Tabung Masa Depan ...

Thursday, March 28, 2013

Kisah Rembatan Epal, Mangga, Oren & Pear

Pernah KA terbaca di satu laman web ini ...
 
" Pakar nutriasi mencadangkan pengambilan 3 hidangan buah-buahan segar sehari.
Buah-buahan adalah diperkaya dengan vitamin, serat dan tidak mengandungi lemak, menjadikannya makanan yang seimbang untuk anda dan keluarga anda. Apa lagi, buah-buahan adalah juga bebas kolesterol!"

Yup , memang betul tu, KA angkat tangan setuju sangat2.
Nak2 lagi semua yang ada kat rumah KA ni, baru je baik dari demam dan sakit2
So, selera makan tu lebih kepada yang light2 aje
macam buah2an ni
 Nak tak nak, terpaksalah juga paksa En Hubby tolong pilih & beli
Sebab bab2 memilih2 ni dia memang pakar sekali
Berbanding dengan KA ni...

 Tekak KA & anak2, nak semua jenis buah
Epal, Mangga, Oren & Pear jugalah 
Sampai air pun, nak air buah
Dah semuanyer hantu buah (ade ke ??)
Yang ini antara hasil belian En Hubby.......

Kenyang sekejap telan buah2an ni
He He He
( Abaikan cara buah dipotong, tukang potong buah nak cepat ,
 sebab kalau lambat x habis potong, dah habis kena rembat ....)
Buah2an penuh khasiat & vitamin, anti oksidan, banyak serat, bagus untuk sistem penghadaman, 
sesuai sangat untuk yang selalu alami masalah sembelit, selain anti kanser, 
bagus juga untuk kesihatan jantung, kulit & mata kita,
dan banyak lagi ler kebaikannyer....
  BETUL TAK ?

18 comments:

Cho Zila said...

ha.. ha.. betoi.. betoi.. tapi sekarangni harga buah2anpun boleh tahan mahalnyer..

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

Sue-Rya Qistina said...

setuju!!
saya suka makan buah2an.
kalau pergi pasar malam, mmg cari buah2an dulu

che mid said...

Memang sesuai sangat utk kulit dan mata. Kena buah yang masam.. terkenyit-kenyit mata he he

Bin Muhammad said...

Buah-buahan memang bagus dimakan, tapi bagi buah yang kulitnya boleh dimakan terus spt epal dan anggur hendaklah di basuh sebersih-bersihnya. Sebaiknya rendam dalam air 10 minit, basuh dan barulah dimakan.
Ini kerana ianya di salut lilin dan disembur bahan kimia utk mengekalkan kesegarannya.
p/s: xlengkap kalau xde buah pisang..hehe

Amanda Suria said...

betul2

Nieyl said...

wah~suke buah mangga jer...

MulutPayau said...

stok buah kat rumah dah habis...kena pergi cari jugak ni....

Norhaizan hakim said...

Memanh harus jadi amalan bila shopping, buah2an ada dalam list!

nea lopah said...

Bagus kak makan bnyk buah buahan. Mesti kulit KA gebuss lepas ni. hehe

n O e s u h a i m i said...

mangga tu nampak sedap...

Hidayah said...

betul...betulll..

*padahal dyh jarang makan buah...
hehehe...

aizamia3 said...

semua sedap.. ai like.. ;)

LiYa HaNiF :: said...

ptg ni balik keje nk beli buah mangga :)

mama aryan said...

Betul KA..saya pun suka mkn buah2an ni

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

wani suka mkn buah ni kak hihi

Mrs Velentine said...

dulu selalu beli buah lai

Fiza Rahman said...

Buah pon makin lama makin mahal. Anak2 saya suka buah mangga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...