilan
(2 gelaran)
Kelab paling berjaya Bendera Selangor Selangor
(32 gelaran)
Soccerball current event.svg Piala Malaysia 2012

Friday, October 19, 2012

KISAH TELADAN Buat Pengajaran

( google )
Di suatu hari, seorang lelaki sedang dalam perjalanan pulang ke kampung halaman. Dia berjalan dengan menarik seekor keldai di belakangnya. Seorang pencuri melihat hal ini. Dia mengendap-endap dan memutuskan tali pengikatnya dan mengambil keldai tersebut. Setelah beberapa lama, sang empunya keldai pun menyedari bahawa keldainya telah hilang. Dia berlari ke sana sini mencari keldainya dengan panik.

Sampailah dia pada sebuah perigi. Di tepi perigi, dia nampak seorang lelaki tetapi dia tidak tahu bahawa lelaki itulah yang telah mencuri keldai miliknya. Dia bertanya kepada lelaki itu adakah dia melihat seekor keldai di sekitar tempat itu.

Pencuri itu tidak menjawab, malah dia menangis dan bersimpuh di tepi perigi.

"Mengapa kau menangis?" tanya pemilik keldai kehairanan.

"Dompetku jatuh ke dalam perigi ketika aku menimba air. Jika kau dapat membantuku mengambilnya, aku akan berikan kau seperlima dari wang yang ada dalam dompet itu. Kau akan mendapatkan seperlima dari seratus dinar emas di tanganmu!"

Pemilik keldai pun berfikir, "Wah! Wang itu cukup untuk membeli lebih dari sepuluh keldai! Bila satu pintu tertutup, sepuluh pintu lain akan terbuka."

Dia segera membuka pakaiannya dan turun ke dasar perigi. Sudah pastinya di dalam perigi itu tidak terdapat apa-apa. Dan si pencuri pun melarikan pakaian orang itu.

Moral:
Apabila satu kerugian saja membuatmu amat gelisah, maka kerugian-kerugian lain akan datang kepadamu dengan mudah. 


Moga2 bermanafaat untuk semua ye kawan2 !


Whatchuwant Pimp My Ride!

Rasanyer dah bertahun2 KA setia dengan CELCOM XPAX ni
Walau banyak yang lain menduga hati
Tapi cinta dihati ini
Tetap tak berganjak hingga kini!
CELCOM XPAX tetap kucintai
Mungkin sampai akhir hayat nanti..

Ni pulak antara yang terbaru
A WINNER A DAY, EVERY DAY tu, 
WAH BEST2 SETIAP HARI ADA YANG MENANG u! 
NAK TAU APA & MACAM MANA caranye tu
TARA yang ini, KA cakap lu!
Cuba g terjah laju2

Pick a pack and walk away with gadgets worth RM10,000 daily!

 Sekarang ni nak join lak pulak lagi 
Peraduan Whatchuwant Pimp My Ride! ni
Khas untuk blogger pelanggan/pengguna  Xpax macam KA ni
Hadiah dia teramatlah mengujakan hati
Siap boleh masuk program MTV Pimp My Ride Malaysia lagi
Kalau menang senyum terus sampai ke pipi


Kereta KA cumalah En MyVi
Warna Putih kosong begini
Tak pernah dimakeupkan lebih2 lagi
Sebab KA kan jenis suka yang sempoi2 ni
He He He Buat2 tak reti 
Tepek gambar kereta kat bawah ni



Tapi kalau di beri peluang tu
Nak juga ubahsuai kereta KA tu
Biarlah nampak lain & tersendiri walau dari jauh berbatu
Macam yang KA tepek gambar contoh  kat bawah tu 
Rasanyer Oklah cam tu
Tak mahulah lebih2 sangat nanti jadi rupa kereta hantu


 (gambar pinjam google )

Wahai Encik Nuffnang & Puan Xpax yang baik hati
Kalau lah uols pilih entry blog KA ni
Gerenti KA dok tepek cerita2 ni
Di blog KA berulangkali
Dapatlah Encik Nuffang & Puan Xpax iklan free
Dari KA yang baik hati

Kalau kawan2 diluar sana
Berminat juga nak turut serta
Cepat2lah  masa dah tak lama
 12.00pm, 21 Oktober 2012 (Ahad) berakhir jua
Inilah masanya  memiliki kenderaan idaman anda! 

