Tabung Masa Depan ...

Sunday, June 02, 2013

Kamus Di Zaman Sekolah & Selamanyer

Kalau zaman2 KA sekolah dulu, tak sah kalau xde kamus dalam beg sekolah tu.  
Specially kamus Bahasa Inggeris.
Dengan adanyer kamus jugalah KA dapat score yang baik.  Dulu tak macam sekarang, yang
siap ada rancangan Oh, My English, yang pada KA sedikit sebanyak dapat membantu pelajar 
menguasai bahasa Inggeris dengan lebih baikkan !....
Bagi KA,  kamus memang sangat2 membantulah dari dulu & kini juga.

" Kamus (dari bahasa Arab: قاموس, qamus) ialah sejenis buku rujukan yang menerangkan makna kata-kata serta berfungsi untuk membantu para pengguna mengenal perkataan baru. Selain menerangkan maksud kata, kamus juga mungkin mempunyai panduan sebutan, asal(etimologi) sesuatu perkataan dan juga contoh pengunaan bagi sesuatu berkataan. Bagi menguatkan pemahaman pelajar, kadang kala terdapat juga ilustrasi.  Kamus juga boleh ditulis dalam satu atau lebih daripada satu bahasa "
 Dari Wikipedia

 EN HUBBY DAN ANGAH SEDANG MENCARI KAMUS TERBAIK NI ! 
DARI SEJAM  DAH JADI BERJAM2 GAMAKNYER DEPA NI !!!!!!!!!!HUHUHU

Jadi pastikan anak2 kita ada at least satu jenis kamus untuk membantu pembelajaran mereka.  
Lainlah kalau theyalls tu memang dah sangat2 terrorkan !
Tapi serius cakap, KA pun ada satu kamus yang memang sentiasa ada di atas meja kerja .
He He He

22 comments:

Acik Erna said...

acik ngan anak pun sentiasa nak rujuk kamus.

Papa Mifz said...

Mifz yg kecik pun suka tgk Oh My English...hehe

Bin Muhammad said...

Sejak mengadap komputer...kamus dari internet je la...lagi mudah. hehe
Shopping Nokia too...:)

BUNDA a.k.a KN said...

sekarang ni lagi mcm2 jenis kamus...yg elektronik pun ada...canggih

~Kak Nah Backyard (^_^)~ said...

kat opis kamus dalam BM pun kena ada..takut salah ejaan..huhu

ieda immi said...

yelah kak

skrg punye kamus .. semua ada pelbagai jenis ..
kalau kita dulu , satu kamus boleh tgk macam2 version

Knor said...

wajib bawa kat sekolah anak2..

skrg ni senang kamus hujung jari je...

eita said...

sampai sekarang kalau membaca buku yang pelik sikit mesti nak kena tengok kamus

Tihara said...

saya suka kamus bergambar :)

Teena Tna said...

dulu kat skola teacher surh bwk kamus yg satu ni, tp mahal sgt kalau nak beli, last2 teena guna kamus yg bese2 jer..

hana hadi said...

kamjs tu benda wajib ada.. sekurang2nya 2 kamus.

kamus yang kecik untuk bawa ke sek rendah men. satu lagi kamus besar.. yang ada vocab skali.bi-bi,bm-bi, bi-bm

tapi sekarang bila dah xbelajar. dah kurang penggunaan kamus. hehe

Chic Na said...

suka baca kamus. sebab banyak boleh belajar perkataan pelik2. hihi..

Boku no Blog said...

Kamus sangat membantu kita, manakala kita kesulitan tentang sebuah arti sesuatu. Salam Silaturahmi..!

Raudzah Z said...

kita pun ada macam-macam versi dictionary dulu...memang membantukan KA..

paridah said...

KAMUS MEMANG PENTING N MEMBANTU...

Nieyl said...

bler ckp pasal kamus nie...skrg nie kat pasaran...jgn kate kamus besar..kamus sekecik tapak tgn pun dah ade...nmpk..begitu memudahkan..so,xde sebab xde kamus kat umah yea..hihihi~ :)

Deq's Qienz said...

assalam KA..sihat ke??maaf lama sudah xjenguk KA di sini :)

Rai Ourkizuna said...

zaman skang pakai google je..hahaha..

MaMa Rey said...

yup betul tu KA..kat umah pn ada sedai kamus utk ank2..

intanfirdaus247 said...

intan sampai sekarang ada kamus kat sebelah..ehehe..keja intan n memang memerlukan kamus..kamus dewan bahasa pon ada..:)

Deqla Manjew said...

kamus? alamakk...dah lama x nmpk buku kamus..hahahaha...

Fiza Rahman said...

Saya pon masih rujuk kamus juga kak. Memang ada kat office ni satu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...