Tabung Masa Depan ...

Tuesday, January 22, 2013

Kisah Dosa & RM 1 Adik

Ni nak cerita kisah Adik yang terjumpa dengan duit RM 1 di sekolah.


Adik :   Umi, petang tadi Adik jumpa duit kat sekolah.

KA :  Lepas tu Adik ambik ke ?

Adik :  Yelah, Abah kata simpanlah.  Kalau ada orang yang tanya pulangkan atau bagi kat Ustazah.

KA :  Lepas tu !

Adik :   Tapi sampai je kat kelas, Adik bagitau kawan Adik, Adik jumpa seringgit, terus dia cakap itu duit dia.  Sebab diapun hilang duit seringgit juga. Adik bagilah pada dier.

KA :  Betul ke duit seringgit dier tu ! Boleh caya ke ?

Adik ;  Eh, tak baiklah, kalau kita x percaya. Kalau dia tipu dialah yang berdosakan bukan kita!

EN Hubby :  Lain kali Adik jangan bagitau banyak mana duit yang Adik jumpa.  Adik kena tanya dia, berapa duit dier yang hilang tu! 

Adik :  Ooooooh...........  Adik ingatkan kalau xde orang punyer Adik nak ...................

KA : Mana boleh ambil duit tu !
  
Adik :  Bukanlah !  Adik nak ....... bagilah kat Ustazah. Kalau tak Adik dermalah duit tu ! Dapat juga pahalakan!

KA : Adik, Adik......

(N3 AUTO PUBLISH )

34 comments:

Nurul Ain Zulkarnaind said...

heheh baik adik

Anum said...

:)

Kakzakie said...

Mohon inform pada SueQistina kakak tak dapat follow blog dia. Setiap kali click akan ke blog mama dia (sini) tak pun keluar redirect notice. Dia dah follow kakak... nak juga follow dia kan...

Mawar Putih said...

Budak2 mmg mudah percaya ckp kwn2nyer :)

:: Mrs.Eady :: said...

BIJAK~

faraherda.razalan said...

Comel dan bijak.

kay_are said...

kecik kecik dah bijak dan pandai pikir ye adik tu.. bagus2.

LydSunshine said...

Tulusnya hati adik. Dia percaya je ckp kawan dia. Tapi as long as dia faham yg duit tu tidak boleh dia ambil, pun dah cukup. Maksudnya KA berjaya didik dia.

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

hehehe.. adik2... tak apalah, anggap saja memang kawan adik punya, adik pun dapat pahala, insyaAllah..

Ros said...

Assalamualaikum KA,

Sikap yang sangat baik..budak2 selalunya depa lurus....mudah diperdaya kita lah yang kena tunjuk ajarnya kan KA...

Dylla Abas said...

comel la adik ni...b'tuah dpt anak mcm dia :)

kiera'sakura said...

hihihi nasib baik adik jujur

ANIM said...

budak tahun 1 ni..bila tanya sapa hilang duit, semua pakat angkat tangan..pening cikgu..
baguslah kalau adik takde buruk sangka kat kawan@...

Azee Hana said...

sejuk perut ibu mengandung dapat anak camni..hii

Azee Hana said...

sejuk perut ibu mengandung dapat anak camni..hii

Fiza Rahman said...

Adik yg petah dan bijak.

wantie said...

bagusnya adik. sejuk perut KA ngandungkan dia.

bagus. berprasangka baik

Ema Blog said...

belum habis adik nak cakap ibu dah nak potong..hehehe

Haryati Faizal said...

bagus...bagus, kecik2 lagi dah bijak ye

CeqGu said...

baguslah adik ni

Mrs Velentine said...

ibu ni adik tak habis cakap dah potong line..hehehe..baiknya adik..jujur..

boni kacak said...

bagus... ini tandanya didikan yang terbaik telah awak dan suami terapkan dalam diri adik. tahniah :)

ALoNa CintamaniszLite said...

alhamdulillah, inilah umat nabi muhammad s.a.w..

azievee said...

bijaknyer dia...jarang nak jumpa budak amanah cam tue...

Riedaffya ibrahim said...

bagus nye adik ni KA..

Ena's Palace said...

Pandainya adik...

Dunia Wilma said...

Pintarnya Adik ^_^

THE LEKAT LEKIT STORY said...

bagus.. Bila dh biasa terdidik dgn tak amik brg jumpa apatah lg brg org Insya Allah.. blh jauhi dr sifat suka mencuri. :D

izan mama mia said...

pandai

inche hlovate said...

bijak2 hihi

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

bijak bijak hehehe

Amanda Suria said...

budak2 sgt2 jujur kan...

mama aryan said...

bagus adik ni..

Noraziha said...

Bagus sgtt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...