Tabung Masa Depan ...

Wednesday, October 30, 2013

Mengimbau N3 Tentang Adik Di Awal Blog

Sekadar ulang publish N3 tentang Adik waktu dier berusia 6 tahun dulu.
( Maaf sangat2 idea masih tepu ! Tapi Alhamdulillah Adik semakin sihat & kuat,
Terima kasih sekali lagi atas doa2 nyer  ) 

 N3 12/05/2012

 Macam biasa, yang si bongsu tu pun mulalah sibuk2 datang nak bertanya macam2 soalan. 
 Si kakak yang mula bosan dengan kerenah adiknya terus capai satu buku .

Angah :  Ok, Ini ada satu soalan, kalau pandai sangat cuba jawab. Ada tiga ekor tikus duduk
dalam 3 sangkar, satu ada air dan makanan, satu lagi ada makanan sahaja dan satu lagi ada
air sahaja. Soalannya ... tikus mana yang akan mati lebih cepat ?
Adik :  Erm...senang je!.......... Tikus yang ada makanan tu ajelah..
Angah :  Betul ......Tapi sebab apa ??
Adik :  Iyalah, kalau dia makan je takde air, tercekiklah nanti boleh mati!
KA:  Ha Ha Ha
Angah : Bukanlah!...... sebenarnya tikus perlukan air untuk hiduplah..
KA:  Betullah tu,... boleh terima apa jawapan adik tu! The very clever one!
Adik : Kan Ummi....
Angah : Iyelah tu!

Moral of the story, jangan memperlekehkan kanak2 kerana pemikiran mereka
 kadang2 jauh melangkaui dari apa yang kita fikir dan jangkakan.


N3 10/6/2012

 Waktu balik kampung dan bercuti hari tu, macam biasalah my bongsu daughter 
tanya macam2 waktu dalam kereta.  Sampai kekadang tak larat nak jawab dah!.
 Terus pas baton pada my son and second daughter tuk layan dia.
Si kakak mulalah bercerita tentang pahlawan2 Islam dulu2 dan
 kisah Mashitah yang mati syahid waktu zaman Firaun.

Angah :  Mati syahid tu mati kalau kita mempertahankan agama,
mempertahankan maruah ke, atau untuk jalan kebenaranlah..
Kang cakap lebih2 bukannyer faham !
Adik :  Oh, adik taulah dah mati syahid tu !
Angah :  Lepas tu kalau mati syahid kita kebumikan dengan baju2 yang berdarah tulah,
macam panglima2 perang Islam dulu-dulu !
Adik :  Tu, kita panggil mati syahidlah ye !
Along  :  Yelah !
Adik :  Abis untunglah kawan Along tu ?
Along : Kenapa pulak ?
Adik :  Yelah, nama dia syahid, kalau mati nanti orang cakap Mati Syahid !
We All :   Ha Ha Ha
KA:  Bukanlah, mati syahid bukan pada nama, tapi cara kematian tu!
Adik : Oh, adik ingatkan kawan Along tu nanti meninggal mati syahidlah
 sebab nama diakan syahid !
KA :  Kalau macam tu ramailah bubuh anak nama syahid nak dapatkan mati syahid tu! 
Adik :  AaAa lah  Ummi.............
   

N3 08/04/2012

Cerita ni a bit lucu for me. Waktu breakfast sebelum pergi sekolah baru2 ni
 tiba2 my daughter yang bongsu tu cakap macam ni :-
Adik :  Kalau adik pakai tudung, mesti cantikkan Ummi
KA :  Mestilah kenapa?
Adik:  Takdelah, nanti kalau adik pergi "Salah Wad" adik kena 
pakai tudunglah kan.
KA :   (Blur2) Salah Wad aper pulak ni.  Nak pergi wad mana pulak. 
 Pergipun tak lagi, mana tau dah salah wad.
Adik :  (Dengan selamba) "Salah Wad" sallallah ala muhammad sallallah alai wassalam...
KA   :  Oh! Yang itu Selawat lah bukan Salah Wad
Adik :   Ah yelah nanti kat sekolah mesti ada buat kan, Ape tu  Ummi?
KA :  Maulud nabilah tu ada selawat..
Adik   :  Oh Selawat .. (Terus sambung selawat dia tu...)
KA :   (Nak tergelak pun ada)

Anyway just a story to start your today with and keep smiling.  Senyumkan satu sedekah juga. Salam...


  N3 25/05/2012

  Sementara tunggu En. Kereta siap, lepak2 minum sambil layan my two daughters makan.
Sambil makan2 tu, macam biasa siaplah kena jawab soalan2 dari si kecik tu.

