Tabung Masa Depan ...

Wednesday, January 09, 2013

Alkisah Seminggu Adik Di Tahun Satu 2013

Hari ini Rabu dah genap seminggu Adik di Tahun Satu.  Masih lagi dalam minggu transsisi selama 3 minggu ini. Macam biasa, Adik cukup suka ke sekolah.  Senang nak bangun pagi.  Cuma penat sikit sebab kena bersekolah pagi & petang.

Sedikit corat-coret cerita seminggu Adik di sekolah.  Kata orang, mereka2 yang lahir bulan April ni sangat2 aktif & dinamik.  Rasanyer macam sedikit betul sebab :-

1.  Hari kedua sekolah dah ada peristiwa berdarah.  Sebab lasak sangat berlari (tak padan dengan diri tu pompuan) Adik jatuh dan kepala terhentak ke batu tajam.  Habis lencun tudung & baju putih sekolah dengan warna darah.  Bila En Hubby jemput dari sekolah, Adik cuma sengih dan Cikgu kata x nangis pun walau darah keluar sikit punye banyak.  ( KA yang kecut perut sebab adik ada ITP )

2.  Hari ketiga sekolah, Adik jatuh lagi.  Sebab kuatnyer berlari.  Habis koyak berlubang kain sekolah.  ( KA kata nak ambik gambar kain koyak tu, masukkan dalam blog, Adik tak kasi. He He He ).  Boleh pulak dia jawab salah KAlah, sebab beli kain panjang sangat.  Dulu2 waktu di Pra Sekolah selama 2 tahun, uniformnyer berseluar, so xde masalah lah bagi die. Sekarang ni, hari2 KA duk pesan kat Adik, jangan lari2 dan lasak sangat kat sekolah.

3.  Apapun, satu yang KA perhatikan minat dia pada bidang seni (art) ni masih berterusan. Kalau dari dulu, dia cukup suka bab2 drawing, coloring dan apa jua yang berkaitan dengan seni ni.  Tahun ni pulak, sehari dua ni duk leka buat benda alah ni.  Bila KA tanya buat apa ni, dia kata boleh buat macam2 bunga, daun, rama2 pun boleh. Yang ini, KA curi2 ambik gambar untuk letak dalam blog.  Hasil kerja tangan die...



4.  Satu lagi,  seminggu dua ni Adik bawak balik 2 - 3 kertas pembelajaran di sekolah dengan tanda ' A ".  Ahamdullillah.  Siap bagi tahu ramai kawan2 dalam kelas dier yang cuma dapat B or C.  Tapi xpelah sebab, cikgu kata boleh cuba lagi !  Pandai betul .....

Again, as a parent, kita sokong aje minat anak2 dan sentiasa doakan yang terbaik untuk mereka kan ! Betul tak........

30 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum KA, lasaknya adik. kesian dia, habis luka2 badan. adik kreatif! bagus2

Fiza Rahman said...

Alahai adik...siannya jatuh. Next time hati2 tau.

ummuaidan said...

Heheh...lasak betul adik kat sekolah yer ..blh bygkan..:)

MaMa Rey said...

lasak betul anak KA..tak nangis walaupun terhantuk batu tajam..

seronok tengok hasil kerja anak2 kan..

nea lopah said...

Budak2 aktif, jatuh2 tu dah jadi perkara biasa bagi diorang. Betul cakap KA, sokong minat dan sentiasa doakan anak2 kite ;)

Suraya Baharun said...

bagus la dia minat seni..sian dia sampai terkoyak kain...budak2 besar tu memang suka main lari2...

ayut said...

lasak ye adik...mmg kena pesan ari2x la gamak ye klu gitu...yg penting sokongan mak ayah.pasti diorg pon termotivasi. :)

QueeN TerataI said...

lasaknya adik... queen suka hasil tgn adik tu.. cantik tue...

Mawar Putih said...

Lasaknyer adik.. Tapi sgt kreatif.

Marsita yahya said...

boleh tahan lasaknya adik ya...

are_lin@yu said...

cantiknya..kreatif ;)..done akak

Papa Mifz said...

hasil kerja tangan yang menarik...:)

boni kacak said...

kepala terhantuk batu tajam?? kesiannya dia..dah okeh dah? dah bawa jumpa doktor dah?

ummiross said...

lasak dan bijak adik ni, kreatif pulak tu, tahniah adik.

Nazayiena said...

Wah adik berlari2 hingga luka tu,nasib baik tahan lasak x menangis....

Nieyl said...

singgah petang...Betul lah tuh...ibubapa adalah tulang belakang mereka..:)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

alahai siannyer adik

Myra Jay said...

Alhamdulillah perkembangan yang baik :D

Sue-Rya Qistina said...

aduhai..kalau sampai jatuh berdarah tu, mmg sakit la. bijak betul dia x menangis. ye la kak, kita as a parents kena support anak2 kita. c kakak tu pun dah bawak balik kerja2 seni dia. ada yg dapat A++, siap dpt bintang lagi.

maszmadi said...

alhamdulillah, aktif, kreatif dan bijak seiring.. ok lah tu kan..

LiYa HaNiF :: said...

sama cam qalesya ... lasak sampai terjatuh kat sekolah.. tp sib baik tk berdarah.. ^_~

BERT said...

aktif dia.. takpe dia tgh belajar tu kak

Knor said...

kreatif..masih panjang lagi tu..insa Allah

Mrs Velentine said...

kreatifnya adik

TiranaAduka said...

hero tirana aduka pun ada darjah satu tahun 2013

Ena's Palace said...

Lasak dan aktif...kebal plak tu xnangis bl jatuh...hebat!
Ye KA setuju sgt...kite doakn saje yg terbaek ape d minat oleh 2ank ni....ank yg kreatif ni mudah berkmbang pmikiran dia...insyallh...

pena rozie said...

Lasaknyer die....

mama aryan said...

lasak jugak adik ni ye..kreatif jugak

kay_are said...

lasak kemain adik tu.. ingatkan tadi lelaki.. tapi bile mention tudung.. pompuan rupe nye.. ape pun selamat bersekolah adik!

cik polka said...

lasaknya dia.. baru seminggu sekolah..huhu.. btw, kreatif sangat2 anak akak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...