Tabung Masa Depan ...

Friday, July 19, 2013

Puisi Sedih Dayana Isteri Pertama Ashraf Muslim

Katanyer, Dayana redha
Katanyer, Dayana terima segala ketentuan
Hakikatnyer bila membaca puisi tinta Dayana ini
Rasanyer, semua dapat merasakan gelodak di jiwa Dayana sebenarnyer !

( COPY DARI FACEBOOK DAYANA)
Tak usah bicara tentang payung emas
Kerana
Aku belum layak iktiraf diri sesuci khadijah atau fatimah

Tak usah bicara tentang zuriat
Kerana
Aku bukan Allah…mudah menyebut kun fa ya kun…

Tak usah bicara tentang setia
Kerana
Aku pasti kau tahu aku bukan perempuan jalanan

Tak usah bicara tentang tanggungjwb
Kerana
Aku tahu kau lebih arif tentang itu

Tak usah bicara tentang kesempurnaan
Kerana
Aku terima kekurangan kau kerana Allah

Tak usah bicara tentang dia
Kerana
Aku diasingkan darimu kerana dia

Sucinya aku, kau miliki ketika di Makkah
Hebatnya dia, kau sembunyikan ketika di Thailand..

Berhenti beralasan ini semua jodoh ketentuan Allah…
Kerana satu dunia tahu
Hanya itu lah jawapan mudah utk lepaskan kekhilafan yg disengajakan…
( EHSAN GOOGLE )
Apapun moga Dayana tabah yer !
Pasti ada hikmah sebalik tiap kejadian kan....
Tapi berat mata memandang
Berat lagi bahu yang memikulkan
Maksudnyer
" Hanya orang yang mengalaminyer saja yang tahu kesusahan sebenar "


( N3 AUTO PUBLISH ) 

** Update : Ramai yang kata ini bukan nukilan Dayana but by someone else sebenarnyer
& again kita doakan yang baik2 ajelah !

31 comments:

Nieyl said...

Salam ramadhan..
nieyl de bace semalam petang..
mmg sedih pun kak..
tapi nie bkn nurkilan asli dr dayana..org yg wat puisi nie dah bgtaw dah..yg nurkilan nie bkn dr dayana sendiri... :)

Cik Muda said...

dui....

T,T sedih.

:: Mrs.Eady :: said...

puisi ni bukan dia yg tulis...

Sheila Salim said...

Assalamualaikum KA, sedihnyaaa. Semoga Dayana sabar dan tabah menghadapi dugaan ini...

Mawar Putih said...

sungguh tersentuh puisinyer. Semoga Dayana tabah menghadapi dugaan ini.

Farah Waheda Wahid said...

kak, farah terbaca yang puisi ni bukan nukilan dayana tapi sebenarnya ana hawa muslim... ^_^

Nurzakiah Hanum said...

:)

aTieYusof Family said...

mOga Dayanan tabah..
tersirat sungguh maksud nukilan ni:)

Ema Johari said...

hanya dia yang merasai segalanya kan kak...

JunAina said...

Kita ni hanya mampu memandang, bersimpati. Semoga Allah memudahkan segalanya buat mereka bertiga di Ramadhan yg mulia ini.

kesoma rai said...

bagi saya, bahaya puisi ni pada akidah seseorang.. kenapa tulis "aku bukan Allah". semua orang tau. there should be a better expression untuk perkara tu..

just my two cents.

Kella said...

kak.. rasanya dah tersebar pagi ni.. ini bukan nukilan dari dayana.. nukilan orang lain...tapi kes dayana la..
apa pun kita doakan yang terbaik untuk mereka.. mujur tiada penceraian..

eita said...

redha macamana pun tetap akan terasa jugak hati...macam tak dihargai je lah

wantie said...

siapa yg mengalaminya sahaja akan faham.

Bukan senang hidup bermadu. Moga diyana tabah

ummiross said...

Yelah ummi setuju dengan kesoma rai,berkaitan 'aku bukan Allah' tu rasanya tak berapa sesuai digunakan.

Moga Dayana terus tabah.

Khai♥Rin : anies said...

org lain punya puisi tp ditujukan utk dayana

Kakzakie said...

Betullah KA tuan yg membuat puisi ini dah memohon agar jgn diperpanjangkan sebab itu bukan dayana yg buat puisinya..

pena rozie said...

Bukan nurkilan die. Jgn mengeruhkan keadaan. Kesihan keadaan die tika ini....

JaSSNaNi said...

memang kesian dekat dayana.. apa pun semuanya ketentuan allah.. redha itu lebih baik.. kan. entah lah.. berat mata memandang berat lagi bahu yg memikulnya..

Deqla Manjew said...

bkn dia yg tulis kak.. apapun mmg sedih baca nukilan ni.. T_T

mama aryan said...

memang sedih membacanya walapon mungkin bukan dayana yg tulis,tp tetap sedih membacanya...

pasti ada hikmah disebalik apa yg terjadi ni, doakan yg baik2 sahaja utk mereka

Chic Na said...

semoga ada hikmah yg baik utk dayana.. ;)

Noe said...

semoga dia tabah menempuh hari mendatang...

Aishah Jahirah said...

kita doakn yg terbaik je utk semua..

Knor said...

sedihnya..alasan tak ada zuriat dah tak boleh pakai..

sabar ajelah..kalau itu ketentuan

Fiza Rahman said...

Perempuan mana yang sanggup kak. Kalau ditanya pada setiap wanita, mungkin satu dalam seribu yg sanggup. Cuba letakkan diri sendiri kat tempat dia. Hanya perempuan yg mengalami nasib yg sama jer yg faham mcm mana perasaannya.

Mizz Aiza said...

semoga beliau terus tabah menghadapi dugaan ni..

Masha Meisters said...

sedih gak puisi ni....takpe la Allah itu sebik2 perancang....ada hikmah disebaliknye

Ira said...

betul tu KA..
semoga Allah berikan yg terbaik buat mereka.
Ada hikmah disebalik dugaan ini yg kita tak tau.

ayut said...

xpela...doakn jela utk yg terbaik.... :)

hainom OKje said...

Hanya yg mengalami aje yg tau macamana pedihnya hati dia... Tp masa kat mahkamah hari tu (kat TV) mcm baik je... Pimpin tangan.... Mcm tak de pape yg berlaku!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...