Tabung Masa Depan ...

Tuesday, June 11, 2013

Tips Penjagaan Kaki Sendiri

Baru2 ni, waktu KA pindah ke office baru
Dalam buat2 kerja tu tersepak pulak ibu jari kaki pada sesuatu
Sakit dan ada kesan hitam lagi
Cepat2 pergi jumpa doktor sebab KA kan ada diabetes
Takut juga walaupun terkawal dan bacaan terakhir hanya 4.8 ...
Lepas di periksa, doktor kata takde apa 
Tapi, sakit jugalah rasa menahan bila dipicit2 takut2 ada benda kat dalam kulit tu
Cuma pesan doktor, lepas seminggu kalau sakit & tambah teruk 
Kena datang semula
But Alhamdullilah ok je, cuma ada kesan parutnyer...
Macam ni ha.....
 

Pentingnyer penjagaan kaki ni, Bukan saja untuk pesakit diabetes tapi untuk semua juga.
Jadi KA share sedikit tips penjagaan kaki yang baik yer!

1 -  Basuh kaki setiap hari . Bilas dan lapkan kering kesan2 sabun betul2 terutamanyer 
di celah2 kaki kita.
2 - Potong kuku secara lurus. Jangan terlalu pendek.  Dan jangan korek tepi2 kuku secara
 berlebihan. Lebih baik kalau dapatkan nasihat dari pakar pedicure.
3 - Periksa samada ada kematu atau ketuat yang timbul.  Dapatkan segera nasihat doktor 
atau pakar pediacure. Jangan potong atau cuba rawat sendiri. 
Takut2 ianyer menjadi semakin teruk.
4 - Kalau memakai stokin kaki. Pastikan ianyer selesa tidak terlalu ketat atau longgar.  
Dan pastikan juga stokin ditukar setiap hari.
5 -  Pilih kasut yang bersesuai dengan saiz kaki kita dan bagi kaki yang berpeluh 
pilih jenis kasut yang bersesuaian contohnyer yang diperbuat dari kulit dan bukan sintetik.
6 -  Pakailah bedak untuk mengelakkan bau/odor kaki yang banyak dijual di pasaran
7 -  Dan kalau untuk pesakit diabetes pula, sebaiknyer pakai kasut yang bertutup yer !

DAN SATU LAGI PETUA 

Kalau tumit kaki pecah tu, selain boleh dirawat dengan beli losyen yang dijual di farmasi, 
boleh cuba cara ini tapi kena rajin tengeh tumit tu dengan buah belimbing buluh,
lepas tu gosokkan dengan berus lembut.  In Shaa Allah !

( N3 AUTO PUBLISH - Ada Management Meeting Pagi Ni  )

17 comments:

Nurzakiah Hanum said...

great tips

NinaAz said...

y hitam tu nina tgk mcm ketuat la KA. huuuu

Ira said...

tq sudi share tips ni..
:)

Deq's Qienz said...

betul,,bkn kaki sj mjaga kebersihan adalah wajib..

ZazaMyMoon said...

Gud info & thanks for sharing kA ;)

:: Mrs.Eady :: said...

good info..

Maria Firdz said...

suka gosok kaki dgn batu sungai... rasa bersih je...

faraherda.razalan said...

Be careful ya KA. Sy pun seram, taktu jdk pape. Alhamdulillah, seme ok.

wantie said...

nice sharing.. bahagian tumit T tu ok. sebab kaki T jenis tak pecah tumit. kena ambik berat kat bahagian kuku tu.

Cikda said...

oo baru tau KA ada diabetis.. cikda masa ngandung ada..sikit la..on control.

Raudzah Z said...

Bagus tips ni KA coz actually ramai yang kurang beri perhatian kat kaki sebenarnya..

Deqla Manjew said...

nice sharing... slama ni ambil lewa je pasal penjagaan kaki.. cbuk nak jaga muka jek..hahhaha...

ALoNa CintamaniszLite said...

lutut kaki kiri sy ni mcm sakit bila dok bersila, bersimpuh..
nk kena gi berurut ler nanti ni...

mama aryan said...

tips yg bagus nih

makchaq said...

Kalau ada diabetis memang perlu jaga kaki betul2 kan.. selaunya sebab sikit sangat dah boleh merebak.
Alhamdulillah kaki KA tu tak dak apa2..

Rinna said...

TQ share tips.. :)

hainom OKje said...

TQ KA....
Kadang2 kita buat tak kisah ajekan kalau sebut pasal kaki hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...