Tabung Masa Depan ...

Tuesday, June 25, 2013

Jangan Lah Tanya Pasal Tua !

Semalam cuti jerebu
Jadi malam semalam baru Adik nak habiskan kerja sekolah dier
Biasalah sambil buat kerja sekolah sikit2
Sambil mulut tu tak henti2 bercerita macam biasa


Adik : Kenapa orang kalau tanya umur , tanya how old are you Umi?
KA : Betullah macam tu ! Macam Umi tanya Adik, how old are you ?
 Adik : I am 7 years old !.... Tapi bukan ke maksudnyer berapakah tua awak ?
KA : Kenapa pulak ?
Adik : Yelah, Old tu kan maksudnyer tua, teacher yang kata !
KA : He He He , betullah tu, old pun maksudnyer berapa tua dah umur awak !
Adik :  Ada pulak, Tanyalah, berapa tahun umur awakkan Umi !
KA :  Ok2, lain kali Adik tanya macam ini, what's is your age !
Adik : Age tu umur kan, aaaa.. barulah betul macam tu !
Sebab tu kalau tanya kat orang tua, pasal old ni mesti masam aje muka die !
Kalau Budak2 oklah !
KA : Adik ni macam2 lah...
Adik : Ok ... What is your age Umi ?
KA : Rahsialah.......
Adik : Macam tu pulak !
He He He

27 comments:

Nurzakiah Hanum said...

hehe

ummiross said...

hehe..adik memang petah, tentu seronok KA layan adik bersembang.

Kakcik said...

Banyak bertanya tanda Adik budak bijak. :)

Aimaniman Ezaiza said...

biasalah budak2 banyak tanya... malam tadi siap tipu kakak, kalau mata ikan di lidahnya nak baik, kena kurangkan bercakap... tu pun berenti kejap je, mula tanya itu ini balik.. isshhhh

Fiza Rahman said...

Mesti kalah klo borak dgn adik kan ☺☺

ummuaidan said...

pandai adik..bab2 umur tuh sensitif ..hehehe

Kakzakie said...

Minda adik ni sentiasa ligat berjalan dok memikir KA... Dia pun curious juga kena old - betul juga kan..

aizamia3 said...

kehkehkeh.. kekadang ada logik di situ tapi nak wat camane..? dah cenggitu soalan dalam bahasa omputih tu.. ;)

hainom OKje said...

Hehe...adik ni memang bijaklah KA...logik jugak apa yg dia tanya tukan KA

mama maman aka yana said...

pandai dia.. hehe

izan mama mia said...

bijak sungguh dia...

Riedaffya ibrahim said...

pandai ye adik..

Deqla Manjew said...

hahahahahaha.... tersenyum deqla baca... mcm aje la adik ni..bijak sungguh...

wantie said...

untung adik ada umi yang pandai explain.

kalau zaman T sekolah dulu . Mak pun tak tau nak ajar dan tak faham pulak apa yg kita tanya.

that why adik advance

inche hlovate said...

hihi how old are you KA?

Shaiful Zaidi said...

hehehe... adik tgh belajar sesuatu tu...

LydSunshine said...

Atau pun bleh tanya how young are you?

Tihara said...

how old are you K.A, hehe..
bijak anak K.A..
hari demi hari kekadang tak rasa diri makin tua..hihi

paridah said...

ANAK YG BIJAK BNYK IDE N PRIHATIN...LIGAT BRFIKIR XTRJWB SOALANNYA KA...

Ratu Hatiku said...

hihihi...bijak..bijak...

adyna said...

Bijak2 ;)

eita said...

pandai suguh..betol tu bab melibatkan umur ni memang sensitif..hahahhahah

hana hadi said...

lawak pula baca dialog anak beranak ni.. budak2 apa yang dia fikir itu lah yang dia akan tanya

Papa Mifz said...

Eh dengan anak pun mau rahsia ka,hehe

Bitt (double IS) said...

hahahhahaa bagus tu ayat berlapik :)

Raudzah Z said...

Soalan yang bijak KA..cuma kalau dalam wiki@tresaurus old to sama dengan age..so kira synonym lah..

mama aryan said...

ada je idea adik ni ye..bijak2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...