Tabung Masa Depan ...

Thursday, January 10, 2013

Bukan Cikgu, Tapi PENULIS TAMU

Apakah ciri2 seorang cikgu atau guru.  Macammana kita boleh tahu yang seseorang itu seorang guru or cikgu.  N3 KA ni agak panjang sikit.  Jangan ada yang baca sampai muntah sudah.  Puncanyer, ramai sangat yang bertanya samada KA ni seorang guru !.

Kata En. Hubby :   Entahlah biasa2 aje!
Kata Along :  Mungkin cara dan gaya Umi kot macam cikgu2!
Kata Angan :  Memang pun ramai kawan2 yang kata Umi ni macam cikgu!
Kata Adik :  Best apa kalau Umi jadi Cikgu, boleh adik pergi sekolah dengan Umi hari2!

Ini antara situasi2 nyer...............( Nak tulis semua memang banyak ! )

Situasi 1
Tempat : Majlis Jamuan HariJadi Seorang Kawan Sekelas Anak Bongsu KA.
Sedang seronok berbual2 dengan salah seorang tetamu, tetiba dia boleh tanya camni.
Dia :   Awak ni Cikgu ye ?
KA :   Eh, tak lah !
Dia :   Ye Ke. Macam Cikgu je .....

Situasi 2
Tempat : Salah Sebuah Restoran Nasi Kukus Yang Sedap.
Sedang rancak berbual2 dengan tuan punyer kedai yang baru dikenali, boleh pulak dia tanya ...
Tuan Kedai :  Minta maaf tanya ye, Akak ni Cikgu ke ?
KA :  Eh, taklah...
Tuan Kedai ;  Ye ke, sebab saya tengok Akak ni macam Cikgu lah
KA :  Taklah saya kerja biasa2 aje...

Situasi 3
Tempat :  Lobi Sebuah Resort Di Melaka
KA sampai dulu dan terus ke kaunter untuk semak tempahan.  Kemudian datanglah anak2 buah KA menyusul di belakang.  Nampak aje KA, terus salah seorang tu cakap !
My Niece :  Mak Ngah, Mak Ngah ni macam Cikgulah
KA : La, ye ke.
My Niece :  Betul Mak Ngah, memang macam Cikgu kita hehehe

Situasi 4
Tempat :  Dewan Pendaftaran Tahun Satu Sekolah Anak Bongsu KA
Tengah beratur menunggu2 untuk mendaftar,  datanglah satu Hamba Allah ni terus tanya KA.
Dia :  Cikgu2, kat mana nak daftar untuk Pra Sekolah ye
KA :  Maaf ye, saya bukan Cikgu.  Cikgu2 yang ada kat depan sana tu.
Dia :  Maaf2, saya ingatkan Cikgu tadi.......

No doubt, kerjaya perguruan itu sesuatu yang sangat2 bagus, apalagi dengan niat murni untuk mendidik anak bangsa menjadi insan yang berjaya dan berguna.  Tapi serius cakap, kerjaya guru ini memang x pernah ada dalam kamus impian dan cita2 KA dari dulu lagi.  Ingat tak dulu, waktu sekolah rendah kita disuruh membuat 3 pilihan kerjaya yang kita cita2kan.  Dan guru memang x pernah masuk dalam list itu.   Sejujurnyer antara kerjaya pilihan KA adalah lawyer,  bidang kepolisian dan ada beberapa lagi yang lain.  Tapi nak buat macam mana, tak semua impian kita akan menjadi kenyataankan.  But sangat2 bersyukur dengan kerjaya KA sekarang ini.  Apapun KA tabik spring pada ketabahan dan keikhlasan para pendidik !

Satu aje impian KA yang masih KA idam2kan, bukannyer jadi Cikgu, tapi impian nak tengok nama dan artikel tulisan KA terpampang di majalah atau akhbar2 sebagai PENULIS TAMU. (Layakkah  KA ni?.  Atau akan terus jadi penulis syok sendiri di blog sendiri ! ).  Tak kisahlah tu, apapun nak tak nak, suka atau tak suka, KA tetap adalah cikgu dan guru bila di rumah for anak2...... BOLEH GITU !

55 comments:

♥ Wina ♥ said...

harap² impian KA tu akan terlaksana..aminnn :)

intanfirdaus247 said...

