Tabung Masa Depan ...

Friday, August 02, 2013

Rezeki Melimpah Bila Murah Bersedekah

Betullah kata orang
Kalau hati kita sentiasa ikhlas dan sentiasa bermurah 
Ada2 je rezeki buat kita, tak kisahlah dalam bentuk apa pun
Macam tu lah Adik
Dari dulu, tak putus2 rezeki buat dier
Lepas satu, satu & ini yang terbaru....
Balik2 je sekolah Adik siap tunjuk ini kat KA
 Ini kata Adik :  
Adik dapat hadiah dari Teacher lah Umi.
Sebab  "Birthday Card" ciptaan Adik dapat tempat pertama !
Teacher dah ambil dan lekatkan kat depan papan kelas , 
Kalau Umi nak tengok kena datang sekolah Adik lah ....
KA : Alhamdulillah, rezeki Adik tu !

Seronoknyer Adik even hadiahnyer
Hanya sebatang mekanikal pencil aje !

Lepas tu Adik sambung cerita lagi :
"Umi, Adik ada dapat satu hadiah lagi tau, 
Untuk reka poster hidupan yang Adik buat semalam tu !
Tapi Adik dapat no. 2 je.  No. 1 tu memang cantiklah, 
tapi itu mak & kakak dia ada tolong dier buat sekali ! 

KA :  "Oklah tu tempat kedua pun dah syukur, tetap rezeki tu !
Orang lain langsung x dapat apa !.  Lagipun itu Adik yang buat sendiri kan"
Adik :   Betullah Umi, tapi hadiahnyer dapat esok
Cikgu akan bagi masa perhimpunan nanti !
KA : Sukalah Adik yer !
Adik : He He He
Adik2, bab2 kerja tangan ni memang dier minat sungguh ler !
Sebagai parents seharusnyer kita sokong aje minat dier kan.....

27 comments:

Nurzakiah Hanum said...

setuju

Maria Firdz said...

rajin adik... :)

beta kupu said...

wah tahniah adik! ok la tu KA, kck2 dah nmpak dia minat ape kan ;)

nea lopah said...

murahnya rezeki adik

Ummi Iman said...

Mesti kreatif adik ni... tahniah ya.

Rasp said...

berbakat dia tu sis...
betul tu sis...
dia selalu memberi...
so ada rezki dia lak kan...
alhamdulillah...

kesoma rai said...

alhamdulillah..murah rezeki adik.. tak rugi bersedekah.. pahala pun dapat..

Dylla Abas said...

seronok baca cerita adik ni..ada je kebaikan yg dia buat :)

Asyifa Mustaffa said...

Kan..insyallah...muga sntias murah rezeki adik...:-)

SYANI said...

Bresedekah itu la pintu rezeki KA.

wantie said...

adik ni ada talent kalau nak join mercy ke atau misi pengaman. hati sangat sangat mulia. mesti dia cepat tersentuh bila tengok org sakit or susah kan KA.

ya la as parent kita kena bagi dorongan dan semangat

Kisah Si Dairy said...

alhamdulillah...dapat hadiah jugak..

Raudzah Z said...

Betul tu KA..Allah dah janjikan bahagian untuk mereka yang suka berdedekah...Alhamdulillah semoga rezeki adik makin bertambah ...

mama maman aka yana said...

Bagus tuh.. menghargai apa saja rezeki yg kita perolehi.. hehe

bukan senang org nak kasi kann :)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum KA, alhamdullilah. bagusnya adik... murah rezeki adik kan.. :)

aizamia3 said...

tahniah buat adik.. rezeki di bulan Ramadhan.. ;)

Deqla Manjew said...

adik ank murid yg baik ni..cikgu pun suka bagi hadiah kat adik.. ;)

QueeN TerataI said...

gitulah selalunya KA.. lg byk kita member lg byk kita dpt...

boni kacak said...

percayalah, makin kita rajin memberi dengan hati yang ikhlas, makin terbuka pintu rezeki kita :)

LiYa HaNiF :: said...

Alhamdulillah... murah rezeki adik kan....


Lama liya tak jenguk godek2 blog KA nie... laaa ni baru dpt buat gitu...tk terlambat liya wish selamat berpuasa n slmt hari raya... ^_~

Ema Johari said...

tahniah adik...

AnneRaini said...

alhamdulillah...tahniah utk adik.

ummuaidan said...

alhamdulillah murah rezki adik

MaMa Rey said...

tahniah adik..murah rezeki adik..

ayut said...

tahniah bt adik,....mmg murah rezeki adik..klu rajin rezeki pon ad je kan :)

mama aryan said...

tahniah utk adik..kreatif adik ni

Tetamu Istimewa said...

Tahniah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...