Tabung Masa Depan ...

Tuesday, February 05, 2013

BerUlam Tenggek Burung

Hari ni lunch dengan separuh nasi putih 
Berlaukkan tongkol goreng pedas berapi
Dan telur dadar sipi2
Paling penting Ulam mesti ada
Kali Ini
Ulam dia ULAM TENGGEK BURUNG


Katanyer ULAM TENGGEK BURUNG  ini bagus untuk Penyakit darah tinggi
Dan sesuai sangat2, Untuk orang lelaki
He He He
Rasanyer sedap , Cam Ala2 Pucuk ketereh or gajus tu !

Tenggek burung merupakan sejenis ulam yang biasa dimakan oleh masyarakat melayu. Daunnya mempunyai rasa yang agak kelat dan ianya rangup.

Kegunaan:

Digunakan dalam perubatan tradisional untuk merawat darah tinggi. Ia boleh dimakan sebagai ulam dengan sambal belacan. Untuk merawat darah tinggi 5-7 helai daunnya boleh dimakan sebagai ulam setiap hari.Ia juga boleh melambatkan pengeluaran mani selain dapat menyegarkan badan

Apapun sebelum makan 
Kena ngap2 buah2an dulu
2 biji ciku hari ini
Dan
BISMILLAH...........


Syukur Atas Rezeki ! In Shaa Allah , Kenyang sampai ke petang nanti

44 comments:

Amanda Suria said...

laaaa...baru jer makan ngan kengkawan tghari td..rasa dia ada pahit2 sikit...

ummuaidan said...

Rsnya pernah makan tenggek burung nie walau ingat2 lupa

Pokok Manggis Depan Rumah said...

terima kasih info ini akak. boleh cuba untuk ubat darah tinggi.

♥ Wina ♥ said...

eeerrr saya tak makan ulam...

Ratu Hatiku said...

1st time dgr ulam tenggek burung nie :p

Ujie said...

adoi..tak tau pun ulam tenggek burung ni.

baguslah KA ni, mkn buah..ulam lagi. mesti sihat je.

Mrs Velentine said...

MV tak pandai makan buah ciku

Izan Ishak said...

izan tak pernah makan ulam tenggek burung ni KA. ciku tu izan sangat... umah MIL blm nampak buahnya lagi...

Haryati Faizal said...

tak penah tgk lagi la ulam tenggek burung ni...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

bukan main tenggek lagi ulam tu atas polisterin, hehe

Mrs Lurve said...

xpernah dgr ulam tenggek burung hehehehe

With Julia said...

Ju dulu masa pregnant mmg ada chemestry high blood presure...nsb baik doktor x bg ubat, sbb x sanggup mkn ubat moden nih takut lg bertambah teruk...mana nk pi cari eh ulam cm nih...plzz tlg nak sangat beli dan tanam kalo ada utk kesihatan bersama :)

Anum said...

uik x pernah makan nie

wantie said...

tak pernah dengar, tak pernah jumpa, tak pernah tengok apa lagi nak rasa.. jauh sekali la..

uni benor namanya . tenggek burung. jgn burung tonggek udah le ye..

zaza nizam said...

xde ulam xberkualiti la nak makan nasi hehehe.. zaza pengemar ulam tau!

aTieYusof Family said...

wah nampak sedap je..
sy 1st time dengar nama ulam tu..hehe:)

hazwan hairy said...

terliurnya tgk mknan ni..satg nk g pasar..hehe

❤Kamsiah❤ said...

mungkin pernah tgk ulam tu..tp tak tau nama..:)

shaiful zaidi said...

Mcm ulam pucuk samak jer...

Mayang ABDUL RAZAK said...

tak penah makan ulam ni..

ANIM said...

kat utara ni memang jumpa macam2 jenis ulam yg tak pernah cuba pun kat johor..
tenggek burung ni ada di johor, ada di utara..

Rai Ourkizuna said...

terliur saya tengok T_T

Nur farahiza said...

fara tak pernah makan kalau sayur2 nie , hehehhe

CeqGu said...

Terliur nye.....tp bila bdn xsihat.....mulut payah benar nak telan huhu....KA doakan cikgu cpat sembuh ye

Bui Junaidi said...

CAYA X BUI X PANDAI BERULAM..HUHU

Knor said...

tak pernah mkn ulam tenggek burung tu..ciku dah lama tak mkn..nampak sedap sungguh tu..

MystoryPic said...

Alhamdulillah.... rezeki hari ni memenuhi selera KA

nik ros said...

tak pernah lak dengar nama ulam tu. ulam ni byk khasiat kan.tp sy gak yg tak makan sayur..huhu

Pn. Sheila said...

berselera bila ada ulam ni mkn nasi. ulam tenggek burung ye, pernah dgr ulam ni, tp xpernah mkn...

Orga said...

sayur ni nama tenggek burung ker KA, hehe...baru kenal, selalu main makan jer sayur apapn, yang penting sayur menghijau kan :)

LYAfrina said...

mesti awek muda makan ulam-ulaman.. lya x pnh dgr lagi nama ulam ni..

cci said...

dapnya.. ^_^ nkk...

ummiross said...

Berselera makan ada ulam-ulaman ni. Bestnya ciku tu.

shar90 said...

waaahhh... lame xmkn ulam... sye suke mkn ulam... muahahaa xD

aReLaN said...

kali pertama dengar nama ulam ni. hmmm

nea lopah said...

feveret nealopah buah ciku..hehehe.. patut KA awet muda..suke makan ulam2.

Nurul Ain Zulkarnaind said...

first time sy tau ada ulam nama tu hehe

Nastyna said...

Salam kenal,
Tak pernah jumpa la ulam ni, ker ada nama lain?

MaMa Rey said...

baru tau ulam ni..tq info ini KA..:)

mama_yayang said...

kalau kat kampung sye ni, petik je kat tepi jalan, for free..kt sini, kene beli...dikatakan name die tu tenggek burung sebab burung suke bertenggek n makan pucuk die tu which is memang betul.. =)

mama_yayang said...

kalau kat kampung sye ni, petik je kat tepi jalan, for free..kt sini, kene beli...dikatakan name die tu tenggek burung sebab burung suke bertenggek n makan pucuk die tu which is memang betul.. =)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

ni pestime dgr ulam tu

mama aryan said...

saya pun suka ulam tenggek burung nih..dulu tau makan je taktau pun namanya hehe

Fiza Rahman said...

Saya bedal jer kak ulam, Tapi tak tau namanya ☺☺

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...