Kalau kak KA betul2 cikgu , mesti intan akan offer akak untuk tulis manuskrip untuk publishing intan keja tau..eheh

Kakcik Nur said...

Macamana sebenarnya kriteria seorang guru tu pada pandangan mata orang lain ya? :)

MizzTina said...

sy lak org tgk serupa budak skolah.. elok la tu, KA cikgu, sy muridnya.. hehehe

che mid said...

Samalah kita.. che mid pun selalu orang ccikgu.. eh eh ustazah pun ada gak.. perasan lebih he he. Pulak dulu pernah jadi ajk PIBG, jadi tak heran lah orang anggap macam tu kan.. tp kerjaya cikgu pun takde dalam kamus cita-cita che mid.. he he sama lagik..

Mohd Selim Zainal said...

Insaallah boleh KA jadi blogger yang terkenal dan memberi bimbingan pada semua blogger pn boleh jugak kan...

pls:Walaupun KA bukan cikgu tapi KA adalah cikgu anak2 ok lah ..kan

mselim3

Mohd Selim Zainal said...

Insaallah boleh KA jadi blogger yang terkenal dan memberi bimbingan pada semua blogger pn boleh jugak kan...

pls:Walaupun KA bukan cikgu tapi KA adalah cikgu anak2 ok lah ..kan

mselim3

Cho Zila said...

aura cikgutu ada kat KA... best gak kalau impian KA itu terlaksana.. akak doakan..

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

hehehehehe.. agaknya karektor atau gaya percakapan KA macam cikgu kot..

jadi KA memang bukan cikgulah ya...???

ummuaidan said...

hmmmm...mungkin KA ade gaya mcm cikgu kan...hehe

hazwan hairy said...

hehe kalau xjadi ckgu pun blh jadi guru dkt blog ni..bca mklumat leh dpt :-)

SURIA AMANDA said...

Free jer dapat title cikgu kan...

Kakzakie said...

Kakak sekarang dah bukan cikgu tapi dulu kakak pernah jadi cikgu (sekolah swasta tapilah). Kakak juga pernah menjadi penulis (undangan) tapi dulu masa belajar sebab miskin tak cukup duit masa belajar cari duit dgn menulis - sekarang tulis blog jadilah...

Sue-Rya Qistina said...

wahhhh..dpt title cikgu tu. bkn senang tau. hehehe. moga impian terlaksana. amin :)

Nizam.Ariff said...

tapi KA tak bagi tau lagi apa kerjaya KA ...

Fiza Rahman said...

Selamat pagi cikgu...hehehe...

Muka dan gaya kak KA mcm cikgu kot ☺☺

faraherda.razalan said...

La, bukan ke? Sy igt KA mmg cikgu....

Norhaizan hakim said...

Agaknya memang sepatutunya KA jadi cikgu tapi KA termasuk silap simpang!

Teratak Hami said...

Gaya KA macam cikgu yg nampak tegas agaknya. Semoga impian KA nak jadik penulis tercapai.

QasehnyaRania said...

sronok juga dapat tittle cikgu tu:D

QasehnyaRania said...

sronok juga dapat tittle cikgu tu:D

Mira Adzlia said...

syioknya dipnggil cikgu...in sha Allah mst boleh munye cpai impian tu sbg penulis tamu :)

Riedaffya ibrahim said...

InsyaAllah tercapai le nnti impian KA..

Haryati Faizal said...

cikgu jugak KA, cikgu tuk anak2 kat umah hihi

Papa Mifz said...

insya-Allah jika ada rezeki pasti KA akan jadi penulis tamu...amin...:)

Ujie said...

muka dan gaya kot. saya pun selalu org tanya mengajar mana?

QueeN TerataI said...

penampilan KA kot yg nampak mcm seorg guru.. ;)

Qhaifa Nur said...

mungkin cara percakapan KA seakan guru...dengan penulisan curahan rasa dapat kita buat...betullah seperti dikata byk membaca luas pengalaman KA..

ct rahani said...

mmg ada bakat jadik cikgu kot KA nih.. x dpt jdk cikgu sebenar dpt jdk cikgu untuk anak2 kt rumah pun ok la kan.. :)

Ros said...

