Tabung Masa Depan ...

Thursday, September 12, 2013

Kalau Dah Tertulis Rezeki Kita ALONG !

Malam tadi ALONG ke kelas tuisyen seperti biasa
KA pulak duk sibuk sampai tak perasan ada message masuk bertalu2
Alih2 bila terperasaan rupanyer message dari ALONG
KA called semua tanya kenapa ?
Senyap & perlahan je dier jawab
Tadi nak call Ummi tanya ade tak wallet dier tertinggal
Tapi takpelah dah jumpa pun !
KA just cakap OK sebab dier tengah dalam kelas lagi masa tu !
Pagi ni baru sempat nak tanya semula apa ceritanyer
Rupa2nyer waktu di kelas ALONG perasaan wallet dier takde
Puas diselongkar cari tapi tak jumpa2
Itu pasal dier try KA banyak kali
Lepas tu dier keluar dan berpusing2 banyak kali cuba cari 
Itulah, benarlah kata2
Kalau dah memang rezeki kita takkan ke mana
Ada seorang Hamba Allah yang perasan
Tengok ALONG tengah mencari2 sesuatu dan bertanya
Terus ALONG cerita kehilangan wallet dier
Hamba Allah tu tunjukkan satu wallet dan tanya samada itu milik ALONG
Gembiranyer dier dan bila buka segala duit belanja bulan ini yang KA beri
Dan IC/dokumen dier semua masih elok tersimpan didalam wallet tu
TERIMA KASIH tak terhingga pada Hamba Allah yang tersebut
Masih ada manusia berhati mulia di zaman sekarang ni
Kalau dapat kat orang lain tak taulah apa ceritanyer
Duit tu memang boleh dicari
Tapi urusan nak membuat dokumen2 pengenalan diri tu yang leceh !
Sesungguhnyer kalau dah rezeki kita
Yang diperolehi dari hasil usaha yang berkat & halal
In Shaa Allah takkan kemana !
Peringatan juga untuk ALONG untuk lebih berhati2
Dan sematkan pengalaman ini sebagai iktibar di masa hadapan !

( EHSAN GOOGLE )

35 comments:

Raudzah Z said...

Alhamdulillah ..kalau dah rezeki takkan ke manakan KA...

attyfir said...

alhamdulillah kalo dah rezeki kan ..
semoga murah rezeki org yg jumpa tu

hainom OKje said...

Betullah KA kalau dah tertulis itu rezeki kita maka balik semula kepada kitakan KA

❤Kamsiah❤ said...

anak lelaki saya pun pernah alami keadaan mcm tu..wallet hilang..masa kat singapore..kalau pikir ditengah2 org ramai..mmg takde harapan nak jumpa..tp alhamdulillah org yg jumpa tu hantar ke kaunter pertanyaan...

Farah Waheda Wahid said...

betul tu kak, kalau dah rezeki kita tak ke mana, syukur Along jumpa balik wallet dan ada orang yang budiman kan?

ummuaidan said...

Alhamdulillah masih dlm rezki along..jatuh pd tgn yg bertanggungjawab..

aTieYusof Family said...

Betul tu Kak..klu dah mmg hak & rezeki kita mmg tak kan kemana kan? :) syukur jumpa jg wallet tu..:)

nea lopah said...

nice sharing kak.. cuit2 nuffnang.

Asyifa Mustaffa said...

Btul tu KA, klau da mmg rezeki...x kan ke mana....

Riedaffya ibrahim said...

rezeki masih berpihak pada along..

Nurzakiah Hanum said...

:)

lizz said...

nasib baik jumpa wallet along tu..nasib baik ader rezeki lagi...
memang kalo hilang leceh nak buat baru semuanyerkan...

AnneRaini said...

nasib baik jumpe hamba Allah yang baik..kalau x mungkin dah lesap.

eima said...

alhamdulillah .. mudahan hamba Allah tu diberi keberkatan semumur hidupnye

Maria Firdz said...

Alhamdulillah...

ummiross said...

Alhamdulillah..memang tepat sekali, kalau Allah dah tetapkan itu rezeki kita, tentu dapat balik. Baiknya hati insan yang jumpa wallet Along tu.

Deqla Manjew said...

yup.. kalo dah rezeki kita mmg takkan ke mana.. alhamdulillah.. jumpa blk..

LydSunshine said...

syukur la jumpa balik. Mmg leceh nak buat urusan kat JPN.

Nafisa81 said...

alhamdulillah...syukur. ingatkan dah pupus insan berhati mulia kat malaysia ni..

wantie said...

alhamdulillah...dah rezeki kan..

tetiba teringat time hubby jatuh motor org datang tolong dan tolong ambikkan wang dari poketnya jugak.
hmmm...

Tihara said...

alhamdulillah, selamat wallet dia..kalau tak memang leceh nak nyetel semua tu kan KA

S.K.A said...

Alhamdulillah =) kalau dah rezeki..ttp Allah permudahknnya..smoga org yg jujur 2 diberkati Allah..

Yumida Huda said...

alhamdulillah
ade yg jenis jujur
tringat yumida masa study dulu
masa nk ke toilet tu..letak beg kat luar
kat sinki je pun..dlm 2 minit selesai..check2 hp hilang..manusia ni even bergelar mahasiswi pun masih xde kesedaran
sedih time tu bila hp hilang

isi tabung ka sini

jemput join segmen ni :

http://umikasum.blogspot.com/2013/09/segmen-simple-mudah.html

pemenang akan memenangi hadiah:
CD Pocket + Apron + Wallet
Cellphone Jewellery Sticker + Ankle Bracelet
kalau free...jom join sekali :)

Zira Aziz said...

Alhamdulillah..kalau x mmg leceh kan..

Zira Aziz said...

Alhamdulillah..kalau x mmg leceh kan..

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

syukur semuanya selamat.. memang susah nak buat balik dokumen penting tu..

Papa Mifz said...

nasib baik jumpa balik...alhamdulillah...

Chic Na said...

baiknya hati orang tu.. syukur..

Teena Tna said...

Sy dah byk kali hilang wallet, first hilang kat pejabat pos, tercicir kat parking kot, ada ic sume. Pastu sy buat ic baru, beberapa minggu selepas tu, ada orang pos something, rupanya wallet saya. Ya Allah, alhamdulillah ada orang baik. Tapi sy tak tahu siapa org tu.

Second, hilang kt skola, dah lame tggu tp tak jumpa juga, sy dah berserah + tawakal jer. Bbrpa minggu lps tu, kawan sy bg. Perasan time tu Macam wallet tu jatuh dari langit.

InsyaAllah, kalau Allah dah tetapkan sesuatu itu milik kita, ia akan sampai jua...

Nastyna said...

Ahamdulillah... rezeki along dapat balik dia tu. Semoga murah rezeki hamba Allah tu.

nor azman said...

klu rezeki kita xkan ke mana

Haryati Faizal said...

alhamdulillah...sib baik jumpe. betul tu KA, duit bley dicari tp nak uruskan dokumen yg hilang tu, cam remeh sgt...

cubit iklan nuff KA sket... ;-)

D Yatie said...

Alhamdulillah. Syukur hamba Allah itu yg jumpa dompet tuh.

MaMa Rey said...

syukur jumpa balik wallet tu..baik hati org yg jumpa wallet tu..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

kalu dh namanya rezeki xkan kemana..alhamdulillah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...