Adik :  Adik dah tahu makna soleh dan solehah tu Umi ?
KA:  Mana tau ?
Adik :  Abah lah bagi tau!
KA :  Oh... apa die?
Adik : Soleh tu untuk lelaki baik, solehah tu untuk perempuan baik kan!
KA :  Yelah, soleh tu lelaki yang baik, taat pada Allah, agama, ibu bapa, yang perempuan
pun macam tu jugalah lebih kurang, baru kita panggi solehah!
Nanti adik akan belajarlah kat sekolah !
Adik :  Oh, kalau adik ni perempuan, solehah lah
KA :  Yelah, perempuan baik solehahlah, kalau Along tu solehlah sebab dia lelaki!
Adik : Along tu mana boleh panggil soleh.....  sole le sole sole tu boleh lah
 (sambil nyanyi lagu ini yang dipetik dari filem hantu kak limah balik rumah
 dengan selamba) 
KA : Ha Ha Ha
   

N3 05/06/2012

  Dalam kereta waktu memandu pulang bercuti baru2 ini. 
 Macam biasa, my bongsu daughter
mulut dia tak henti2 bercakap macam bertih jagung.
 (Masa kecik2 dulu terlebih bagi makan kismis kot! hi hi hi)

Adik :    Eh, jauhkan dari Selangor nak pergi Kelantan ni.
 Abahkan lahir kat Kelantan, 
macam mana Abah boleh sampai kat Selangor Ha?
My hubby :    Nanti adik tanyalah Tok Mek!
Adik :   Tak payahlah, Adik tau dah!
My hubby :   Apa die ?
Adik :  Mesti Abah ni lari dari rumah kan kan?
KA :    Ha Ha Ha, mana ada!
Adik :   Yelah sekarang ni kan ramai budak2 lari dari rumah...
KA:    Apa2 jelah adik ni!

( Budak2 kecik pun tahu pasal kes lari2 dari rumah yang banyak sangat sekarang ni!)

31 comments:

Nurzakiah Hanum said...

kenangan

Queen Teratai said...

moga adik cepat sembuh ye KA...

Maria Firdz said...

moga dik cepat smbuh.. byk entry psl adik..suatu hari nnt dia blh baca kisah dia dlm entry ni...

ummuaidan said...

ade2 jer idea lucu dier..hehe

imie fatiema said...

semoga cepat sembuh ya, ameen

Fiza Rahman said...

Adik yg bijak. Cepat sembuh yer adik.

Rai Ourkizuna said...

alhamdulillah.. semoga kesihatan adik bertambah baik..

salahwad.. hahaha..

Rasp said...

semoga adik fully recover 100% secepatnya....

memang lucu dan menghiburkan ...

Mummydearie said...

Alahai Adik...dari dulu rupanya comel dan banyak keletah rupanya dia...Gelak2 sorang saya nih!

Knor said...

Adik dh ok ke KA?

beta kupu said...

adik ni bijak sgt...moga adik cpt sembuh ye KA, insya'

eima said...

cerdik betui la adek ni kan... byk sgguh berckp

Lilynn Wifey Sham said...

KA, semoga adik cepat sembuh..

Daddy Ziyyad said...

alhamdullilah..
kenangan semua tu :)

Kaseh Wee said...

saya pun ada anak buah yg suka bertanya camtu ... kekadang mmg melucukan . semoga adik cepat sembuh ... aaamin .

hazwan hairy said...

semoga cpt sembuh adik...

ch000tz axoera ヅ said...

harap semuanya okay :)

Acik Erna said...

terhibur baca celotah adik

nea lopah said...

Cepat2 sembuh yer adik

suri said...

saya suka mengimbau ia buat saya lebih hargai pada masa sekarang

ummiross said...

Lama ummi tak singgah...

Ummi turut mendoakan agar adik cepat sembuh, tabahkan hati ye KA.

J.Syazwana said...

Hahahaha!
so funny la adik ni. Bijak!

aizamia3 said...

betul2.. ada ketika kita tak terfikir dengan jawapan yang diberi..

Kakzakie said...

Adik memang cerdik. Sekarang kakak rasa seisi rumah sedih bila adik kurang sihat - sunyi dari senda-guaru darinya

Moga adik dah bertambah baik.

zulie ieta said...

yang bab lari dari rumah tu kelakar walaupun ade betul pemikirannya tu..
semoga cepat sembuh ye adik!

Haryati Faizal said...

budak2 memang cerdik...

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

bersyukur KA mendapat anak yang bijak dan petah berkata-kata seperti adik..adik jualah penyeri.. semoga adik cepat sembuh..

Raudzah Z said...

Semoga adik segera sembuh. I know you miss all the good moment. Be Strong KA...

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...


Adik ni sweet la..misti adik selalu hiburkan hati Ummi dan keluarga..Semoga adik cepat2 sembuh

ALoNa CintamaniszLite said...

mulut mcm bertih jagung tp apa yg dia ckp tu mencuit hati...

hainom OKje said...

Adik mmg petah.....untung zaman ni ada blog KA...boleh rekod celiteh afik hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...