Tabung Masa Depan ...

Thursday, March 21, 2013

SPM , Luahan Rasa Seorang Ibu Juga

Pagi2 tadi dalam kereta, dengan KA, ALONG duduk bercerita
Tentang result SPM yang akan keluar hari ni katanyer
Dan tentang rakan2 beliau di tingkatan lima yang akan ambil sama
Walau ALONG belum lagi sampai masanyer
Tetap dier teruja nak tau keputusan rakan2nyer
Tetiba
Sedih & sayunyer rasa, bila ALONG bercerita 
Tentang kematian seseorang yang dikenalinyer
Pernah kemalangan waktu mengambil peperiksaan SPM tahun lepas
Namun tika itu ajalnyer belum sampai lagi
Dan akhirnyer meninggal dunia semalam, juga akibat kemalangan 
Hanya sehari sebelum keputusan SPM diumumkan
Salam takziah buat keluarga 
& Al- Fatihah buat Allahyarham Adik Shukur Bin Jamaluddin
Dari-Nya kita datang, kepada-Nya kita kembali

Pada semua yang berjaya dalam SPM kali ini
Tahniah & syabas KA ucapkan
Mana yang kurang berjaya, jangan putus asa
Belajar Redha dan teruskan berusaha 
Kerana perjalanan hidup kita masih panjang lagi sebenarnyer
Buat Ibu Bapa, terutamanyer Ibu2 yer
Peluk cium anak2 kita, andai mereka berjaya
Dan
Peluk ketat2 juga andai kurang berjaya sebagai pemberi semangat
Sentiasa ingat 
Berapa ramai yang tidak cemerlang dalam SPM
Tapi berjaya dalam hidup mereka selepas itu 
Dan berapa ramai pula yang sangat2 cemerlang di SPM
Tapi tak kemana pun selepas itu ???
Yang penting doakan saja anak2 kita ye!
Untuk anak2 buah, anak2 saudara KA dan semuanyer juge
Moga kejayaan jadi milik kamu, kamu & kamu semua yer.........

Aduhai, panjangnyer luahan rasa KA pagi2 ni ye !
Mesti uols semua dah boring baca kan, kan , kan...
Saja2 berkongsi, ingatan untuk diri sendiri juga, bila anak2 ambil SPM nanti
In Shaa Allah 2 -3 tahun lagi...........

34 comments:

ummuaidan said...

Sedihnya..takziah buat keluarga..lulus gagal semua ade hikmahnya...

Nurzakiah Hanum said...

x la mana ada boring :)

Ikhwan Suhaimi said...

Betul... untukyg tak berjaya SPM, tak perlu tensi2.. tapi perlu juga sesal.. supaya ada benda yang boleh dijadikan pengajaran

Rasp said...

Al-Fatihah...

tak boring sis....
suka.....
terkenang balik alkisah anak-anak i yg dah melalui 'episod' ni...
ada lagi 2 yg lum lalu :)

ZazaMyMoon said...

Salam takziah buat kawan along..
nway inshaAllah KA :)

KY said...

al-fatihah buat arwah..

kejayaan sentiasa ada buat org2 yang berusaha

Sue-Rya Qistina said...

semoga rohnya dicucuri rahmat.
al-fatihah...

AyueJean AJ said...

Al-Fatihah...
Semoga adik2 tu dapat keputusan cemerlang....

Bui Junaidi said...

ALFATIHAH..
ADIK BONGDU BUI PUN AMBIK RESULT HARI NI..HUHU

lizz said...

alfatihah untuk adik shukur..moga rohnyer dicucuri rahmat...saya tak sabar nak tunggu result anak2 buah saya hari ni...camane la keputusannyer tu...

KhaiRin : anies said...

Assalamualaikum…
Apa khabar?
Sihat ke?
Harap2 sihat + bahagia selalu…

aTieYusof Family said...

Al-Fatihah buat arwah..
Kita doakan shj moga anak2 kita berjaya dlm pelajaran nti..adik bongsu baru nak STPM thn ni..:)

:: Mrs.Eady :: said...

anak-anak membesar sgt cepat kan kan....tu yg terbit sayu dihati tu..

Nursaila Norman said...

al-fatihah utk adik shukur..semoga adik2 kita semua cemerlang SPM :))

Acik Erna said...

assalam KA betul tu doakan yang terbaik untuk anak2

lieyalatif said...

Alfatihah...moga syurga menanti adik shukur...

Bin Muhammad said...

Salam KA,
Tak sabar menunggu melihat bagaimanalah KA nanti sewaktu Along pula yg mengambil result, pasti KA yg terlebih berdebar2...te tak? Tunggu sajalah nanti...hehe

wahida said...

gud luck pada semua calon SPM yg amek result hari ni...

Al fatihah buat arwah...

nea lopah said...

SPM cuma sebahagian sahaja faktor utk berjaya. Bnyk lagi faktor utk berjaya dlm hidup.

Daddy Ziyyad said...

al fatihah..

Ya, SPM bukan penentu segala galanya

Kesuma Angsana said...

tq semua atas komen2 nyer. Doakan kejayaan buta mereka semua yer !

beta kupu said...

Al fatihah untuk arwah


kpd yg dpt result spm, congratz & welcome to IPT's world! =)

kiera'sakura said...

mesti sayu je parents arwah ambikkan result dia tue kan KA, hurm Al-fatihah

hainom OKje said...

tak sempat nak tengok result....al-fatehah untuk arwah
berjaya ke tidak bukan soalnya...yg penting doa

Papa Mifz said...

Al-Fatihah...

Setuju, SPM bukanlah segala-galanya...

ALoNa CintamaniszLite said...

takdir penentu segala...

Mrs Velentine said...

al-fatihah buat arwah..

Mrs Velentine said...

al-fatihah buat arwah..

ayut said...

kwan along la ni yer..xpela...dh smpi msa yer..yg pasti ibu bapa adalah pemberi semangat bt ank2x tak kira keputusan tu camane btk yer pon..stiap anak ada jln mereka masing2x.. :)

Haryati Faizal said...

good luck kpd yg amik berjaya dlm spm dan takziah kpd kwn along..

N.Aima K said...

alahai sedihnya :( takziah untuk keluarga al-fatihah

Chic Na said...

mesti parents arwah sedih, tp dah sampai ajal dia kan.

n O e s u h a i m i said...

alfatihah untuk arwah adik shukur...kegagalan sekarang bukan bermakna gagal selama2nya..

Fiza Rahman said...

Al-fatihah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...