Tabung Masa Depan ...

Thursday, September 05, 2013

Bila Langgar Pantang Tuk Nenek G !

Baru je nak baik dari GASTRIK ni.  Tau dah punca KA kena serangan kali ini.
Punca terlebih makan laksa dan asam jeruk waktu menghadiri open house raya hari tu ...
Bak kata En Hubby, kalau dah langgar pantang tu, jawablah sendiri yer.... hehehe
Tapi siksa sakitnyer hanya yang merasainyer saja yang tahu !!
Terima kasih pada semua yang mendoakan
Balas jejak pun tak habis lagi ni....

( EHSAN GOOGLE )
APAPUN, JOM KA KONGSI INFO YANG INI BERSAMA...

Apakah antara rawatan gastrik ?
Di antara langkah yang diambil sebagai rawatan gastrik adalah seperti berikut:
  1. Pastikan mulai sekarang, waktu makan adalah mengikut disiplin waktu yang ketat contoh setiap hari makan tengahari pukul 1.00 tgh plus minus 15 minit.
  2. Pastikan bila makan nasi (tenghari dan malam) selepasnya minum air suam bukan air manis atau air batu. Pastikan juga minum hanya sesudah makan bukan berulamkan minum!!
  3. Elakkan makanan junk food, jeruk kering seperti asam boi dan jeruk basah dan juga mee segera.
  4. Elakkan nescafe, kopi, teh, minuman bergas, sunquick dalam botol, orange squash, air limau
  5. Jikalau peringkat gastrik berat, elakkan segala makanan mengandungi yeast seperti roti, donat, pau, piza dll
  6. Elakkan makan terlalu kenyang
  7. Elakkan cuka, makanan yang pedas
  8. Elakkan atau kurangkan daging dan ayam.
  9. Elakkan makanan ubi, pulut, keledek, kentang, pisang nangka, pisang tanduk, cempedak / nangka, rebung, dan makanan lain yang menyebabkan kembung perut atau banyak angin dan sendawa.
  10. Elakkan sama sekali dari mengambil sebarang ubat dari doktor dan klinik bagi rawatan gastrik seperti milk of magnesia dsb kerana ia akan merumitkan lagi gastrik.
  11. Minum susu segar atau susu tepung full cream (bukan HL atau low fat atau annelene) pada awal pagi (6.30 pagi), 10.00 pagi, 4.00 ptg dan 9.30 malam setiap hari sehingga benar-benar sembuh.
  12. Kalau sakit perut teramat sangat, muntah atau demam, ambil secekak pucuk jambu batu, rebus dengan 3 sudu ketumbar, rebus dengan 3 gelas air dan masak hingga menjadi 1 gelas. Bahagikan air ini kepada 3 bahagian, minum 1 bahagian air rebusan ini tiga kali setiap 4 jam.

Moga bermanafaat untuk semua juga yer!!

( N3 AUTO PUBLISH )

31 comments:

Nurzakiah Hanum said...

salam
singgah pagi disini

nuyui a.k.a miss YUI said...

jaga diri baik2 ya kak.

Asyifa Mustaffa said...

Mak sy pun kdang kena kak..sian juga tgknya....kdang dah ckp kat mak...makan jgn skip2....dia kata mmg x skip...tp klau dah dtng...nak buat cmne kan.....

eima said...

dulu rasa nye cam penah kena gastrik waktu belajar skrg ni dah tak de sbb dah tak catu mknan ... hehehe

Kakizan Omar said...

gastrik nie.. lmbt makan xleh.. lebih mkn xleh.. kena man man jer.. :D.. jaga makan tau.. :D

NM03 said...

adik saya kerap kena gastrik... boleh merangkak wooo nak p bilik air

Kakzakie said...

Petua yg no. 12 tu kakak tak tahu tau KA. Kalau kakak tahu lama dah kakak boleh cuba..

❤Kamsiah❤ said...

elak nescafe?hehe saya mesti pekena nescafe tiap hari..ok ja..tp cuka mmg pantang...kesannya tak sama ,kan..antara pengidap gastrik..

hainom OKje said...

Yelah...kesian kat awak KA...Tak pelah benda dah lepas nak buat camnakan

Acik Erna said...

assalam KA..acik dah rasa..biasanya terpaksa injek sedas untuk melegakannya..
yang penting memang jaga makan..acik memang tak boleh jeruk dan makanan masam.satu lagi sotong kembang tu..kalau termakan sotong kembang..memang paling cepat menyerang..dan paling lambat nak baiknya

Ummu Amar said...

heheehe..jaga diri :)

yan's cottage said...

salam KA....

moga cepat sembuh....jauhi asam & air bergas....

yan's cottage said...

salam KA....

moga cepat sembuh....jauhi asam & air bergas....

wantie said...

bahaya tau KA Gastrik ni. boleh kena ulser.

pernah kena sekali je. sib baik sekarang dah ok.

Ira said...

tq share info..
semoga cpt sembuh..
mmg sakit kalau kene gastrik ni..

Ema Johari said...

Alhamdulillah tak pernah kena gastrik

lieyalatif said...

ishh byk jugak pantang larang dan tipnye yeak KA....tapi mmg seksa bile gastrik datang menyerangkan...KA jage diri key...ikut la pantang tu dulu buat mase nie...dah okey sikit nanti leh laa qada makan ape yg disuke.....

Vee said...

banyaknya pantang ! ... sabar lah yer ... petua jambu batu dan ketumbar tu mmg bagus ...

Haryati Faizal said...

betul tu KA, yati pun penah merasainya dulu mang sakit sgt... la ni dah kurang sket... mkn kena ikut time...

Raudzah Z said...

Alhamdulillah kita tak da gastric KA..then bila tengok my sis kena..teruknya kesian dia..nway get well soon and take care k..

Bin Muhammad said...

Gastrik tak ada tapi sesekali pedih ulu hati bila makan macam2 makanan. Itu gastrik jugak ke?

Chic Na said...

asam jeruk tu memang musuh ketat G kann.. hihi.. doc sy pesan suruh amalkan makan ulam2 yg kelat.

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

moga cpt sembuh yer kak...tc

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

semoga gastrik kak cepat sembuh.. petua guna daun jambu tu baru pertama kali aiza dengar, thanks di atas perkongsian petua..

Shark Kay said...

snang je upanyer petua gastrik nie.
hope sgt shark x kene gastrik..
risau gak kalu kne gastrik..

Deqla Manjew said...

tips yg berguna .. apapun alhamdulillah takat ni deqla x penah lagi kena gastrik..

AnneRaini said...

byknye nak kena elak... hope Kak KA cepat sihat.

Nadya Dyana said...

thanks share ^^ amat berguna sbb nad ade gastrik :)

Nastyna said...

Saya tak tau la saya ada gastrik atau tak, tapi kadnag2 bila terlepas waktu my breakfast ya Allah terus loya rasa cam nak muntah. Tapi sakit perut tu tak. Btw yg kat atas ni boleh diamalkan unutk berjaga2 kan.

Mrs Velentine said...

take care kak..MV ada gastrik ni masa preggy jer

Fiza Rahman said...

Jaga pantang mkn tu kak. Take care :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...