Tabung Masa Depan ...

Wednesday, February 13, 2013

Cara Mudah BerMakaroni Goreng Sedap Bila Cuti2

Sesekali bila bercuti, KA pun cuti memasak juga.  Bila  adik beradik yang lain balik, KA jadi tukang rasa dan tukang makan ajelah ye.  Yang penting sedap !

Yang ini RESEPI MAKARONI GORENG feveret family KA, cook by one of my sister from PUTRAJAYA.  Boleh dicubalah ye !..


Resepi mudahnyer :-

1 peket Makaroni ( Rebus dalam air panas dan toskan )
Sedikit  Isi Ayam - (ikut suka)
Chicken Meat Ball -(ikut suka)
Sedikit Brokoli ( di potong )
Sedikit Cendawan butang ( di potong )
Sayur Sawi
Bawang putih 3 - 4 biji (kisar)
Bawang merah 5 biji (kisar)
Cili Kering 10 tangkai (kisar) atau cili giling (ikut suka pedas)
Sedikit  Sos Tiram (ikut suka - tak letak xpe)
Lebih Kurang 50ml Kicap pekat
Sedikit Garam
(Optional)
Bawang goreng, daun sup/bawang.

Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar sampai naik bau pastu masukkan Sos Tiram, Kicap, Tambahkan isi ayam & chicken meat  ball sampai mendidih ler.  Agak2 dah ok tu masukkan brokoli, cendawan butang, sayur sawi dan bubuh garam and then masukkan Makaroni tu.  Kacau betul2 sampai rata.  Then rasalah kalau dah ok tu bolehlah tutup api.  Bila nak hidang taburkan bawang goreng dan daun sup/bawang. 

Kalau nak cuba silakan n Happy Cooking semua!

(N3 AUTO PUBLISH)

35 comments:

Budak Kampung said...

meat ball 2 buat terliur

yan's cottage said...

sedapnya KA....siap ada bebola daging lagi tu....

Nour Adieb said...

ehhh, x prnh try

♥ Wina ♥ said...

nyum nyum!

Nurzakiah Hanum said...

nyum2

Amanda Suria said...

looks yummy..bestnya

With Julia said...

waaaa pandai yee KA masak2...nk cubalah macaroni tuh ye rezepi....menyelerakannnn :)

suka suka said...

sedap tu.. cendawan butang tu lagi terliur kita..

Nooriah Abdullah said...

simple dan sedapppp anak2 suka ni

nea lopah said...

Bila KA memasak... semua org terliur...nyummmm

hajar said...

nmpk sedap... boleh cuba nih... mintak resepi eh...

Nieyl said...

Singgah petang...
amboi..sedap nyer...

Rasp said...

yummylicious tu....
memang berselera kita makan bila orang lain take over memasak nie kan sis....

Ibu Lala said...

saya suka makaroni yang bengkok tu. hurmm nampak sedap. nanti boleh cuba...

are_lin@yu said...

wahh sedapnya kak..nk jgk..huhu

Acik Erna said...

assalam KA..macaroni goreng acik pernah juga buat..tapi kalau yang bakar belum pernah cuba

Acik Erna said...

assalam KA..macaroni goreng acik pernah juga buat..tapi kalau yang bakar belum pernah cuba

Suraya Baharun said...

terliur..dap nye..

Papa Mifz said...

tak pernah lagi makan macaroni goreng..nampak sedap...perlu dicuba selepas nih...

Mrs Velentine said...

tak pernah try tp nampak sedp

NoEn said...

sedap nya..tiba2 rasa lapar lak

ummuaidan said...

sedap nie .... tp i prefer spaghetti lagi dr makaroni nie..:)

Mia Kassim said...

Tak pernah cuba...lepas ni nak trylah... :-)

TiranaAduka said...

tapau satu''!!!!!!!!!!"!!!!!!!!"!!!!!!!!!!!!!!"!!!!

Momo said...

okeh...hari minggu ni jugak i try..hhhehe

Chic Na said...

nampak sedap je. nak sikit.. ;)

eita said...

sedap nyer

Raudzah Zahari said...

Wah sedapnya KA...dulu selalu masak ni coz memang favorite..tapi sekarang dah malas..he..he..

ALoNa CintamaniszLite said...

sy akan makan makaroni yg orang lain buat jer, hehe.

hana hadi said...

hana xpernah makan makaroni..huhu

hana hadi said...

hana xpernah makan makaroni..huhu

Fiza Rahman said...

Terliur lah pulok. Dah lama tak buat macaroni goreng.

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

sedap!

intanfirdaus247 said...

umph! sedap nih!

wantie said...

uh sedap sungguh.sampai menjilat piring...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...