Tabung Masa Depan ...

Tuesday, August 20, 2013

Tips Kurus Selepas Raya !

Lepas berpuasa sebulan, pastinyer di hari raya ramai yang makan tak hengat dunia kan
Akibatnyer habislah diet sebulan tu, hancus bila berat badan naik mendadakkan
SO, cara nak turunkan balik berat tu ada.
Caranyer mudah saja.  Apa kata kita berpuasa sunat 6 hari dalam bulan syawal ini pula !
( ehsan google )
  Daripada Abu Ayub r.a. bahawa Rasulullah SAW. bersabda,
" Sesiapa yang berpuasa di bulan Ramadhan, kemudian mengiringinya dengan puasa sunat enam hari di bulan Syawal, pahalanya seperti berpuasa setahun "
 
Huraian Hadith: 
1. Islam menganjurkan umatnya supaya melakukan kebaikan dan kebajikan secara berterusan, walaupun sedikit.
2. Orang yang berpuasa Ramadhan diikuti dengan puasa sunat enam hari pada bulan Syawal maka pahalanya sama dengan berpuasa setahun. Hal ini disebabkan puasa sunat satu hari bersamaan pahalanya dengan sepuluh hari. Manakala puasa Ramadhan bersamaan dengan sepuluh bulan, maka enam hari puasa sunat bersamaan dengan dua bulan, kemudian dicampurkan dengan sepuluh bulan jumlahnya menjadi setahun.
3. Seseorang yang hendak berpuasa sunat di bulan Syawal adalah lebih afdhal berturutan seperti puasa bulan Ramadhan tetapi dibolehkan berpuasa secara berselang hari selama dalam tempoh bulan Syawal itu.
 
 
( KApun sedang menghabiskan puasa sunat 6 hari di bulan syawal ni, mudah2an dipermudahkan! )

43 comments:

Kisah Si Dairy said...

alhamdulillah...dapat control makan..

Norhasniza Khalid said...

mama kena tukar plan B nampaknya, terlebih makan di hari raya...

Asyifa Mustaffa said...

yelah...time raya mkn x ingt..semua dimasuk tekak...

eMMe said...

moga kita berpeluang berpuasa enam.. InshaAllah...

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

terima kasih kerana mengingatkan.. aiza tak mula lagi sebab masih 'cuti malaysia'.

Kakcik said...

Yang penting, jangan habis puasa makan tak ingat dunia...hehehe

Norma NML said...

KA..baru start ari ni sbb kesihatan tak mengizinkan utk start awal...:-)

Qhaifa Nur said...

selagi tak habis raya...
dok makan sana sini...

Ujie said...

baru nak jawab..posa!

saya arini baru start, posa ganti (pastu niat yg sunat sekali).

wantie said...

doakan T ye KA. Baru dapat satu hari.

sempat lagi kan utk 5 hari lagi. Tu la tetiba hormon tak lawas lak lepas raya ni.

paridah said...

Habis puasa 6 hari di bulan syawal sambung pula puasa isnin n khamis...gerenti kurus

ummiross said...

InsyaAllah, sama2 lah kita.

Nurzakiah Hanum said...

masih boleh

Daddy Ziyyad said...

Insya Allah...marilah kita cepat2 puasa 6...

Saya baru nak mula! :P

mama aryan said...

saya ni tak larat dah nak puasa 6 KA...

Rinna said...

Alhamdullillah sama laa kita.. :)

Kakizan Omar said...

emm.. in shaa Allah.. :D

Riedaffya ibrahim said...

br satu hari saya pose sunat bulan sywal ni...ari ni ade plak jamuan raya/..

QueeN TerataI said...

betul3.. sokong! jom puasa 6.. queen pun blm puasa 6 lg ni..

lieyalatif said...

alhamdulillah...lieya dah dpt 3 ari ni KA...ade lagi 3 hari nak abiskan...mudah-mudahan dpt abiskan ....

selamat berbuka KA...

LiYa HaNiF :: said...

sempat lagi nie... ^_~

aNIe said...

SELAMAT HARI RAYA KESUMA... selamat berpuasa 6... akak tak mula lagik pun... tapi nasib baik masa raya hari tu...makan sikit je...

Ema Johari said...

paling memudahkan..

ainnoraini said...

in shaa allah harap2 dpt berpuasa sehingga jumaat ni..

Deqla Manjew said...

yg xnk kurus pun boleh kan puasa 6..? hihi.. kira niat puasa ganti sekali la tu..tips gemok ada tak kak? :)

Bin Muhammad said...

Tepat sekali...tips yg paling bagus!

p/s: singgah bagi duit raya sekali :)

Kella said...

alhamdulillah.. dah mula.. moga moga sempat habis puasa enam.. =)

hainom OKje said...

Tak puasa lagi KA....huhu...sedih mrngenang nasib! Hehe

Khai♥Rin : anies said...

hrp2 dpt laksanakannya sblm syawal habis

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

salam kak.. selamat hari raya.. berat bdn ahlam pn mcm dh naik seluar dh ketat.. hehehe

jom kita puasa!

eita said...

alhamdulillah..hari ni dah start pose..

zaza nizam said...

alhamdulillah kak! hope dpt meneruskan dgn baik.. zaza blom start lgi..in shaa allah :)

Chic Na said...

sy baru sehari kak.. inshaAllah.. ;)

boni kacak said...

betul juga tu.. perut saya ni pun dah makin membuyut dah. dah macam ibu mengandung dah

Kancil 8349 said...

alhamdulillah

drInspirasi said...

Berharap dapat puasa 6. Setakat ini hendak bermula itu yang malas.

Ira said...

TQ KA.. sudi share info.
Ira baru 2 hari..
Hr ni jamuan raya plak..
Hrp2 esok dpt smbg smla.

Done click2 sini.. hehe..

Maria Firdz said...

x pernh rasai gemuk.. alhamdulillah... hehe

Haryati Faizal said...

In Shaa Allah kly sempat nak buat jugak lah...

Raudzah Z said...

Alhamdulillah and selamat menunaikan puasa enam ya KA..

dear xila said...

insyaallah nak start esok hihiihi

Ibu Lala said...

Selalunya x sempat nk buat pose 6 pun. Gantu pose pun lambat hbs camne nak buat pose 6. Sll lps ry mesti period dulu. Dah brp hr dah rugi kat situ. Pastu nak pose laj x leh direct. Tgk org mkn terliur wei..

Fiza Rahman said...

Saya tak start lagi kak. In shaa allah nak buat next week.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...