Tabung Masa Depan ...

Thursday, January 03, 2013

Adik Ke Sekolah & Tips Bijak KKM

Salam Hari Khamis semua !.  Masuk tahun baru, umur Adik pun dah menginjak ke 7 tahun.  Masuk tahun satu dah.  So, 31/12/2012 menemankan Adik ke sessi saringan untuk pemilihan kelas.

Ni gambar lepak2 kat kantin sebelum mula ke kelas untuk ujian saringan.  Nervous kata dier, sebab tu muka ketat sikit ! hehehe


Parents pulak duduk tunggu di dewan dan diberikan taklimat.  KA nak kongsi tips yang sangat bagus dari salah seorang guru senior.  Kisah tentang sebuah keluarga yang punya 9 orang anak.  Istimewanyer ke 9 anak2 mereka memperolehi A dalam apa jua peperiksaan tak kiralah dalam UPSR, PMR dan SPM.  Tipsnyer sangat mudah selain doa & solat, apa yang diamalkan adalah KKM. K - Kismis, K -Kurma & M - Madu.  Dan mereka pastikan anak2 ambil kesemua atau at least sesudu madu setiap hari ke sekolah.  Memanglah bukan kecemerlangan A itu yang menjadi perkara utama, tapi apa salahnyer kalau kita sama2 mencubakan !

Ok, berbalik pada cerita Adik, Alhamdulillah beliau terpilih ke kelas pertama berdasarkan peratusan markah waktu ujian saringan. No. 2 dari senarai penuh yang dikeluarkan pada 2/1/2013. Tahniah Adik!

Buat Adik, Umi doakan yang terbaik ye.  Lagi satu, selipar untuk main2 kat bawah ni dah kena kurangkan pakailah, sebab sekarang dah kena pergi sekolah pagi & petangkan. (Petang untuk ke Sekolah Agama pula)


Moga kejayaan mengiringi anak2 kita semua juga ye ! In Shaa Allah............

28 comments:

intanfirdaus247 said...

KA..makanan2 tu Nabi memang amalkan kan...selain doa memang kita perlu jaga pemakanan..kan kak KA

Sheila Salim said...

Assalamualaikum KA, alhamdullilah anak dah masuk sekolah ye. hee thanks for the tips. insyallah bila berusaha lebih, ada lah ganjarannya kan :)

Kakcik Nur said...

InsyaAllah, Adik boleh menjadi anak yang berjaya. Tambahan pula ada doa dan usaha. :)

Mrs Velentine said...

nice tips Kak..insyaallah amalkan..sebab MV biasa bg kismis jer

Nieyl said...

Dah sekolah dah..teringat zaman kecik2 dlu...:)

Mrs Lurve said...

alhamdulillah..permulaan yg bagus tuk adik..

BERT said...

KKM.. bagus.. boleh amalkan dari anak kecik lagi

❤Kamsiah❤ said...

sama la..si bongsu saya jugak masuk th 1..kat sini bermula 1 hb...

kak nora said...

Alhamdulillah adik masuk kelas pertama..harap2 takder masaalah lepas ni..rajin2 belajar yer dik..suruh ummi beli kurma, kismis dan madu ekk..

Nurul Husna Mohd Hassan said...

alahai cutenya.. :)

faraherda.razalan said...

Bgsnya....adik-beradik kaya A dgn galakan KKM. Bagus!

Ira said...

Tahniah Adik..
Rajin2 ke sekolah ye & belajar rajin. Moga jd anak yg bijak & berjaya.
Terima kasih KA, kongsi tips itu.

AZRUL AZMI said...

Ingatkan apa la KKM tadi... Rupenye KURMA, KISMIS & MADU...

Pelik mula2, sebab ingatkan KURSUS KEMAHIRAN MAKLUMAT... Semua kawan2 panggil subjek tu KKM... Hahaha... KKM pom KKM la....

Mira Adzlia said...

smuge mrk bjaya dlm pljrn :)

hainom OKje said...

Femes selipar jenis nikan KA sekarang ni...samalah ngan anak OKje ..

mama aryan said...

moga anak2 kita terus cemerlang kan KA..
bagus info tu,bole diamalkan..

Haryati Faizal said...

tahniah adik!...

shaiful zaidi said...

Selamat menempuh alam persekolahan buat Adik.

Rinna said...

Selamat menempuh alam persekolahan yer adik.. dan belajar rajin tau.. :)

Cinta Misteri said...

KKM kurma kismis madu.
insyaAllah akn d amalkn. tp masalahnya ank2 CiM tk suka mkn kissmis

Ikhwan Suhaimi said...

good luck untuk adik !!

*waktu rehat, kene gangster skit adik... Fight for your life. haha

ieda said...

aloor cayunk .. belajar rajin2 tau ! ;)

wantie said...

mesti best kan bila tengok gelagat budak darjah satu masuk sekolah. Tahun ni T tak hantar pun AMirul masuk sekolah sebab dah darjah dua.

Papanya je yang urus mana yang patut. Cuma register kat Fardu Ain je T join hubby.

semoga kejayaan mengiringi anak anak T juga KA.

Ema Blog said...

terima kasih KA...dpt info ttg KKM

ALoNa CintamaniszLite said...

DOA...doa ibubapa sgt mustajab. Tp jangan doa jer tp bila marah2 anak keluar perkataan tak best mcm bodoh lah...bongok lah, bangang...hah, tu pun tak bagus tu!!!! hehe

Fiza Rahman said...

Comel jer adik ☺☺

Ok, nak amalkan KKM lpas ni.

nanieybarnieylurviey said...

Aameen.. InshaAllah.. Thanks kak share pasal KKM tu..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

belajar rajin2 tau

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...