Tabung Masa Depan ...

Tuesday, February 19, 2013

Bila Ubat Batuk Doktor Tak Menjadi

Musim & keadaan cuaca sekarang
Hujan saban hari & panas terkadang
Masa nilah banyak sakit2 nak menyinggah
Antaranyer batuk2 yang tak kebah2

Kalau ubat batuk Doktor pun tak menjadi
Boleh cubalah petua ini
Bahan2 pun mudah & senang nak cari
In Shaa Allah memang menjadi

( PINJAM DARI GOOGLE )
 Ambil segenggam taugeh (bersihkan)
Masukkan dalam segelas air panas (tutupkan)
Lepas sebentar taugeh dikeluarkan
Masukkan 1  - 2 ketul gula batu (kacaukan)
Selawat 3 kali, jangan dilupakan
Dengan lafaz bismillah jugalah kan
Bolehlah minum & diamalkan
In Shaa Allah akan berkesan !

Kita hanya berusaha, Allah swt juga yang menentukan....

39 comments:

Nurzakiah Hanum said...

In Shaa Allah

:: Mrs.Eady :: said...

petua yg bagus..

Kakcik Nur said...

Kena simpan stok gula batu kat rumah lepas ni. :)

Nieyl said...

Oh...boleh cube nie..
sbb mmg tgh batuk..
baru nak baik demam...

Ena's Palace said...

oh...mudah je nak buat..nanti leh try la

AZRUL AZMI said...

Assalamualaikum...
Lama dah tak datang sini... Sebenarnya saya ada berhutang dengan KA nie... So sekarang saya nak minta email KA... Untuk mudahkan urusan... Thanks... Sudi-sudi la jenguk blog saya...

Kakzakie said...

Ooo... baru kakak tahu KA.

beta kupu said...

owh bru tau arini, bley lah try nnt kot2 stok ubat batuk abis ke kan...thanks KA!

Empayar Utama said...

Alamak saya tak makan taugeh

Nizam.Ariff said...

kalau makan terus taugeh tu pun takpe, kan?

Sue-Rya Qistina said...

saya x boleh bau sayur taugeh ni (tp time preggy je la). tapi boleh la diamalkan tips ni. thanks sharing kak!

lynn kamarul said...

bagus jugak petua ni. mana tahu baik utk kt

cik dah faridah said...

x pernah dgr lg petua ni..boleh dipraktikkan lps ni...

idah makan vco..utk hilangkan batuk..mmg x makan dah ubat2 batuk ni...

kalu nak try pm idah yek

zaza nizam said...

as salam,
thanks KA..info berguna di pagi hari.. :)

Bin Muhammad said...

Salam KA,
Ilmu baru ni...Boleh lah cuba, isteri saya dah lebih seminggu batuk, xbaik2.
Terima kasih...saya akan cuba.

Ummi Iman said...

Berkesan ya moga cepat sembuh

are_lin@yu said...

petua bgus ni..baru ayu tau ;)

nea lopah said...

tq sharing...bole cuba nnti.

ummuaidan said...

baru first time tau petua nie..boleh cuba..tq KA

careno said...

TQ KA... Akiff baru semalam start batuk... tgk hari ni plak mcm mana... kalau tak ok boleh guna petua ni...

Nafisa81 said...

tgh batuk jugak ni...pergi klinik doktor kata minum air masak lebih jer...codein akan membahayakan kandungan kata doktor...

Ummiarissa Mahdi said...

air taugeh lah ni kan...takpelah boleh cuba kalau kena batuk..

lieyalatif said...

eh..lieya baru tau petua nie...lieya ni dah le kaki toge heheh..tapi nak minum air die mesti ade baukan KA...tapi kalo buat masak goreng biase tu, bermangkuk2 pun lieya leh makan heheheehhe

baby comel said...

Sy suka makab tauge. Xtau nape :)
InsyaAllah nanti blh cuba.

Ratu Hatiku said...

Tq sharing :D

Haryati Faizal said...

tq share petua ye...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

owh mcm tu...tengs kongsi petua ni

Mayang ABDUL RAZAK said...

leh try kat anak yg x sembuh dari batuk ...

Ikhwan Suhaimi said...

Petua ni... kalau darurat boleh try! haha

ALoNa CintamaniszLite said...

batuk?? mm...kalo sampai tak boleh tido tu mmg tak tahan lah..

Mrs Velentine said...

petua yg baru MV dengar..tq kak

kay_are said...

air panas dicelupkan dengan taugeh? ade eh petua macam tu.. thanks share ye.. =)

mama aryan said...

bagus petua ni,saya patut dah lama tak hilang2 lagi nih

izan mama mia said...

baru tau,,,tapi batuk dah lega dah,,,

ayut said...

taugeh blh jd ubt batuk ea...bru tahu ni..

Fiza Rahman said...

Petua baru ni kak. Thanks.

Nazayiena Ayiena said...

Tq sharing....

Raudzah Zahari said...

Thanks KA for sharing this new petua..boleh cuba ni..

Chic Na said...

petua baru ni. TQ KA.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...