Tabung Masa Depan ...

Tuesday, April 16, 2013

Kisah Adik, Handphone & Sakit Gigi

Baru2 ini En Hubby sakit gigi yang perit
Duk terbaring atas katil lepas makan ubat tahan sakit
Datang Adik nak juga duduk menyelit2
Dan mulalah tangan dier nak memicit2
Apalagi dier mula nak main game di telephone bimbit
Dengan bunyinyer yang sedikit membingit

Bila En Hubby suruh main kat luar aje
Adik tanya balik pulak kenapa
En Hubby kata, sebab Abah sakit gigi ni & sakit kepala
Boleh Adik tanya semula dengan selamba
So, apa kaitannyer sakit gigi dengan permainan game dier !..
Grrrrrrrrrrr....Geram sungguh En. Hubby dibuatnyer

( INI ANTARA H/PHONE YANG JADI MAINAN ADIK DULU, KINI & SELAMANYER )

Sebut pasal sakit gigi, KA nak kongsi sikit petua nyer yer, antara yang pernah diamalkan.
Kalau tak tahan juga sila lah jumpa dengan tuan doktor yer !...

Petua Untuk Sakit Gigi

1. Gigit tiga kuntum bunga cengkit pada tempat yang sakit. Kalau gigi berlubang, ketuh cengkih dan isi di dalam lubang gigi dan tutup dengan kapas.
2. Kunyah sedikit sekapur sirih pada gigi yang sakit hingga lumat. Insya-Allah sakit gigi anda akan hilang.
3. Untuk menghilangkan sakit gigi berlubang, anda perlu dapatkan getah pada tampuk buah betik yang masih muda. Sapukan dengan kapas dan letakkan pada gigi yang sakit. Insya-Allah gigi akan beransur pulih.
4. Tumbuk seulas bawang putih sehingga lumat lalu campurkan dengan sedikit cuka. Masukkan bahan tadi ke dalam gigi geraham yang belubang.
5. Masukkan sedikit cuka ke dalam air suam lalu berkumurlah beberapa kali sehingga hilang rasa skit.
6. Sapukan getah pokok kemboja pada bahagian yang sakit.
7. Makan buah belimbing buluh sebanyak tiga biji dengan sedikit garam.

Kredit to Jom Petua

30 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow banyaknya h/p mainan dia

NinaAz said...

nina hari tu gigi geraham pecah. haha. tapi tak sakit. so, biarkan jea lagi separuh. xmo p dentist

Fiza Rahman said...

Mekasih kak. KEkadang ada gak sakit gigi menyerang.

Hishhh...adik ni. abah tgh sakit gigi tu bley plak banyak songeh ☺☺

Sue-Rya Qistina said...

wowww!!! banyaknya phone KA. hehehe
bagus petua2 tu. yg saya ada post entry aritu yg no 1 tu, bunga cengkih. yg lain2 tu baru tau :)

faraherda.razalan said...

Amboi KA. Berderet tepon tu. Heheheheh....

kiera'sakura said...

bila sakit gigi, kalau orang datang kacau memang rasa nak gigit je orang tue kan hihihi

Nieyl said...

serius klu sakit gigi...Hanya Allah je yg tahu mcner sakit nyer kan...

zaza nizam said...

KA, zaza dh penah alami ngee!! xtahan dibuatnya kecuali cabut.. :)

Chic Na said...

sakit gigi memang seksa. satu kepala sakit. banyaknya phone adik. ;)

Khai♥Rin : anies said...

3310 x de ke kak? ada game ular tu... ;-)

ummuaidan said...

adik tak paham lg kot tuh..kat sini petua depa sakit gigi..kumur ngan air garam...:)

JunAina said...

Banyak juga petua sakit gigi ni ye KA.

NM03 said...

sy tgh sakit gigi yang sepatotnya gigi ni dah lama kena cabot tapi masih ada rasa bleh tahan yg hakikat sebenarnya saka takot nak cabot gigi.





hahahaha

lizz said...

pandai adik tanyer abahnyer tu...
dia nak manjer ngan abah sambil main game tu...comell..

dulu saya selalu guna petua yang no 6 tu...time tu kat kampung...

Bin Muhammad said...

Salam KA,
Kalau byk gitu hpnya...Adik bukan main game di hp tapi main hp namanya...hehe
Sakit gigi memang amat menyakitkan. Satu badan sakit dan fikiran terganggu. Sabarlah...

Haryati Faizal said...

tu dia...punya byk h/phone adik.... semoga hubby KA cepat sembuh ye

Deqla Manjew said...

wahh byknye henpon!! bak la sini satu! haha

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

hahahahaha... adik2...


alhamdulillah Ahlam xpernah rasa sakit gigi yang org lain rasa kecuali gigi 2 nak tercabut n time gigi bongsu nak tumbuh dulu... :)

MargeGoh said...

Waaaah KA! Banyaknya hp! Dah boleh buat berniaga ni hehehehh
PS: Suka dengar cerita pasal Adik.

NoEn said...

wah banyaknya tel

Ratu Hatiku said...

hihihi...pandai adik ya...

Tq share petua nie KA.. :D

Mrs Velentine said...

banyak hp..hehhee..sakit gigi mmg paling seksa tq atas petua kak

Mrs Velentine said...

Klik2 sini

Ira said...

kalau sakit gigi mmg xleh tahan..
tq sudi share petua KA..
smga en hubby KA cepat sembuh..

Ira said...

klik2 sini juga.. tq sudi klik tmpt saya..

Nastyna said...

ini dah macam keai henpon ni, helo helllo hahhaa. Sakit gigi lagi dahsyat dari sakit kepala kan. ngilu ngilu ngeri jer rasa dia.

Mieya Atiera said...

wah,,, banyaknya handphone dia.

ArELeEz said...

my 'syg' rajin wat yg #1 sbb dia rajin sakit gigi. he3..

hainom OKje said...

kata orang kalau sakit gigi dengar org tumbuk sambal pun tak bolehkan...

hainom OKje said...

kata orang kalau sakit gigi dengar org tumbuk sambal pun tak bolehkan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...