Tabung Masa Depan ...

Thursday, May 30, 2013

Resepi Jeruk Bunga Dala Setahun Sekali

Nak merasa Jeruk Bunga Dala ni macam nak tunggu raya datang
Sebabnyer......
Istimewanyer, Pokok Bunga Dala ni berbunga hanya setahun sekali je
Dan kebetulan waktu KA balik baru2 ni , MIL dah siap buatkan jeruknyer
Pergh... memang sedap giler lah
Makan cecah sambal cili lagi & nasi panas memang terangkat !


KATA MEK, CARA NAK BUATNYER  ( Kalau silap minta ampun yer Mek HeHeHe)
Mula2 cuci bersih2 bunga dala ni 
Toskan dan masukkan dalam bekas kaca atau plastik yang bersih
Blendkan sedikit nasi putih+air,
Tapis dan airnyer masukkan ke dalam balang yang berisi bunga dala tadi
Tambahkan garam secukup rasa. 
Juga sedikit gula nira/melaka
Peramkan selama 3 hari, barulah boleh dihidangkan. 
But rasanyer only in Kelantan kot yang ada Jeruk Dalo ni !

TQ MEK ! Sedap sangat jeruk ni .... 

( Slow2 nak balas jejak yang akan makan masa berhari2 ni ! )

19 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum KA, tak pernah makan ni punnnnnn

ckLah @xiiinam said...

Wah...teringin pula nak cuba.

Raudzah Zahari said...

First time tengok dan dengar jeruk ni KA..nway kita tak boleh makan jeruk..sensitif..

AyueJean AJ said...

PAtutlah AJ tak penah dengar...
kat kelantan je ye....
Heheheheh....

Khai♥Rin : anies said...

xpenah mkn n tgk ;-)

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

xpernah dengar pun jeruk bunga nih...huhuhu n tanya member org kelantan pn dia xtaw...hehehehe btw t balik nk try tnya mak lah mana taw dia thu..hehehe

yan's cottage said...

salam KA....

macammana lah rupa pokok dala nie ye..tak pernah dengar dan lihat lagi..

Nooriah Abdullah said...

salam KA
nampak sedap lah tapi rasa nya mcam akak tak pernah makan pun teringin lah nak try tapi camno ni ...

suka suka said...

Assala KA.. tak pernah dengar pasal bunga ni...mesti sedap kan!

Ibu Lala said...

Alor...x pernah tgk pun jeruk cam ni...kpg KA kat mana?

thebinipolischeritha said...

KA org kelantan ke??
Akhirnya ada jugak orang kenal & makan jeruk bunga dala ni.. ingatkan family saya je yang makan.. huhuhuu..
arrgg...terasa kat tekak.. acanerr nie??

hainom OKje said...

memang tak pernah dengar Jeruk Dalo....apatah lagi makang! hehe sedap ke?...

mama aryan said...

ni satu lg saya tak pernah tau pun..hehehe

Deqla Manjew said...

bunga dala? apakah..?? haishh mcm2..x tau pun..hihi

Haryati Faizal said...

1st time tau... tak penah dgr sebelum ni...

Tinta Lana said...

Salam KA.

Lana tak pernah makan. 1st time juga tahu ni KA.

MaMa Rey said...

blm pernah tengok..pes time tengok dengar..mcm sedap je..terliur pula

Fiza Rahman said...

Project C, TM & Digi.

Fiza Rahman said...

1st time dgr ni kak. Sedap yer ☺☺

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...