Tabung Masa Depan ...

Wednesday, May 08, 2013

Resepi Cocktail Mudah Style KA

Banyak cara nak buat cocktail ni sebenarnyer
Ada yang perlu dimasak, ada pulak yang perlu ditambah kastard 
Tapi resepi kali ini sangat2 simple
Kalau rajin boleh dimasak dulu
Kalau rasa malas sangat tu,  masuk aje semua dan kacau !

  • 1 - 2 tin buah2an campuran (fruit cocktail)
  • 1 tin susu sejat
  • 1 tin (susu) air (ikut suka)
  • 1/2 cawan gula( ikut suka, kacau dengan air masak )/atau kalau suka boleh guna susu pekat manis aje
  • 1 tin buah2an lain (laici or peach or apa saje ikut suka)
  • Sedikit agar2 yang siap dimasak / sumi juga pun boleh ( ikut suka )
  • secukupnyer ketulan ais

Cara-cara :-

Campurkan air, gula dan masak sekejap .Sejukkan. Kalau suka boleh tambah susu pekat manis sedikit
Campurkan pula dengan susu sejat  & masukkan buah2an campuran 

Masukkan juga buah2an lain ikut suka citarasa kita / boleh campurkan agar2 juga 
Ketika hendak menghidang, bubuhkan secukupnyer ketulan ais.

Nota :
Jika suka, anda boleh juga perahkan sedikit jus lemon atau hirisan limau/lemon ke dalamnya/atau boleh juga campurkan sedikit aiskrim soda juga

SELAMAT MENCUBA! ( BOLEH UBAH IKUT CITARASA SENDIRI JUGA )
 
( N3 AUTO PUBLISH )

23 comments:

Cikda said...

cikda paling suka cocktail ni.. hubby cikda panggil puding sejuk (pun boleh..) hahaha nama sungguh tak komersial..

time puasa selalu bikin.. makan lepas berbuka..pergghhhh..!!!!

nuyui a.k.a miss YUI said...

sedap2 =)

tenku butang said...

pernah buat.. sedapp!

Bin Muhammad said...

Panas skrg ni...kalau pekena cocktail tg sejuk ni...sejuk tekak!

beta kupu said...

nmpk senang & sedap tp sy xminum susu :( ke nak ganti santan? tp jd cendol buah la pulak! hehe

Nazayiena Ayiena said...

Sedapnya cocktail.....
Tq share resepi.

m.u.l.a.n said...

sedaaaapppp...

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Sedapnye...boleh cuba nanti ni..

Knor said...

pandai dan sgt rajin memasak ye

Sheila Salim said...

Assalamualaikum KA, cocktail ni tak berapa elok tau. dalam sunnah Rasulullah tidak menyarankan amik cocktail ni. maaf sheila menegur ya.

NurSalihah Norman said...

saya suke! kalau saya buat, saya tmbh perwarna merah bg nmpk pink2 sikit heheheh... sedapp~

Rinna said...

Woww sedapnyaa..Saya pun suka gak cocktail nie.. :)

Haryati Faizal said...

sejuk tekak... lama tak buat koktail ni....

Papa Mifz said...

nak suruh wife buatlah malam nih...:)

CeqGu said...

cikgu suka taruk esen pisang....sedapp...tak caya cer try buat hehe

roslita thalib said...

lepas ni ros boleh cuba buat sendiri :) btw , ka ros da tukar url blog...
http://rozeath.blogspot.com/
ada masa singgah la yer.. da lama x jenguk blog ka ni

Deqla Manjew said...

deqla x mkn kot..kehkeh...

Raudzah Zahari said...

Tq KA..akan ku cuba petang ni..yummy

hainom OKje said...

belum pernah try......

n O e s u h a i m i said...

mmg faveret ni...dulu ada gak buat...tp mcm x yah masak jer...

Mrs Velentine said...

wah nampak sedaplah kak

Fiza Rahman said...

Thanks for the resipi kak. Nnt boleh cuba.

Devi said...

Sedapppp..saya kemungkinan akan cobabikin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...