Tabung Masa Depan ...

Wednesday, March 20, 2013

Apo Kobondo Tupai Tu, Umi ?

Adik kan suka tanya macam2. Nampak aje Tupai melompat dari pokok ke pokok, 
Keluarlah macam2 soalan dari mulut dier.  
Takkan KA nak jawab 'Tanya Sama Pokok" kan !
Jadinyer, Umi dier  yang tak berapa nak pandai ni pun cepat2lah google cari info. 
So, bila bagi penerangan kat Adik, nampak lah bijaksana sikit banyak !
Kena tekan2kan words yang pelik2 sikit
Sampai nanti terlopong mulut Adik dan kata "OOOoooooo... tau dah kot!"
Barulah Adik berhenti bertanya !!!!!!!!

Tupai ialah sejenis rodensia daripada keluarga Sciuridae yang kecil hingga sederhana saiznya. Di kawasan-kawasan yang bertuturan bahasa Inggeris, tupai biasanya merujuk kepada spesies-spesies Sciurus dan Tamiasciurus, iaitu tupai-tupai pokok yang berbulu lebat ekornya dan yang berasal dari Asia, benua Amerika dan Eropah, kecuali Ireland. Genus-genus yang serupa boleh didapati di Afrika. Keluarga Sciuridae juga merangkumi tupai terbang serta tupai di atas tanah seperti tupai tanah, anjing prairi, dan woodchuck. Ahli-ahli keluarga Anomaluridae kadangkala disalah anggap sebagai "tupai terbang berekor sisik", walaupun ia tidak berhubungan rapat dengan tupai sebenar.
Tupai merupakan haiwan mamalia dan berdarah panas. Tupai menjaga anaknya dan merupakan haiwan yang memakan tumbuh-tumbuhan secara amnya.


Squirrels belong to a large family of small or medium-sized rodents called the Sciuridae. The family includes tree squirrels, ground squirrels, chipmunks, marmots (including woodchucks), flying squirrels, and prairie dogs. Squirrels are indigenous to the Americas, Eurasia, and Africa, and have been introduced to Australia. The earliest known squirrels date from the Eocene and are most closely related to the mountain beaver and to the dormouse among living rodent families.

Photos Credit Here www.facebook/markfoxphotography & Info Credit Here

( N3 AUTO PUBLISH YER )

16 comments:

Shaiful Zaidi said...

cantik tupai tu...

Mrs Velentine said...

hari tue tanya orkid hari tupai pulak..pandai adik

AyueJean AJ said...

Suka tengok kelincahan tupai......

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya

Sue-Rya Qistina said...

anak2 saya suka tgk tupai. comel sgt kata mereka :)

Bin Muhammad said...

Sepandai2 tupai melompat...
Adik tanya, KA yg melompat. hehe

Mrs Lurve said...

tupai nie comel sgt..

Papa Mifz said...

kat area rumah PM banyak jugak tupai melintas...

Fiza Rahman said...

Cutenya tupai tu.

Nursaila Norman said...

alahai comelnyaaaaa tupai tu :))

ros_reeza said...

spandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanha jua.. eh, ada kena mengena ke ni?.. hihihi

ayut said...

redent...dh ala2x same spesis gan tikus...tp ni tupai..hihihi

hainom OKje said...

Kalau kat kg dulu.... masa banyak pokok durian,...selalu tengok tupai melompat2

♥ Wina ♥ said...

canteknye tupai..

errr lama tak tgk tupai hehe...

Haryati Faizal said...

suke citer yg karton tupai tu pedia tah tajuk dia...

ALoNa CintamaniszLite said...

tupai sgt comelllll...tp kekadang geram jgk sebab dia suka rosakkan buah2 yg kita suka makan...wlpn itu adalah rezeki dia jgk, huhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...