Kate Middleton Voted Dream Bond Girl

KA suka2 dengan berita ni. He He He....



The Duchess of Cambridge has been voted Britain's Dream Bond Girl.

The British royal - formerly known as Kate Middleton - beat a bevy of famous beauties including actresses, singers and models to be crowned the public's ideal 007 sidekick in a nationwide poll by by gadget emporium www.menkind.co.uk.
Paul Kraftman, MenKind spokesman, said: 'We were surprised to see that Kate Middleton was the woman Britain most wanted to see getting to grips with Bond and his gadgets.
'Although her grandmother-in-law has proved that the royals are a dab-hand at super spy action, when Bond escorted her to the Olympics. It is Her Majesty's Secret Service, after all.'

Kate - who is married to Prince William - narrowly beat superstar beauties Rihanna and Beyonce Knowles, while curvy socialite Kim Kardashian came in fourth place.

The fifth star Britain would most like to see alongside Daniel Craig in the follow-up to new film 'Skyfall' is Cheryl Cole, who was just ahead of sultry actress Megan Fox.

British babe Kelly Brook came in seventh place, followed by a surprise entry from outspoken singer Jessie J.
Scarlett Johansson and Kate Moss rounded out the top ten.

Britain's Dream Bond Girl top 10:
1. Kate Middleton
2. Rihanna
3. Beyonce Knowles
4. Kim Kardashian
5. Cheryl Cole
6. Megan Fox
7. Kelly Brook
8. Jessie J
9. Scarlette Johansson
10. Kate Moss

( Sesuai jugalah kot !...............)

Credit Article Here 

19 Oktober Dah Hari Ini

Salam Pagi Jumaat 19 Oktober, 2012.

Kongsi antara peristiwa2 pada  19 Oktober !

19 Oktober


Apa pulak cerita anda pada tarih 19 Oktober ni!  Ada kisah suka, gembira, lucu atau duka ? Cer kongsi sikit.


Thursday, October 18, 2012

SURAT CINTA DARI EMAIL PAKCIK DAVID KAYO

Yes, Yes, Yes, KAYO  DEN !!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Dear Winner,
 
This is to officially inform you that I have Paid the delivery fee for your Cheque/Draft from ICC Cricket Award Center but the manager of Natwest Bank London told me that before the check will get to you that it will expire.So i told him to cash GBP500.000,00 all the necessary arrangement of delivering the GBP500.000,00 in cash was made with UBX XPRESS SECURITY COMPANY UK.
   
( Google)
 
Note,that the entire fee has been paid for your delivery, but you will be required to pay the Airport Clearance charge of your delivery upon the arrival of the agent in your country which the UBX XPRESS SECURITY COMPANY will explain more to you for better understanding and how much you need to arrange and keep ready for the Airport clearance formality so as to enable the delivery agent make your delivery without any complication of issues with the Airport Authorities of your country
 
Furthermore kindly forward all your mailling information to me immediately you receive this mail.
 
Receiver's Name:...   
Your country:.......... 
Home address:.............
Mobil phone number:.........
Office number:...............
Occupation.......................
Sex:.................................   
Id Proof for Identification.......
 
In addition to what i said earlier please, kindly follow the instruction of the Delivery Company to avoid delay and finally endeavor to indicate this code number to them while emailling them (GB 052421770) this code will prove that you are the rightful owner of the deposited VIP CONSIGNMENT in their company, use it as your subject while contacting them.
 
Thanks and remain bless.
Mr David Richardson
Chief executive Officer (ICC)
 
 
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
HA HA HA, Aduhai Pakcik Kayo
Ini bukan 1st time yo
So kawan2 kat luar sano
Hati2 takut terkono jugo
Bukan sonang nak kayo
Tapi sonang tertipu yo
Den cuma bagitau jo ! 
Nak dongar ko tidak terpulanglah yo!!!
  