Assalamualaikum KA,

KA ni mesti ada ciri2 seorang pendidik..pasai tu lah semua orang ingatkan KA ni seorang guru...he.he...

Bukan senang nak jadi seorang pendidik ni kan KA...Tabitlah buat semua guru2...kat rumah ada 2,3 orang pun dah pening kepala,ni kan pulak 30,40, orang murid..

ainnoraini said...

ada gaya mcm cikgu la tuu...

boni kacak said...

aura cikgu tu melekat kot kat KA.. cuba request jadi cikgu lepas ni.hahaha

Knor said...

mmg ada gayalah tu..tegas..pakai cermin mata..kepit buku di celah ketiak..

jln menonong je..heheh

ANIM said...

orang selalu guess kak cikgu berdasarkan "mulut" kak yg suka bertanya...heee

m.u.l.a.n said...

memang sesuai dengan personaliti tu..

ummiross said...

Setuju tu,kita tetap cikgu pada anak2 kita kan KA..

CeqGu said...

Suka baca entry KA kali ni hehehe....dulu b4 jadi cikgu pun org selalu cakap anis ni cikgu. Even waktu tgh study kat ipt pun org kata anis amik bidang pendidikan. Sama mcm KA, xpnaah mimpi nak jadi cikgu. Tapi akhirnya anis jd jugak cikgu,alhamdulillah. Rasa anis la, gaya dan karektor yg nampak tegas tp mesra tu punca org mudah kenal cikgu. Kat brunei ni pun org kat pasar boleh teka anis ni cikgu hahahaha.....mmg dah betul la tu anis jd cikgu

Rinna said...

KA ada karisma cam guru..tuh yg org ingat KA guru..hehehe.. :)

kak nora said...

bunda layak jd cikgu kpd ank2 kat rumah jer...tapi garang lah..suara sampai kat depan sane tu..siap hanger lagi...tapi anak2 mengenal huruf n angka, siap bolih membaca, menulis n mngira seawal umur 4 tahun kat umah sbelum ke tadika..bile msuk tadika cume nak galakkan pergaulan jer lagi..

nea lopah said...

Cikgu Kesuma... classic but nice!

Daddy Ziyyad said...

KA selalu pakai baju kurung kot...hihihi...Sebab cikgu2 kan pakai baju kurung masa kerja

bunga_rose said...

Ada karisma sebagai seorang cikgu kot.. tapi, tetap cikgu kepada anak-anak bila di rumah kan.. so lain kali kalau orang tanya jawab je, haah, cikgu pada anak-anak ^_^

Masya said...

suami sy cikgu.. tp bahananya.. kwn² dia suka tanya.. cikgu juga ker?? owhh cpt jer.. sy jawab bukan..

Leeza dayasari [santai leeza] said...

KA NAMPAK TEGAS KOT...

❤Kamsiah❤ said...

cakap ja..bkn guru...tp gurubesar..:)

takpe la KA..memula menulis di blog dulu..mana tahu ada rezeki...tertulis sbg penulis nanti..tp jgn la pulak mcm penulis gosip2 artis hehe...

Ena's Palace said...

insyaAllah KA....ia akan tercapai satu masa nanti..amin..

saya pula tak pandai menulis...merapu aje pandai la..hahahaha..

Cinta Misteri said...

pastinya karakter KA tu mcm cikgutegas dn nmpk bersahaja.

MulutPayau said...

Mungkin penampilan KA yg mcm cikgu kot..
Apa pun semoga impian KA menjadi knyataan

IntaNBerliaN said...

karektor ka nmpk cm cikgu kot

IntaNBerliaN said...

ka, iklan xda kuar la... nanti sy dtg klik lg yer

inche hlovate said...

Insyaa Allah satu hari nanti tercapai la hasrat KA tu :)

hainom OKje said...

OKje pun ada jugak orang ingat cikgu....
Sekarang rasa menyesal pulak tak ambik bidang perguruan dulu-dulu..

ayut said...

mmg KA cikgu utk ank2x KA pon kan..hihihi...hari2x ajar anak2x pasal kehidupan kat umah.. :)

Mrs Velentine said...

hehehe,,dr pemakaian & gaya kot...Mv ada yg pernah tanya cikgu kah???haha..terus tergelak

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

maybe akak ni ada ciri2 mcm cikgu kot hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...