Tabung Masa Depan ...

Friday, October 04, 2013

Jangan Main Manik2 Angah Tu Adik !

Angah bab2 menjahit manik ni
Memang dier minat sangat2lah
Dan baki2 manik yang telah siap dijahit
Akan disimpan untuk kegunaan akan datang
Ini pulak kerja Adik
Diambilnyer lebihan manik2 Angah tu
Untuk buat benda lain !
 
 Ni ha, tengah sibuk dengan jarum & manik tu
Sebelum Angah balik
Dan menjerit " Jangan main manik2 Angah tu Adik !"

 Antara Hasilnyer.... Muat pulak masuk dengan tangan Adik tu !
 Bila KA tanya nak buat apa ?
Adik kata : " Adik minat lah tengok orang buat manik2 ni, cantik..
Adik nak belajar2 buat dulu,
nanti dah pandai Ummi belikan benang macam getah tu yer
dengan manik2 besar yang cantik2 , Adik nak buat gelang ! "
KA :  " Macam2 lah Adik ni, nak jual ke ?" 
Adik :  "Nak jual berapa pulak, kalau harga 50 sen orang beli tak ... 
Adik buat jelah bagi kat kawan2 Adik dulu !"
KA : "Nak masuk dalam blog Ummi juga ker ni ?"
Adik : " Ala, takut ada orang nak order pulak nanti camner , hehehe !"

Minat anak2 kita mana yang baik2 tu, kita sokong ajelah yer !

42 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow pandainya

wantie said...

hahaha... memang kreatif la dik ni. dah pandai berhias.

nea lopah said...

comel gelang adik, kombinasi kaler pun sesuai.

sudipVSsenduk said...

alahai, rajinnya main dgn manik.. good girl! Kalau upah jahit manik dkt baju design paling kokak, maunya dicas $30.

Kakizan Omar said...

Kreatip adik nie.. jgnlah disekat kreativiti dia... ada potensi tuuu.. :D

Rai Ourkizuna said...

bagus la kalau ada org nak order.. boleh start bisnes..

mysha said...

Aduhh..kecik2 da bisnes minded da nih kak.. bagus nih..

Cantek gelangnyer.. leh watkan aunty satu?hehehe

eita said...

pandai nyer....kreatif betol...\kita pun x pandai...

QueeN TerataI said...

wah.. rajin angah nk menjahit manik yer...

Mimi Azirah said...

betul tuh kak kalo ank dh minat kite sokong jela kan

Mummydearie said...

Eiii, comel betullah sikap si Adik ni!

Anak lelaki saya lain pulak sikapnya, KA. Dalam kepala dia cuma fikir nak buat bisnes aje walaupun baru 7 tahun.

Fiza Rahman said...

Bijak lah adik ni kak. Kretif plak tu. Ada jer idea. Rajinnya angah jahit manik.

ummiross said...

bagus KA,anak dilatih dari kecil mengembangkan minat mereka. Jangan jadi macam ummi, kerastangan, hehe..

Ain Noraini said...

pandainyee...minat la tu kann...

saya pernah jugak belajar jahit manik dan buat la kat baju sendiri..hasilnya berbulan2 tak siap2...

ALoNa CintamaniszLite said...

siap tanya nak masuk blog jugak ke...tu yg lawak tu...alahaii..adik2..

LydSunshine said...

mInat yg baik dan dapat pulak sokongan mak ayah.

Dzureen Darwis said...

Saya suka tengok ibu bapa yang biarkan anak2 dia buat perkara yang dia minat tanpa menghalang, especially bagi budak2 umur 6 tahun ke bawah, saya rasa bahagia sangat.

Deqla Manjew said...

bgs adik ni.. rajin nak teroka sesuatu yg baru.. nanti mesti adik pandai buat..chaiyok2 adik.. hihi

Khai♥Rin : anies said...

nk tempah kt adik 1 gelang bleh?

BUNDA a.k.a KN said...

ada minat jugak tuu..

Wahyu Eka Prasetiyarini said...

Pinter juga si adik nich bisa bikin kalung/gelang sendiri. Saya malah nggak bisa bikin eperti itu hehe :)

aTieYusof Family said...

Rajin adik ni..betul tu, galakkan je minat dia...:)

Kakzakie said...

Eeee adik... bila dah banyak nanti boleh buka on9 - biar umi tolong jalankan business. Adik kena bayar gaji umi tau hihi...

Cerdik betul adik ni KA:)

Knor said...

mcm iman soffea..baru belikan dia berbagai manik..nak buat gelang,rantai n nak jual kat kwn sekolah..

Yumida Huda said...

cantik la kak
pandai diorg buat
blh pulak request nak letak dlm blog erk..hihi..mcm hb yumida gak..slalu je request soh letak dlm blog
ala2 promosi gitu

Daddy Ziyyad said...

Hobi yg boleh menjana pendapatan tu...demand tinggi utk hiasan manik ni :)

piqa da bajitos said...

amboi adik pandai bisnes
hehe

Ann Ishak said...

cantik la adik buat, akak nak tempah tau...nanti akak bagi list warna yang akak nak :) hikssss

Bin Muhammad said...

Berikan sokongan... Semoga minat menjadi berkat

hana hadi said...

pandaiplak dia buat sendiri.. hehe

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

bagusnya adik.. comelnya gelang tu.. :D

Santan Manis said...

waaa... lawa2, boleh laa buat kat SM satu nanti! hehehe :D

LYAfrina said...

hihi.. aunty order 1 dgn adik. bgsnye dia..kretip.. comey plok jd gelang

HeNRieTTa JoSe said...

Pandainye adik....

S.K.A said...

pandai =) adik mmg kreatif..agaknya minat dia lbh pada seni

Mak Wardah said...

Bijak adek, Alhamdulillah

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

pandai dia buat cantik
wani bab2 manik ni segan renyah jer nampak hihi

Ibu Lala said...

Bagus la adik ni. Anak auntie tau nak main je. Nantu klw adik dah terror auntie nak tempah ye.

MaMa Rey said...

bagus tu KA..minat anak2 harus diberi sokongan...

baby comel said...

Ish ish, bijak2 adik ni. Selalu fikir luar kotak betul dia eh kak KA, baguslah. Suka tengok adik tu :)

Kancil 8349 said...

mahu belajar bah dia tu

Raudzah Z said...

kreatif jugak si adikya ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...