  
   

Share Petua Redakan Panas Badan

Biasalah bila badan kita panas, sakit2 lain pun mulalah menyinggah. Sakit kepala, lemah2 badan.  Kadang2 selera makan pown hilang. Selalunyer KA minum air kelapa muda je untuk redakan panas badan.  Then, terjumpa petua yang ini pula.  Sharekan sama2 ye!


Pinjam google
1 Gelas air kelapa muda
1 biji kuning telur ayam
1 sudu madu asli

Campurkan air kelapa muda dan 1 butir kuning telur ayam. Kacau hingga sebati. Masukkan madu dan dikacau.  Dan bolehlah diminum selalu!

InsyaAllah, hanya berusahakan!.



Nota kaki :  Sambung BW kejap lg. Bereskan keja dulu ye!

Kisah Si Labu Lagi, Labi Entah Kemana

Rasanya, di blog KA, ini entry ke 3 di bulan Oktober tentang labu selepas N3 YANG INI  & JUGA N3 LABU YANG INI !

Uols layan ajelah ye ! Jangan marah ya............

 WALLACE (kiri) bercakap kepada Kelly dan Michael (kanan) tentang buah labu gergasi miliknya pada program Live with Kelly and Michael di New York kelmarin. 


NEW YORK - Seorang penanam labu, Ron Wallace dari Greene, Pulau Rhode, Amerika Syarikat diundang menghadiri program bual bicara Live with Kelly and Michael di sini kelmarin.

Dia diundang bagi menceritakan tentang buah labunya yang seberat 849 kilogram (kg).Buah labu itu direkodkan sebagai yang terbesar di dunia. Ia mengatasi rekod Guinness World Records hampir 90.71kg.

Wallace memenangi pertandingan buah labu terbesar pada pertandingan hasil pertanian di Topsfield, Massachusetts baru-baru ini. Dia memenangi hadiah wang tunai sebanyak AS$5,500 (RM16,694) ekoran kemenangannya. Wallace juga memperoleh wang tunai sebanyak AS$10,000 (RM30,353) kerana berjaya memecahkan rekod dunia.



Gamaknyer, kat negara ni, semua labu2 nyer saiz giant yek!

The 10 Coolest Beds, Memang Sangat2 Cool Pown


Salam Pagi Khamis semua! 
 Dapat tidur nyenyak tak semalam. Tidur nyenyak pown ada kaitan dengan katil juga kan. Cuba tengok yang ini pulak. Semuanyer best, KA suka yang floating tu, uols suka ke ?

 1.Fold-up book bed


2. Simon Horn’s Chatsworth

  

3. Sonic bed




4. Worlds Apart DeVan Bed

 


5. Cars2 kids’ bed

 


6. Feel Seating System Deluxe

 


7. Hamburger bed

 


8. The Sleep Pod

 


9. Tree bed

 

10. Floating bed

 

Wednesday, October 17, 2012

Cute Jugak Si Meerkat Ni Ye !

A group of adorable meerkats have fun in a pile of autumnal leaves at Blair Drummond Safari Park near Stirling, where staff have added foliage to the animals' enclosure

 Meerkat 
The meerkat or suricate, Suricata suricatta, is a small mammal belonging to the mongoose family. Meerkats live in all parts of the Kalahari Desert in Botswana, in much of the Namib Desert in Namibia and southwestern Angola, and in South Africa. A group of meerkats is called a "mob", "gang" or "clan". A meerkat clan often contains about 20 meerkats, but some super-families have 50 or more members. In captivity, meerkats have an average life span of 12–14 years, and about half this in the wild.

Nota kaki : ( Barulah tau cerita Meerkat ni. Kongsi sama2, saja2 tambah sedikit ilmu so, tak ler tepu sangat in case kalau2 next time anak2 tanya, nampak ler terror dan cerdik sikit KA ni bila nak jawab hehehe! Specially bila tengok Animal Planet, NGW ke aper2kan, budak2 sekarang ni kan terlebih bijak ! )

Doakan Yang Terbaik Untuk Mereka Ya!

