Tabung Masa Depan ...

Tuesday, June 04, 2013

Sambung Belajar Di Institut Profesional Baitulmal

Rasanyer ramai yang dah dapat panggilan untuk menyambung pelajaran di IPTA/IPTS ataupun ke Politeknik2.  Pada yang berjaya tahniah diucapkan.  
Pada yang tidak berjaya tu, KA nak kongsikan satu lagi alternatif lain untuk mereka meneruskan cita2 menyambung pelajaran. 
Di Institut Profesional Baitulmal ( IPB)


INSTITUT PROFESIONAL BAITULMAL (IPB) merupakan sebuah Kolej Bersekutu Universiti Teknologi MARA (UiTM) yang telah terpilih dan diberi kepercayaan oleh Universiti tersebut untuk menawarkan program-program peringkat Pra-Diploma dan Diploma di dalam beberapa bidang kemahiran seperti di bawah:- 
Sebagai menyahut cabaran UiTM yang sentiasa menitikberatkan kualiti program akademiknya, IPB telah berjaya mengekalkan kecemerlangannya sebagai Kolej Bersekutu UiTM yang terbaik hampir setiap tahun dengan memenangi anugerah KOLEJ BERSEKUTU TERBAIK UiTM mulai tahun 2000 hingga 2010 (kecuali 2007 & 2009)
Atas dasar pencapaian akademik yang berterusan dan menepati piawaian UiTM, IPB telah mendapat pengiktirafan Sistem Pengurusan Kualiti MS ISO 9001:2008 oleh SIRIM pada Julai 2011. 

Konsep Kolej Bersekutu UiTM
Sebagai sebuah kolej Bersekutu UiTM sejak tahun 1997, IPB perlu mematuhi 100% sukatan pelajaran daripada UiTM.  Berikut adalah beberapa ciri-ciri sebagai Kolej Bersekutu UiTM selaras dengan keperluan Universiti tersebut:-
  • IPB sentiasa menepati kualiti akademik melalui pemantauan secara berterusan oleh pihak UiTM
  • Memastikan infrastruktur, kemudahan dan fasiliti yang mencukupi serta memuaskan memenuhi keperluan pengajaran dan pembelajaran bagi setiap program akademik yang dijalankan.
  • Memastikan tenaga pengajar yang dilantik terdiri daripada mereka yang berkelayakan dan mendapat latihan pengajaran serta kursus daripada UiTM bagi memastikan kualititi pengajaran yang seragam dan menepati piawaian universiti.
  • Memastikan silibus adalah 100% sama seperti yang dikendalikan di UiTM bagi memastikan lulusan yang dihasilkan mempunyai kualiti yang sama dan setara.
Untuk maklumat lanjut boleh terjah ke ..

 http://www.ipb.edu.my/ipb/

 

Ingatlah, di mana2 jua kita boleh berjaya asalkan kita berusaha yer !

 ( N3 AUTO PUBLISH )

25 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sangat bagus kan

suka suka said...

ingatkan KA yg sambung kat sini he he..

nuyui a.k.a miss YUI said...

asal ada usaha nak belajar =)

ieda immi said...

TQ info kak ..
saya ada juga terbaca ;)
skrg nie budak2 dah banyak pilihan

Khai♥Rin : anies said...

betul tu kak...kalu rs terbeban, smbg je form 6...sm jg..yg penting kena berusaha..

Nieyl said...

singgah pagi.....

Kakzakie said...

Kakak kalau survey sekarang ni KA dah bukan utk diri sendiri tapi more utk anak...

Bin Muhammad said...

Sekarang begitu banyak sekali tempat dan peluang utk menyambung pengajian jika tidak dapat IPTA. Yang penting ada ongkosnya :)

Rai Ourkizuna said...

tq share KA

Zira Aziz said...

..bru je anta adik ke utm kl.. :)

roslita thalib said...

ramai juga kawan2 ros yang sambung belajar di IPB ni :)

nea lopah said...

tq share...klik2 nuff juga.

Ibu Lala said...

dulu kawan satu tempat keje ada belajar kat sini. baru tau kewujudan IPB ni. rupanya kolej bersekutu dgn uitm ek.

Mayang ABDUL RAZAK said...

ada lagi satu altenatif KA.. boleh juga cuba institut professional Mara, beranang.. saya graduan dari sana...

Ira said...

Betul tu KA, zaman sekarang ni tak boleh memilih sgt nk blaja kat mana.
Mana tawaran yg dpt tu, ambik je. Cuma kalau yg xdpt ipta n plan nk masuk ipts tu je la kene pk bnyk2 kali.

KY said...

menarik juga tu, kalau KY nak mohon boleh tak? heheee

Daddy Ziyyad said...

TQ to you KA sebab tolong uar uar kan benda ni...saya sendiri pun tak tahu...:) Baguslah ada usaha macam ni, jadi pada mereka yg tak berjaya ke IPT, jalan masih terbuka luas utk further study

hazwan hairy said...

femes juga tmpt stdy ni...

Deq's Qienz said...

nmpk oke juga nih..bolehlah budak² lepas spm isi yerr

ummi izan said...

anak2 saudara izan ada 2 org masuk IPB ni. alhamdulillah... si abg dah pun bekerja skrg. si adik pulak tgh buat diploma.

Fiza Rahman said...

Saya teringin nak further study kak. In shaa allah...tunggu anak2 besar sket.

mama aryan said...

saya ni taktau la...nak belajar lg rasa mcm dah tak bole pulak

Deqla Manjew said...

pada yg nk sambung belajar tu apa lagi ditunggu.... hihi

ALoNa CintamaniszLite said...

ada sape2 yg mohon masuk sini, KA??
Sepupu sy penah ler belajar sini..dh beberapa tahun dh abesnya..

Amirull Fikry said...

saya nk tanya, kalo amek pra dip di ipb, dploma nanty oleh x sambung di uitm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...