Tabung Masa Depan ...

Tuesday, April 09, 2013

Tips Anak Berjaya, Ibu Bapa Pun Kena Usaha

Selalunyer bila anak2 gagal dalam peperiksaan
Ibu bapa sering saja menyalahkan mereka
Walaupun sebenarnyer sebagai ibu bapa
Kita boleh juga berusaha membantu dengan sama2 mendoakan mereka

 ( DARI GOOGLE )
So, KA nak kongsi antara tips2 yang boleh kita lakukan 
Ketika anak2 menghadapi peperiksaan
Boleh dilakukan samada ketika di rumah
Mahupun di pejabat ketika anak2 sedang berjuang menghadapi peperiksaan

* Berwuduklah
**  Menghadap Kiblat
*** Mulakan dengan lafaz Bismillah
**** Membaca kalimah syahadah sebanyak 3 kali
***** Membaca Surah Al Fatihah  sebanyak 10 kali
****** Membaca Surah 3 Qul sebanyak 1 kali
******* Sambil niatkan dalam hati semoga Allah swt mempermudahkan anak2 kita 
dalam menjawab soalan dengan tenang, betul & tepat..
In Shaa Allah..

( But harus sentiasa ingat yer, Kita hanya boleh berusaha, Allah swt jua yang memakbulkannyer )

(N3 AUTO PUBLISH )

22 comments:

Nurzakiah Hanum said...

great one

wantie said...

nice tip. nanti T cuba tutup lompang lompang yang ada bagi penuhi kejayaan anak anak.

nea lopah said...

nice sharing!

nea lopah said...

tq share!

Mrs Velentine said...

tq kak share.

Kakzakie said...

betullah... seiringkan doa dan usaha kita bersama anak-anak kita kemudian tawakkal pada Allah.

Sue-Rya Qistina said...

amin...

Rasp said...

memang amalan ini elok sangat diamalkan....

Anonymous said...

Good day I am so thrilled I found your web site, I really found
you by mistake, while I was browsing on Yahoo for something else, Anyways I
am here now and would just like to say thanks for a
fantastic post and a all round exciting blog (I also love the theme/design),
I don't have time to go through it all at the moment but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the excellent work.

My web site; Jordan Femmejordan spizikes

Kakcik said...

Doa ibubapa adalah pengiring kepada jalan hidup anak2. :)

Deqla Manjew said...

bagi contoh yg baik terlebih dulu, baru la anak2 pun ikot contoh yg baik tu.. ;)

LiYa HaNiF :: said...

tq KA.. ^_!

sudipVSsenduk said...

berpuasalah ketika mereka menghadapi peperiksaan.

Daddy Ziyyad said...

Tips yg berguna

Ibu Amirul said...

Sharing Is Caring
Tq KA

tirahzairi said...

InsyaAllah sama2 usaha kan

Cik Arina said...

terima kasih atas perkongsiannya =) tp , memang betul org skeliling dpt membantu kita dgn cara brdoa =)

Farah Waheda Wahid said...

ibu bapa memainkan peranan yang penting dalam kejayaan anak2... sama ada duniawi atau akhirat... dah jadi parents x bley lah nak lepas tangan jer serah bulat2 tugas mendidik semua pada orang lain...kena monitor... am not a parents yet myself...but then, that's what I observed.... hopefully saya akan menjadi parents yang baik dan sempurna untuk anak2 saya... In Shaa Allah... (every parents mesti nak yang terbaik buat anak2 mereka kan?)

ANIM said...

boleh praktikkan dari sekarang..

Chic Na said...

ibu bapa memainkan peranan penting jgk kan..

white & sunsilk. ;)

Fiza Rahman said...

Thanks for the tips kak.

mama aryan said...

info yg sgt bagus nih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...