Sebaknyer KA rasa dijiwa,
Bila membaca cerita derita,
Sebagai saudara sesama islam juga,
Marilah kita sama2,
Doakan yang terbaik buat mereka
Moga cepat sembuh & kembali ceria!
Aminkan sama2 ye

SENIMAN KUSWADINATA

Petikan berita ....
Menurut anak bongsunya Rizal, 23, keadaan bapanya semakin kritikal apabila doktor mengesahkan pendarahan pada ususnya merebak dan jantung pelakon itu akan berhenti pada bila-bila masa sahaja.

"Sejak dimasukkan ke wad (Hospital Ampang) pada 7 Oktober lalu, ayah diminta berpuasa sehinggalah ke hari ini (Selasa) untuk mengurangkan pendarahan dalam badan.
"Tetapi doktor sudah menjelaskan pada kami sekeluarga bahawa ayah tiada harapan untuk hidup, walaupun daripada segi luarannya dia nampak sihat.
"Kami tak mampu nak buat apa-apa melainkan menjaga dia sebaik mungkin serta menunaikan segala kehendaknya. Saya sekeluarga reda dengan ketentuan Tuhan," katanya


 SENIWATI AZEAN IRDAWATI

Petikan berita .......
"Alhamdulillah, rambut saya tumbuh. Jadi saya fikir tiada alasan sebenarnya jika kita mahu lebih sihat walaupun keadaan penyakit yang dilalui sudah berada pada tahap kritikal.

"Saya juga percaya, memiliki semangat yang positif serta didampingi suami dan anak-anak yang sentiasa menjaga makan minum kita sekali gus dapat membuatkan wajah lebih ceria," katanya.

Azean mengidap Lymphedema iaitu kesan akibat pembedahan membuang 16 kelenjar yang dilakukan pihak hospital ketika menghadapi barah payu dara sebelum ini.




Bukan Balasan, Cukup Sekadar Membantu Apa Yang Mampu Dear !

Hari tu, tiba2 Adik cakap macam ni

Adik :  Umi ni tak penat ke jadi isteri ?

Me  :  Kenapa ?

Adik :  Yelah adik tengok Umi nak kena buat itulah inilah, penat tu! Bukan dapat apa pown.

Me :  Takpelah, janji dapat pahala. Kita ni buat kerja kena ikhlas, tanpa harapkan apa2 balasan.

Adik :   Tak dapat apa2 pown xpe!. Siannyer Umi....

Me :  Yelah, tapi ganjaran pahalanyer besar. Lagi kalau kita rajin dan suka bantu2 ni tanpa berkira. Dapatlah pahala juga.

Adik :  Kalau dapat banyak pahala, boleh masuk syurga lah kan Umi!

Me :  Yelah InsyaAllah !

KA turun ke dapur menyiapkan hidangan makan. Elok2 masuk bilik je, tengok kat tepi katil ada dua lipatan kain.  Adik pulak tengah bersila mengemaskan baju2 dier yang lain.

Adik :  Adik dah tolong Umi dah ni, semua baju adik ni, adik lipat sendiri hehehe !

Me :    (Speechless  & Terharu). 

Walau cara lipatannyer tak begitu kemas, sangat2 KA bangga untuk anak berumur 6 tahun macam adik! Tq dear ! 

 

Nota kaki :  sambung BW kejap2 lagi ye, settle keje2 dulu !

Si Tomato Donald Duck & Cik Labu Pink

Tomato with cheese and quackers for lunch: Fruit looks like a little rubber duck. This is the bizarre sight of a tomato that looks just like a little rubber duck.  

Keen gardeners Eric and Diane Hinchliffe discovered the strange looking fruit growing alongside ordinary looking tomatoes in their green house. Far from being awe-struck by the oddly-shaped foodstuff, the grandparents, of Bourne, Lincolnshire, simply cut it up and enjoyed it in a salad for their tea.
 

 
 
A farmer has found a unique way to support Breast Cancer Awareness Month - by planting pink pumpkins.
Bert Bouwman, planted 15,000 seeds on his farm in Brooklyn Park, Minnesota and has been harvesting the light pink vegetables with his children this weekend.
The vegetable grower will donate 25 cents from every pumpkin sold to breast cancer research, and he said they are already flying off the shelves at local grocers.

Tuesday, October 16, 2012

The Worst Sounds In The World

The most annoying sound in the world is the scrape of a knife down the side of a glass bottle - with the horrible screech of nails on a blackboard placing in fifth.


