Tabung Masa Depan ...

Tuesday, April 02, 2013

Som Tam Lah Bukan Song Tamil !

Tengah2 google cari info tentang Som Tam
Boleh keluar pulak "Song Tamil"
Apa ke bondo ni !
Takde kena mengena  langsung
Uols tau tak SOM TAM ni
Bagi pencinta Salad & Ulam2an macam KA ni
This is one of my ferevet 
Dan teringin nak makan lagi 
Macam kat bawah ni...

( ANTARA MENU BILA MAKAN2 DI @ D' SUE TOMYAM,  PERSIMPANGAN AGROTECH RESORT, SEMUNGKIS HULU LANGAT, SELANGOR )
  
Green papaya salad is a spicy salad made from shredded unripe papaya.
 Locally known in Laos as tam som (Lao: ຕໍາສົ້ມ) or the more specific name tam maak hoong (Lao: ຕໍາໝາກຫຸ່ງ), in Thailand as som tam (Thai: ส้มตำ, pronounced [sôm tam]), in Vietnam as goi du du, and in Cambodia as bok l'hong (Khmer: បុកល្ហុង, pronounced [ɓok lhoŋ]). Som tam, the Thai variation, was listed at number 46 on World's 50 most delicious foods compiled by CNN Go in 2011.[1]

23 comments:

wantie said...

som tam memang sedap.

that day ada beli gula som tam. gedik sangat simpan kat fridge. terus keras.

Amanda Suria said...

x pernah makan...sedap ke..

Aimaniman Ezaiza said...

Nanti bila2 p restoran seafood thai nak order som tam ler, mcm sedap jee..

Khai♥Rin : anies said...

akk, nk sikit? ;-)

Nooriah Abdullah said...

sedapnya somtam tpai akak jarang buat sbb tkde betik muda heee

❤Kamsiah❤ said...

menu dari Siam..mmg sedap punya walaupun bahan2nya ringkas ja

KY said...

KY tahu tentang makanan ni, tapi tak pernah makan

shuhaida saad said...

belum pernah merasa som tam ni. :(

Raudzah Zahari said...

Wah dah bertukar wajah jugak...cantik..nway kita pun suka makan ulam-ulam ni...lagi fresh lagi best...

ANIM said...

kena yang pedas...berair mata

CeqGu said...

Peberet cikgu tu....ummmm sedapp

Zamani Abe said...

mcm pernah dgr, tp bru hr ni tgk gambar .. cam sedap yo

Bin Muhammad said...

Belum pernah rasa...tapi teringin juga nak cuba, campurannya tampak menarik!

Chic Na said...

pernah dengar tp belum pernah mkn. org ckp sedap.

minum milo lak. ;)

Marya Yusof said...

As salam KA,

Lain negara lain nama, kalau kat Msia kita panggil kerabu kan :)

Tetiba kecur air liur nak makan kerabu mangga! hahaha :D

nea lopah said...

sedap ni KA.

Nastyna said...

Lagi2 kalau letak cili banyak2... sambil menangis meraung makan tak benti ni. opsss menjejes sudah liur nya, pantang sebut pedas.

Riedaffya ibrahim said...

sy pon suka som tam ka

Kancil 8349 said...

ndak pernah merasa lagi makanan jenis nie...akan cari...

Fiza Rahman said...

Tak pernah rasa lagi. Kerabu mangga ru biasalah ☺☺

yana aina said...

1stime dgr som tam ^^ **bukan penggemar sayur ^^

AyueJean AJ said...

Hahhahhaha..
Kena nyanyi song tamil dulu baru dia bagi som tam tu kot kak....

mama aryan said...

memang sedaplah som tam ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...