Tabung Masa Depan ...

Monday, October 14, 2013

Resepi Kek Pelangi Simple & Sedap

Senang sangat
Kalau minat nak buat
Untuk makan2 hari raya haji esok yer ~

5 biji telur
2 cawan tepung kek/naik sendiri
1 cawan gula halus
1 cawan mentega/butter
3 sudu besar golden syrup/atau susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanila
2 - 3 jenis pewarna 

Cara  nak buat, ikut step macam buat kek biasalah or
pulun blend je semua dalam blender 
Bila semua adunan dah sebati
Bahagi2kan kepada beberapa bahagian
Letakkan dalam loyang yang telah disapu sedikit mentega
Secara berselang seli !
Bakar selama  45 minit - 1 jam
TARA Dah Siap !

" Cara nak uji kek samada sudah masak ke belum
Cucuk lidi di tengah kek dan cabut keluar. 
Sekiranya lidi bersih, tanda kek sudah masak, 
tetapi jika lidi diselaputi sisa kek, maknanya kek perlu dibakar lagi "

 (N3 AUTO PUBLISH )

22 comments:

ZazaMyMoon said...

Kek raya haji ye KA?!

Kakcik said...

Nak suruh anak kakcik buat nanti la... :)

salam Idul Adha KA. :)

eda_ej said...

nampak sedap.. warna pon menarik.. =D

NM03 said...

selamat hari raya aidiladha KA

Shaiful Zaidi said...

Salam Aidil Adha..kek raya ke?

Ibu Lala said...

Sedapnya. Dah lama x buat kek. Malas nak buat sbb x de org mkn.

Kisah Si Dairy said...

bestnya KA..dulu rajin buat kek pelangi nie..

Farah Waheda Wahid said...

lama juga tak mengerjakan marble cake ni... nyum nyum... he he he...

Haryati Faizal said...

erm..senang je ye..bley try ni...

aTieYusof Family said...

Simple tapi nampak sgt sedap....boleh ccuba nti:)

Cho Zila said...

sedaptu.. pagi tadi baru makan...

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

nampak sedap.. boleh aiza cuba buat nanti..

QueeN TerataI said...

hehehe sempat lg KA buat kek yer

Acik Erna said...

Cantik dan mudah jugak ye KA

Rasp said...

ceria warna2nya...
sedap layan makan petang2 dgn secawan kopi :D

Yumida Huda said...

cantiknye kek
kek utk raya aji erk
salam aidiladha kak

baby comel said...

Wah kak KA, sedap tu kek pelangi. nak jugak try buat tapi macam remeh je

wantie said...

ok..simpan resipi ni. balik kampung bulan depan kita buat ok.

kak ina kl said...

menyelerakan sungguh bila tenguk warna warni camni

Adilah Manaf Celik Vitamin said...

Wah nampak menarik nanti nak buat dengan bonda sayalah.


Kajian 3 Tahun Tentang ESP Shaklee, Hasilnya Memang Mengejutkan!

suri said...

ka nanti kita nak buat kita ke link ini ya heee

Mayang ABDUL RAZAK said...

SEDAPNYER.. KEK BUTTER... KLASIK KEK YG SEDAP SAMPAI BILA2 PN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...