The chart is based on magnetic brain images of how sounds provoke a response within the amygdala, the brain's 'emotion centre'.  People also find nails on a blackboard, bicycle brakes, and electric drills highly unpleasant.

The research hints that we evolved this response long before blackboards, bottles and even knives existed.

All the sounds in the top ten are similar in frequency range to human distress signals such as female screams or babies cvrying.

"It appears there is something very primitive kicking in," says Dr Sukhbinder Kumar, the paper's author from Newcastle University. "It's a possible distress signal from the amygdala to the auditory cortex."

All the sounds come from roughly the same range of high-pitched frequencies, say the Newcastle scientists that made the discovery. Anything in frequency range of around 2,000 to 5,000 Hz was found to be unpleasant. Dr Kumar explains: "This is the frequency range where our ears are most sensitive. Although there's still much debate as to why our ears are most sensitive in this range, it does include sounds of screams which we find intrinsically unpleasant."

The worst sounds in the world

1. Knife on a bottle
2. Fork on a glass
3. Chalk on a blackboard
4. Ruler on a bottle
5. Nails on a blackboard
6. Female scream
7. Anglegrinder
8. Brakes on a cycle squealing
9. Baby crying
10. Electric drill
 
 
Kadang2 bunyi2 yang kat atas ni, bikin gigi KA jadi nyilu semacam je He He He!

Warna Pown Main Peranan Juga Untuk Retis2 Ni, Rai Ourkizuna !!


Thinking of how to wear this season’s hues? See what colours these stars gravitate towards.

Cameron Diaz – Red. 
Cameron Diaz is the lady in red. Choosing a colour that matches the infamous celebrity carpet is dangerous, but Cameron pulls it off flawlessly. She avoided a fashion faux pas appearing in red mini dresses for the Shrek and Green Lantern premieres that were laid with green carpet.



Emma Watson – Nude. 
Emma Watson looked amazing during award season this year, choosing nude tones to compliment her glowing complexion. Emma will complete her role as Hermione in the last Harry Potter movie this summer and if for some reason her acting future pan out she always has fashion as a fall back plan. She’s already been featured on the cover of US Vogue and in modelling campaigns for fashion heavyweights Burberry and Lancôme.

Anne Hathaway – Purple. 
Anne Hathaway’s style has progressed from denim on the red carpet to show stopping gowns. And while it has been said that she loves red but think purple is her strongest colour statement. Here we can see the regal colour perfectly complementing ‘The Princess Diaries’ actress. Anne’s choice of deep shades of purple help liven up her brunette locks.
 

Gwyneth Paltrow – White. 
Gwyneth Paltrow has been rocking white outfits to events for years opting for colour most would avoid. Tailored white suits are Gwyneth’s favourite, she even turned up to muddy Glastonbury festival in a white blazer to watch her hubby Chris Martin and his band Coldplay perform- that’s hardly festival friendly is it Gwyneth?
  

Victoria Beckham – Black. 
Whilst winning the fashion world over with her classy designer label ‘VB’ Victoria Beckham has also given herself a style makeover. The daring and garish outfits have vanished and have been replaced with classic feminine pieces in mostly black or grey. Posh Spice rarely mixes colours but adds a bold hue now and again when accessorising.

Angelina Jolie – Green. 
Floor-length gowns are a good style choice for long and lean Angelina Jolie. Her most recent emerald green dress featured on the Golden Globes red carpet and wowed fashion critics. She told OK! Magazine: “I don’t think too much about what to wear on the red carpet. I usually have three basic colours and I get the same shapes in different colours!” One of them has to be green.

So, to RAI OURKIZUNA, pilih ajelah warna hijau tu ala2 Angelina Jolie gitu, cantik ape !. He He He.  Sebenarnye, Rai tengah merombak bloglist terbaru & tercari2 juga warna baru untuk blog beliau.   For KA, warna hijau pown tampak cantik & segar !.  Ikut sukalah Rai......Nak join bloglist dier kena terjah blog beliau lah ye.

 CREDIT INFO HERE

( N3 Auto Publish - nak menyiapkan kerja ni)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...