Tabung Masa Depan ...

Saturday, April 13, 2013

Kesian Pulak Kat Orang Utan Ni

KA kalau bab2 macam ni memang cepat touching sikit ! 
Membayangkan kalau perkara seperti ini terjadi pada kita yang bergelar manusia.
Moga ada penempatan yang lebih baik buat mereka yer .....
Mari KA nak berkongsi cerita !
 
"Borneo orangutans hang on for dear life as their forest home is bulldozed beneath them"
Last week saw the dramatic rescue of orangutans from treetops in Borneo as their homes were bulldozed to make way for palm oil plantations. Some of the primates were pregnant or carrying their young on their backs, and charities now say the animals' plight is becoming desperate in the face of poaching and deforestation.


 SOURCE FROM HERE 

 ( N3 AUTO PUBLISH )

23 comments:

Kakzakie said...

Masuk dalam wheelbarrow tu nak dipengapakan tu KA? Kesiannya habitat mereka diancam kepupusan manalah dia nak tinggal kan...

ANIM said...

Iyalah KA..bila habitatnya sudah terancam...
Bila dah pupus orang utan di dunia...barulah nak buat sesuatu utk menyelamatkan spesis depa..

Norhaizan hakim said...

Keperluan kawasan tanah oleh manusia sering membelakangkan hidupan lain. Kesian mereka kan?

Mieya Atiera said...

Kesian, habitat mereka kian terancam.

wantie said...

kesiannya. tergamak dorang noh.

sayu je tengok dorang dalam kereta sorong tu

ummuaidan said...

alaa ciannyr tgk orang2 nie..baik dok zoo lg selesa..

lizz said...

kesian tempat mereka kena teroka...
sedihkan...

MargeGoh said...

Tersentuh tengok gambar2 ni. Haiwan pun makluk ciptaan Tuhan juga. Cuma manusia tak memahaminya.
Pembangunan & kemajuan masyarakat sememangnya tidak boleh dinafikan. Namun jika dilakukan tanpa had & terlalu memikirkan keuntungan akan memudaratkan generasi masa depan.

Raudzah Zahari said...

alo..lo..kesiannya dia...

Riedaffya ibrahim said...

kesiannye...skrg hutan da byk ditarah kn..

Dkna Abza said...

comey lak tgk org utan dalam kete sorong tu :P

shida said...

chomel jer baby org utan tu dlm kete sorong...
agk cian la tgk gmba2 tuh...~~
hurm

Aimaniman Ezaiza said...

Untuk mengejar pembangunsn tentu je ada kos melepasnya, cuma kita perlu bijak untuk meminimumkan kemusnahan hutan dan sumber fauna bukan sekadar putih mata dek mengaut keuntungan mudah dan cepat...

Papa Mifz said...

kesian kat orang utan tuh semua...huhu

Nur-nba said...

Inilah antara korban bila ada pembangunan.. Kasihan melihat orang utan ni..

Ibu Lala said...

lor, nape jadi camtukan. memang la kesian walaupun deme tu binatang. tapi ada hati dan perasaan gak.

Chic Na said...

kesiannya dah takde rumah.

minum milo.

Malay-Kadazan girl said...

Kesian kan mereka. Dekat area Lembah Klang pun banyak monyet mengganas pun sebab hilang tempat tinggal sebab banyak kawasan buka untuk kawasan perumahan baru.

miz ruha said...

kesiannya kat mereka... hilang tempat tinggal...

MaMa Rey said...

kesian orang utan tu..

Mrs Velentine said...

alah sian orang utan ni

Fiza Rahman said...

Suka tgk OU yg dalam keta sorong tu..cute sgt. Tapi touching tgk yg 2nd last tu. Kesian kat OU.

hainom OKje said...

Nasib org utan tu jinakkan KA...senang sikit nk pindahkan depa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...