Tabung Masa Depan ...

Thursday, November 07, 2013

Adik Memang X Gediklah !

Kadang2 Angah & Along selalu cakap "Gediknyer Adik ni !"
Pada KA, itu bukan gedik tapi Adik memang sedikit nakal !
Banyak cakap & dan ada2 saje yang nak dicerita
Yang paling tak boleh blah kata Along & Angah
" Adik ni pandai je menasihatkan orang jangan memaksa ibu bapa
Tapi Adik sendiri yang selalu buat macam tu kadang2. Gediknyer !"
Lepas tu boleh pula Adik jawab balik
" Adik bukan gediklah, Adik cuma cakap2 je, 
nasihat, salah ke ? .. ! "

Situasi 1
Waktu singgah solat di Kemaman dalam perjalanan pulang ke kampung
En Hubby baru2 ni,
dalam kereta dah sibuk Adik bising lapar & suruh berhenti makan.
 Alih2 bila tiba tempat makan, lain pulak cerita dier.
Sebab dah terpandang taman permainan depan surau kat situ sebenarnyer !
Adik :  Kita solat dululah Ummi, makan tu  nanti2!
KA :  Kenapa pulak ni, tadi kata lapar sangat !
Adik :  Adik nak main dekat taman permainan depan surau tu lah !
En Hubby : Makan dulu lah Adik !
KA : Makan lah dulu, tadi Adik yang sibuk2 kata lapar sangat !
Adik :  Nantilah makan, Adik nak solat dulu lepas tu boleh terus 
main palang2 tu..
KA : Buat apa main kat situ Adik, tengah2 panas lagi ni..
Adik :  Adik nak gayut2 kat situ, nanti bolehlah Adik tinggi 
macam Along ngan Abah !
KA : Macam2 lah Adik ni ! Mana Adik tau..
Adik : Ada lah !

Situasi 2
Ini pun kisah dalam kereta waktu perjalanan balik ke kampung En Hubby.
Adik :  Sapa nak dengar cerita ?
KA : Cerita apa ...
Adik :  Ni cerita kisah benar Cikgu Adik masa dier belajar kat
 Universiti dulu
KA :  Cerita lah...
Adik :  Masa tu cuti kat asrama.  Ramai yang balik kampung.  
Cikgu dengan 2 - 3 orang kawan dier tak balik.
  Lepas tu ada sorang kawan Cikgu tu, pelik sangat 
sebab dier asyik angkut air masuk bilik 
dier banyak kali. Dier isi air tu dalam baldi atas almari bilik dier. 
 Sebenarnyer dier nak bunuh diri.
Angah :  Ye ke. Orang jumpa lah mayatnyer yer?
Adik :  Mestilah jumpa ...
KA :  Lepas tu macam mana, sebab apa dier bunuh diri ?
Macam mana dier bunuh diri ?
Adik :  Aaaaaaaa... yang itu Bahagian pertama je yer...
En Hubby :  Abis tu bahagian Kedua nyer biler ?
Adik : Cikgu kata lepas balik dari cuti raya haji ni Cikgu cerita !
Semua : Ha Ha Ha

Situasi 3
Adik kan demam dan tak sihat baru2 ni. Jadi KA tak hantar Adik ke sekolah dengan kereta.
En Hubby yang hantar dengan motosikal ikut pintu belakang,
 dekat sikit dengan kelas dier .
 Tak payah Adik nak susah2 jalan kaki jauh2 dari pagar utama sekolah.

Adik :  Ala, tak bestlah ikut pintu belakang
KA : Kenapa pulak !
Adik :  Adik tak jumpalah Acik guard tu nanti..
KA :  Allah kenapa pulak, Acik guard tu kawan Adik ke ?
Adik :  Tak lah, tapi pagi2 kalau Adik lalu kat pagar depan tu 
Adik mesti cakap Assalamualaikum kat Acik tu, 
Acik tu mesti jawap Waalaikumsalam
KA :  ( Terdiam sekejap .... sebab itu je ke Adik ! )
Adik :  Acik tu memang keje guard ye Ummi dari dulu !
KA :  Tak lah dulu keje lain..
Adik :  Oooo Adik tahu , lepas dier pencen dah tua 
takde orang nak ambil keje lagi 
jadi kena jadi guardlah yer Ummi..
KA :  Tak kisah lah keje apa, tapi kita mesti hormat dengan orang tua2  tau !
Adik :  Adik taulah, kita mesti hormat ibu bapa, cikgu , keluarga kita 
lepas tu orang2 tua kan Ummi....
KA : Pandai pun Adik !

