Tabung Masa Depan ...

Monday, September 09, 2013

Adat Hidup Berjiran & Bermasyarakat

Hari ni rasa x daya nak tulis cerita kerana kepenatan
Layan ajelah gambar2 dari hp cap ikan KA ni kan
Seharian membantu di rumah jiran depan
Menyiapkan apa yang diperlukan
Untuk majlis tahlil arwah, doa selamat & kenduri kesyukuran
Malas nak tulis banyak2, moh ler kita layan......
 


Adat hidup berjirankan, Saling bantu membantu
 Bak kata pepatah
Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing 
Ertinya: Senang dan susah dialami bersama 
Dan
Pekerjaan yang berat akan terasa ringan apabila dikerjakan bersama-sama.

Apapun dah selamat pun majlisnyer semalam, Alhamdulillah !!

28 comments:

Rai Ourkizuna said...

untung duduk di kawasan yang masih mementingkan semangat kejiranan gini.. kat tempat saya tinggal ni tak berapa nak ada.. setakat selisih bahu tegur sapa camtu je..

Nurzakiah Hanum said...

salam
moning singgah pagi isnin

Asyifa Mustaffa said...

gitula KA klau dah berjiran ni kan...

Kisah Si Dairy said...

itulah yang seronoknya...

Acik Erna said...

Alhamdulillah hidup berjiran..

lieyalatif said...

kalo kat kampung lieya kat johor KA di panggil rewang kalo gini...sonok merewang kat umah2 org buat kenduri nie...kat sini la org kampung leh kumpul same2...mmg meriah lah...

Haryati Faizal said...

betul tu KA, kena bergaul ngan semua org..tu yg penting susah senang kena sama2 membantu...

dear xila said...

alamak...gambaq makanan yg lemah ni heee

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

salam pagi isnin KA.. begitulah adat berjiran..

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

salam pagi isnin KA.. begitulah adat berjiran..

attyfir said...

kalau gotong royong time kenduri ni .ringan skit kerja ..majlis pun berjalan lancar..alhamdulillah selesai dah majlisnya

Farah Waheda Wahid said...

wah rewang, seronok ni... ^_^

Norhasniza Khalid said...

meriah sungguh nampaknya... itulah namanya berjiran saling bantu membantu dan tolong menolong..

wantie said...

bagus kan. hidup berjiran pakat pakat membantu.

kat sini mcm dah tak de kot semangat begitu KA. kebanyakkan cater je.

seronok tengok

Raudzah Z said...

Amalan yang baik KA...nway dun apa tu KA..and dah alam tak makan pulasan..sedapkan..

lizz said...

huih sedapnyer hidangannyer tu kA...pulasan tu pun nampak sedap gak...
memang hidup berjiran sesamak kita mesti bekerjasama dan tolong menolong baru lah seronok hidup berjiran

Bin Muhammad said...

Adat berjiran, kenalah saling mengenali dan bantu-membantu. Jika tidak...dudklah dlm hutan.
Suka tengok kalau ada kerja kenduri yg masih mengamalkan gotong-royong memasak...bagus KA

Deqla Manjew said...

yup.. setuju sgt. aktiviti ramai2 mcm ni yg lebih mengeratkan lagi silaturahim.. bila kita susah, depa jugak yg tlg.. mcm tu sebaliknya kan.. in shaa Allah..

Chic Na said...

sesekali merewang mmg best.. meriahnya makanan..

Ema Johari said...

tu yg seronok kalau kat kampung

AnneRaini said...

seronok rewang smbil berborak2.

S.K.A said...

Alhamdulillah..semangat berjiran =) best tgok mcm ni..

aizamia3 said...

bila dapat jiran yang baik Alhamdulillah.. seronok bila dapat berganding bahu meraikan suasana.. ;)

Noe said...

sedapnya buah pulasan tu...susah nk jumpa...semangat kejiranan mcm ni la yg harus kita teruskan...skang ni kat taman2 dah kurang sangat aktiviti mcm ni..

Maria Firdz said...

Seronok hidup berjiran jika semuanya sepakat.. Tpi kt bndr agak sukar kn...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

rewang mcm ni baru best...semangat kejiranan tu yg ptg...boleh erat silaturahhim

hainom OKje said...

Betul tu ...dah namanya jiran....malas tak malas, kena gak jengukkan KA..... esok esok hari kira pulak!

Fiza Rahman said...

Bestnya ada semangat kejiranan mcm ni. Meriah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...