Tabung Masa Depan ...

Monday, January 21, 2013

Buat Rumah Dengan Budget Rendah

Berangan2 nak buat rumah dengan kos yang paling2 rendah di tanah hutan sekangkang kera yang ada.  Terjumpa dengan cerita di SWEDEN ini sangat2 menarik.. Boleh gunapakai juga idea ni !

How To Build A House With A Limited Budget in Sweden

Simple, functional, yet cozy and contemporary. The house spotted on europaconcorsi.com was built with a very limited budget, having in mind a large open space with lots of beds, a cooking area in the middle  and washing facilities outside. I find it very interesting the fact that there is no hierarchy between the doors – anyone can be used as an entrance. Four large openings are placed according to rotational symmetry, one in each facade: a fixed window facing north, and other three glazed doors. And, in order to bring more natural light inside, two roof windows add skylight to the interior. The walls are built out of lightweight concrete masonry blocks and the roof is covered with corrugated steel sheets, preferably used on farm buildings in the region. Measurements of the building volume and openings were chosen to fit the size of the masonry blocks so the waste of material could be minimized.





Menarikkan... nak share idea ni dengan En Hubby lah ! 
  

( N3 AUTO PUBLISH )

32 comments:

Anum said...

bagus gak nie
hehehe

onn Lajer said...

tempat kita kalau takde siling tengah hari boleh rentung ni

Haryati Faizal said...

simple nya umah dia...

Mrs Velentine said...

simple tp cantik

Sheila Salim said...

Assalamualaikum KA, sheila suka! nk cuba gak :)

sudipVSsenduk said...

walaupun ruangnya kecil, tapi sangat kemas... suka!

Nizam.Ariff said...

Dia tak bagi tau berapa kos ...
entah-entah kalau dekat sini boleh dapat rumah teres...

Rai Ourkizuna said...

kalau kat malaysia ni, hari ni siap masuk barang. esok bersih tak tinggal apa dah kena angkut ngan pencurik :P

Nurul Ain Zulkarnaind said...

comel je hehehe

Kakcik Nur said...

Comel, kan?

kasih Salina said...

cantik kak rumahnya. idea yg kreatif..

wantie said...

Wow..kreatifnya. cantik

Cikgu Ma said...

berangan jerr ni nak ada umah tangga sndiri...tp kena kawen dulu apa2 hal pon..hehehe

LYAfrina said...

cantik & kemas je.. tp rmh mcm ni x bape sesuai kt sini.. nanti hbis la brg hilang

Riedaffya ibrahim said...

comei n sgt kreatif la....

ALoNa CintamaniszLite said...

sy pun suka KA konsep mcm ni..tp tu lah..tak sesuai pulak sbb sebagai orang islam kita kena asingkan bilik tido anak2.
Tp kalo utk rumah persinggahan...kat dusun ke yg ada sungai..kan, hehe...orait jer.

Raudzah Zahari said...

Wah KA..I love this idea..it is so cute..macam main pondok-pondok pulak!!

MulutPayau said...

cutenya rumah tu...

zulaikha megat said...

buat rumah hujung minggu okey lah..kalu nak dok terus situ..saya tak sanggupp..

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Seri Kandi selalu berangan ada rumah macam ni ;-))))

Papa Mifz said...

rasanya kat Malaysia mcm tak selamat lak buat rumah macam tuh...

boni kacak said...

wah..memang menarik lah rumah ni.. simple but nice :)

Empayar Utama said...

Kat Malaysia ni er, er, eh samalah cam Rai Ourkizuna tulis tu ^_^

Anonymous said...

Thank you, I have recently been searching for information approximately this subject for a while and
yours is the best I've discovered so far. But, what about the conclusion? Are you certain concerning the source?
Feel free to visit my website : Investasi Emas

MaMa Rey said...

menarik juga idea ini..ringkas tapi selesa..

RedRose said...

but dis kind of house maybe tak sesuai in Malaysia kot.
despite our climate yang sgt tak membantu...da typical malaysian peeps akan buatkan kita sendiri rasa xselesa to own a house like dat.
anyhow...I always think it's cool to have da simplest house to live at.

Fiza Rahman said...

Cantik...save budget. Tapi kat m'sia ni mcm tak sesuai lah kak. Menarik minat pencuri jer nih.

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

wahhh..sangat menarik :)

Mohd Selim Zainal said...

cantik dan menarik lah...bagus2.

mselim3

kay_are said...

memang nampak simple dan nice.. tapi betul ke macam ni just guna low budget je? hmm.. macam mahal gak ni..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

wh menarik la kak hehe

mama aryan said...

walapon bajet rendah tp tetap nampak cantik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...