Situasi 4
Satu hari KA hantar Adik ke sekolah.  Elok je sampai depan sekolah. 
Cepat2 je Adik nak keluar.
Adik :  Ummi, cepat2 Adik nak salam ni..
KA :  Apa yang nak cepat2 ni.  Jalan perlahan2 yer Adik..
Adik :  Ok2 Ummi , Bye Ummi!
Sebaik turun dari kereta, Adik terus meluru ke depan pintu pagar dan bersalam
dengan seseorang.
Rupa2nyer ada Cikgu dier kat sini.  Itu yang sibuk nak turun cepat sangat tu !
 Adik2....

GEDIK KER ADIK ??  YANG INI SENGAJA DI GEDIK2KAN HEHEHE
( KENANGAN ADIK WAKTU DI PRA SEKOLAH UMUR 6 TAHUN DULU  ! )

26 comments:

nn lylyn said...

haha chomel =)

:: Mrs.Eady :: said...

tak gedix la..comel jek adik sebab bijak!

asyifa mustaffa said...

Bkn gedik...manja jer...:-)

ummuaidan said...

tak lah gedik bunyinyer...:)

Aku Penghibur said...

bijak adik tu :) hehehhe mesti comel

Farah Waheda Wahid said...

adik tak gedik tapi keletah...he he he...

adrianna syaz said...

Pandainya adik bercakap..bertuah KA..mcm sya..ada jgk anak2 sedara yg mmg diam,x nmpk berckp lngsung..ssh jgk mcm tu..smpai mak,ayah dia x tau apa perasaan dia pulak..

Nurzakiah Hanum said...

comel sangat2

wantie said...

hahaha...lawak lah adik. mesti sunyi kalau dia tak de kat rumah kan KA.

amboi..jejaka sebelah adik tu gaya habesssssssssss

BM said...

Adik2...Setiap ceritanya ada sahaja yang menggelikan hati dan mengundang rasa kagum. Adik tak gedik...tapi comel2 nakal...hehe

Kakizan Omar said...

kakak2 n abang2 mesti selalu cakap adik dia gedik kan... hihihih :D

LydSunshine said...

Mana ada gedik. Keletah tu. Dah tu sampai sekarang la tak tau kisah kawan cikgu yg bunuh diri tu? Alaaaa...

Sobri Yaacob said...

comel je ayat adik..
x gedik la.. nampak budak bijak ada la :)

Acik Erna said...

Ala comel je adik.
Acik tak pernah pun jumpa adik..tapi rasa rindu..teruk betul acik ni..kirim salam ngan adik ye KA

Yumida Huda said...

gedik yg mencuit hati..comel je adik

Lynn Munir said...

Besar ni kalau gedik pun keletahnya menghiburkan hati.

Chic Na said...

bukan gedik la, comel.. hehe.. Alhamdulillah adik dah kembali sembuh.. boleh baca pasal adik lagi.. :)

Nastyna said...

Adik mana gedik, she is friendly and talkative, tak takut menunjukkan emosi. Keep it up Adik. Tapi mmg lwak tiap kali baca dialog adik mesti I gelak. Ni citer yg bunuh2 diri ni, tak sabar jugak I nak tau hahahaha.

Kaseh Wee said...

adik petah bercerita . tu sbb angah n along kata gedik atau angah along tu jeles kot ... heheheee

Raudzah Z said...

gedik tu sounds cute kan KA..so kalau adik gedik pun ok aje..he..he

Maria Firdz said...

X gedik tapi comei.. Heee

Mummydearie said...

Kalau umur sebaya Adik tak gedik namanya, itu comel cute mute kita mak-mak panggil. Yang lain tu mesti cemburulah tu...

Eh, gambar gedik Adik yang bawah tu leh pulak dia allow KA publish kat sini ye? Tang tu memang gediks sangat walaupun tak buat apa2..hahaha...

Deqla Manjew said...

adik x gedik.. tp comei keletahnya tu..hihi..see, keletah pun boleh comei..

DYatie said...

Itu petah namanya.. hehehe..

hainom OKje said...

Alah kalau adik gedix pun nampak come je.....hehe ...Auntie tak meluat pun....

Puan Kutu said...

bukan gedik la adik ni..dia petah bercakap..kemain cerita tentang bunuh diri tu nti smbung ye.hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...