Tabung Masa Depan ...

Thursday, January 10, 2013

Shark Fin Soup Untuk Upcoming Lunar New Year

 Ini yang terjadi saban tahun bila menghampiri Chinese New Year !


Anger as thousands of shark fins are left drying on Hong Kong rooftop.

Images of thousands of shark fins drying on the rooftop of a building in Hong Kong has left environmentalists fuming. Although campaigns against the practice have gained support in Hong Kong, demand for the rare delicacy has grown in China. The environmentalist group WWF says 73 million sharks are killed every year. Hong Kong, known as the shark fin capital in the world imports 10,000 tonnes annually.




25 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum KA, apa sedap ke rasanya ?

boni kacak said...

uish..banyak gila jerung yang kena bunuh...

che mid said...

Suka makan shark fin soup, tapi bila mengenangkan kezaliman manusia pada ikan tu, tak jadi makan.. lagipun mahalll!

zulaikha megat said...

saya pernah mengidam nak makan shark fin soup masa mengandung anak sulung..lepas beranak baru dapat...

Tihara said...

banyak nya sirip yu..saya tk penah try tapi hubby kata sedap :)

SURIA AMANDA said...

BAPER BANYAK LA SHARK YANG DAH MATI SEBAB NAK AMIK SIRIP DIA..LAMA2 SURE PUPUS..

Knor said...

dashyat..kan diorg ni..sedap sgt le tu..

Nooriah Abdullah said...

ya Allah banyak nya, huh tapi akak tak penah makan pun heeee

Nieyl said...

peh!manyaknyer.......

Ena's Palace said...

byknye sirip shark ni...
sedap agaknye tu yg menjadi permintaan ramai..
kesian ikan ni di bunuh sesuka ati..

nanieybarnieylurviey said...

Setiap thun byk je yg mati semata2 utk tekak manusia..

Raudzah Zahari said...

Banyaknya KA..ngeri pulak tengok..tapi rasa dia best..he..he..

Leeza dayasari [santai leeza] said...

wow banyak nyer...

Nursaila Norman said...

fuh..byg kan betapa byk nya ikan jerung jd mangsa..tak la mangsa pd asalnya,tp kalau dh tangkap secara x terkawal,lama2 boleh pupus ikan ni.. :(

Fiza Rahman said...

Banyaknya. Tak pupus ker ikan yu ni? Saya ada tgk dlm tv, ada kumpulan yg di tubuhkan utk selamatkan ikan yu ni...'say no to shark fin sup'. Dorang amik sirip jer, selebihnya ikan tu di buang.

IntaNBerliaN said...

wah, byknya..

inche hlovate said...

byk gila..

hainom OKje said...

Ohhh cam ni rupanya Shark fin tu.... tau makan sup dia je.... tapi dah lama tak makan ni... mcm teringin pulak!

Izan Ishak said...

banyaknya! tapi bila fikir2 balik kesiannya pada ikan2 yu yg hilang siripnya tu...

Haryati Faizal said...

hebat...

Mohd Selim Zainal said...

ikan sirip yu rupanya...inagtkan aper td....ehehh..

mselim3

ayut said...

iuk...byk upe ye shrk fin yg ada...cian kerung2x yg ada...huhuhu

aizamia3 said...

habis populasi ikan tu.. :(

Mrs Velentine said...

lah banyaknya..pupus lah ikan jerung ni lama2

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

banyaknyerrr...sedap ker erk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...