Tabung Masa Depan ...

Tuesday, January 15, 2013

Cara Nak Cuci Perut Lembu

Perut lembu.  Pasti ramai yang sukakan.  For KA samada dimasak lemak cili api bersama rebung, direbus makan cicah bersama kuah asam ataupun dibuat Kerabu.  Ada juga yang suka Satay Perut Lembukan!. Semuanyer memang sedap.  So, hari Selasa ni nak kongsi sikit petua cara macammana nak bersihkan perut lembu tersebut sebelum boleh dimasak.

( PINJAM GOOGLE )
Mula2, ambil perut lembu dan masukkan dalam mangkuk yang telah diisikan dengan air sejuk.  Lepas tu, masukkan sikit larutan air kapur dan kacaukan dalam mangkuk berisi perut lembu dan air sejuk tersebut sampai larut dan sebati.  Kenalah tunggu sekejap.  Lepas tu bolehlah bersih dan bilaskan perut lembu tu dengan air yang bersih untuk proses memasak seterusnyer.

Satu lagi, orang kata kalau nak hilangkan bau perut lembu tu sekiranya masih ada bau yang kurang menyenangkan selepas dicuci, cuma taburkan dengan sedikit tepung gandum, gaul2kan dan bersihkan semula.  Cubalah !

29 comments:

P.A. said...

tq 4 sharing...eemmmmm sedapnya makan kerabu perut lembu.......

Kakcik Nur said...

Kakcik suka makan perut lembu ni, tambah2 yang masak lemak bersama rebung tu. Tapi kakcik tak pernah cuba masak sendiri. ;-)

zulaikha megat said...

saya pun guna kaedah yg sama juga KA...mmg berkesan

are_lin@yu said...

sedapnya klu perut lmbu buat sup..huhu

Deq's Qienz said...

nice sharing..tp sy kurng mkn daging.hihii

yatd said...

sgt sdp kann

Mrs Velentine said...

mmg dah tau..selalu tengok mak buat..done tabung

QasehnyaRania said...

selalunya saya pon guna kapur juga.
dah lama tak makan perut.buat masak lemak sedap kan kak..tak pon rebus cicah air asam... hihi

Rasp said...

thx for sharing tips nie...
terus terang cakap...
i tak pernah masak perut lagi...
sbb famili i sorang pun xsuka kecuali i....
so, slalu kalo tingin...
makan kat luar je lah...

kiera'sakura said...

dah try mkn kerabu perut lembu. tapi xblh telan @.@

ieda said...

hurmamm dah dpt rasa masak lemak cili api perut nie kak ;)

ummuaidan said...

hmm..since tak suka makan..takperlah tahu reti sgt pun..heheh

onn Lajer said...

Satu benda yang aku malas tentang nak kerjakan babat ini, tapi tentang nak makan aku tak malas hehe

Mia Kassim said...

Saya tak pandai makan bahagian ni.....kalau urat lembu...ok jak...huhu

Haryati Faizal said...

erm... tak pandai nak makan perut ni... try gak tp tak bley nak pi..

aizamia3 said...

suka.. sedap.. ;)
masak pulak dengan rebung.. ;)

kasih Salina said...

betol tu KA, nenek saya selalu guna kapur makan

AnneRaini said...

dulu2 sy mkn perut ni tp skrg dah tak mkn sbb geli..hehe

QA's ~ mamapapa said...

slurppp..trkenang2 perut masakan MIL :)

Kakzakie said...

Kalau kakak siap beli berus macam utk cuci baju zaman dulu-dulu tu KA. Lepas rendam kapur cuci sampai putih macam tuala.

wantie said...

ha.. memang cam ni la mak T duk buat selalu. Tapi sekarang T dah guna cuka tuk bersihkan perut lembu ni.

LiYa HaNiF :: said...

pandai makan je.. selalu dah masak tinggal makan je.. tp oklah at least tak pernah buat ada ilmu cam ne cuci pun ok gak kan..

Ema Blog said...

thanks kak...suka sgt perut lembu buat air asam...selalu mom jer yg buat..anak tahu makan jer

kay_are said...

tak minat nak masak tapi boleh r praktikan tips ni bile diperlukan nanti.. ape pun thanks ye.. =)

N.Aima K said...

tq for sharing...kalau saya reti makan je lah..nak membersihkan saya serahkan je pada yg pakar hu hu

Ira said...

tq for sharing.. suka kerabu perut lembut. tp nk buat sendiri.. alahai.. hehe..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

saya xmakan perut lembu kak

kumpulan artikel islam said...

wah, pakai air kapur ya,,,perbandingan takaran dengan airnya bagaimana ya,,,
menarik infonya terima kasih bang kesuma angsana @abu kholid

Anonymous said...

Walau Da bersih Pon, still akan ade bau ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...