Tabung Masa Depan ...

Tuesday, January 22, 2013

Magis Teh Tarik Mamak

Sapa suka teh tarik mamak. Angkat tangan ! KA dah lama x order ni gara2 diabetes!.  ( Kdg2 curi2 juga order Teh Tarik kurang manis. He He He ).  Yang ini feveret drinks yang diorder, bile mengopi or mengeteh di kedai2 mamak ni. Anak bongsu KA pastinyer Teh Tarik dan E. Hubby Nescafe Tarik.  Along dan Angah lain2 citarasa.

 
Kadang2 KA rasa pelik jugalah kan, walaupun kat rumah dah dibuatkan Teh Tarik ni,  bila ke kedai mamak, tetap nak order minuman yang sama.  Sedap sangat ke ?  Kata Adik, rasa teh dia lain.  Entahlah.  Setau KA, x bagus minum teh tarik kedai ni selalu sebab teh dia tu ada letak pewarna.  Betul ke ?


Tapi yang ini nak share with uols.  Ada orang bagitau, kenapa Teh Tarik atau Nescafe Tarik yang dibikin mamak2 ni rasanyer sedikit berbeza.  Katanya,  mereka letakkan sudu yang digunakan untuk mengacau Teh Tarik tu dalam bekas/gelas yang berisi air garam.  Sudu itu yang digunakan untuk mengacau teh or nescafe yang dipesan pelanggan.  Kerana itu rasanyer berbeza .  Iya ke ???  Dah macam Magik Merlin ler pulak ye !  Atau boleh ke kita cuba cara ini di rumah juga !.

29 comments:

Cho Zila said...

tak tahuler yerk.. tapi sayapun kalau kedai mamak teh tarik jadi idaman hati..

LydSunshine said...

Jenis teh sebenarnya KA. Kalo kat umah kita guna teh uncang. Yang kat kedai mamak [dan kebanyakan kedai makan] gunakan teh cap raja muda yang jenis serbuk berterabur tu. Mcm teh timbang kilo, pastu letak dalam tapis kain. Rasa dia pun lain. Part pewarna tu mmg betul la, warna dia lagi pekat.

❤Kamsiah❤ said...

lagi satu yg best...teh 3 layer...

ummuaidan said...

oooo...sebab tu ker..yg sy dengar sebab tehnya teh campuran pelbagai jenis..:)

Anum said...

nyum2

iima ❥ said...

ye ke....nty try la rndam sudu dlm air grm hari ni hihi

Mira Adzlia said...

ntah..xtau pulak yer...tp bkn teh tarik je yg sdap..klu dorg wt jus buah pun sdap..ngn manis, pekat..pergh..klu kedai bkn mamak ni, slalunya cair je jus dier

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Seri Kandi kurang minat pula teh tarik, tapi kalu Nes.. tak boleh tinggal tu.. hehe

zaza nizam said...

zaza bru je lepas minum teh ais.. biasa pagi teh tarik (sedapp).. tpi arini tekak nk minum ais pulak..hihihi

Fiza Rahman said...

Laaa...iyer ke kak. Patutlah sedap semacam ☺☺

Sue PeLik said...

betul tu KA, walaupun ada kat umah tapi nak yang kat kedai jugak. kenapa erk?huhuhu

Pink Lavender said...

ye ker KA??

nea lopah said...

sebab kaler tu yang lain kot kak. hahahahaha...

Nieyl said...

hihi~klu singgah mamak...nie la minuman yg di order..hehe~

Acik Erna said...

assalam KA..acik tak tau tu sebab acik memang tak minum dirumah ataupun dikedai..acik cuma minum air masak atau air sejuk je

Ratu Hatiku said...

jarang minum teh tarik sbb nnt perut akn sebu :D

hajar said...

ade mase gian gak dgn teh tarik nih... hehe

Kakzakie said...

Oh ye ke? Agaknya petua mereka kot.

kasih Salina said...

betol ke camtu KA, bahayanya, dah la manis gula, ada plak perisa garam bikin lemak2 gitu..

Deq's Qienz said...

sedapnya teh tarik pekena gan roti canai.masyukk

Pokok Manggis Depan Rumah said...

sedapnye.. mamak memang campur garam sikit dalam teh dan nasi dia..

Mrs Velentine said...

ntahlah MV kurang sikit teh tarik ni..kalau minum pun minta kurang manis

Mohd Selim Zainal said...

Teh tarik mamak biasanya campuran 3 jenis teh,,ini pengalaman dan mamak sendiri yg cakap....

sebab tu teh dia sedap semacam...teh kat umah 1 jenis aje...

pls:teh o mengurangkan stress.

mselim3

Nurul Ain Zulkarnaind said...

yong kdg2 suka jgk order teh tarik

kay_are said...

memang lain manisnye rase teh tarik kat kedai mamak ni.. memang antara minuman selalu order kat mamak.. memang sedap!

Ema Blog said...

entahlah kak, suami ema tu.pasti tiap-tiap malam akan pergi kedai mamak

THE LEKAT LEKIT STORY said...

erk.. betul ke? tp kita bkn pengemar restoran mamak jd susah sgt nak singgah ke restoren mamak..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

yer ke kak..ptt la sedap jer haha

mama aryan said...

saya kurg gemar minum teh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...