Tabung Masa Depan ...

Tuesday, June 25, 2013

Wah Berkhasiat Juga Bunga Butang Ni Yer

Hari Selasa tak sah kalau x selit2kan petua ....
KA terbaca petua menarik ini di sebuah artikel baru2 ni
Tentang khasiat bunga butang yang ini !


 Pokok Butang Ungu (bahasa Inggeris: Pink Bachelor's Button) adalah 
dari tumbuhan famili Amaranthaceace
Pokok ini juga digelarkan "Bunga Butang Merah Muda". 
Nama saintifiknya Gompherena globosa L..
Bunga butang ini bunganya berbentuk bulat, mempunyai banyak bunga,
 ditanam melalui pembiakan biji benih, 
Bunga akan di dapati selepas 40 hari menanamnya.
 Pokok ini digelar juga dengan nama Bunga 40 hari.

ANTARA KHASIATNYER :  - 

Untuk Asma Bronkial 
- 10 Kuntum bunga butang ini direbus  dam minum 3 kali sehari

Untuk Kencing Tak Lawas
- 3 - 10 gram bunga butang direbus dan diminum

Untuk Panas Badan ( Gangguan Hati
- 10 kuntum bunga butang ini direbus dan diminum airnyer

Menarikkan ! Bolehlah dicuba ....

( Source From Agro Biz Utusan )

( Anak2 dah bersekolah seperti biasa hari ini.  Walau kat luar masih kelabu dengan jerebu.
Along dah diserang batuk dan demam, so KA bagi cuti sendiri He He He
 Jerebu oh Jerebu pls3, cepatlah pergi !
Hujan oh hujan, pls2 cepatlah datang ! )

17 comments:

Maria Firdz said...

dulu kt kg, sy rebus pokok ni buat hilang resdung dan gatal2 muka..

Nurzakiah Hanum said...

greta info
baru tau ada gak khasiat

:: Mrs.Eady :: said...

cantik!

Norlidawati Jaafar said...

TQ for info ye
xtau pun kalu x di bagi tau hehehehehe
saya ni newbies blogger
baru je follow blog ni
jemput ye follow blog saya
umielman.blogspot.com

Mizz Aiza said...

uniknya dan berkhasiat pokok ni ya, bunganya cantik.. kat sini pun dah mula kena jerebu, tekak rasa perit je..

aTieYusof Family said...

wah! baru tau info ni...byk khasiat nya..:)

wantie said...

pokok bunga ni senang tumbuh kan KA. dulu suka la usik abang T, cabut sepokok wat garu belakang. dia ingat ulat bulu terkejut. hahahahaha...


Amirul tak ke sekolah sebab tak sihat hari ni. Aleesya pulak asyik muntah je, jelebu kot.

menggaru mata je tengok dia tu. sian

mama ila said...

Haah..baru tahu..byk jugak khasiat pokok ni

ummuaidan said...

cam zinnia pun yer jgk bunga nie..

Bin Muhammad said...

Tak tau pula yg bunga ni ada khasiat rupenye...

Raudzah Z said...

kita pernah tengok bunga ni..tak tau pulak banyak khasiat ya..nway kita suka bunga ni coz color purple tu cantik..

Fiza Rahman said...

Mana nak cari bunga ni kak? Byk khasiatnya yer.

hainom OKje said...

Baru tau hehe

Deqla Manjew said...

baru tau jugak ni ada khasiatnya... hihi

Bitt (double IS) said...

alamak...selalu jumpa pokok ni dikutil2 bunganya pastu main salji2..hehehehhe

mama aryan said...

wah tak sangka ada gunanya bunga ni,kat kg dulu banyak la tanam,skrg dah takde pulak

Chenta KasiH said...

Bunga ni..bnyk tanam kat halaman uma..xtaw pulak..ade khasiatnyerr yerr..tq ngan info tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...