Tabung Masa Depan ...

Tuesday, November 19, 2013

Bila Adik Ter Awal Capai Cita2 10A Dier !

Ingat tak cita2 Adik nak score 10A
Nak kalahkan ALONG & ANGAH dalam UPSR
Kalau dah lupa boleh terjah N3 KISAH 10A ADIK !  yang ini ...
Bila KA kata " Jauh lagi perjalanan Adik tu, Adik baru darjah 1,
Kalau dah ada cita2 macam tu kenalah berusaha "
Adik senyum & angguk aje !
Alih2 baru2 ni sebelum cuti sekolah bermula
Adik bawa slip peperiksaan akhir tahun dier
Sambil sengih2 tunjuk pada KA
" Ummi, Adik dah berjaya dapatkan 10A tu Ummi.... Tengok ni ha,
Kalah dah ALONG ngan ANGAH .. He He He !"
Rasa macam tak percaya bila Adik tunjuk slip ni
Dengan barisan A untuk semua 10 matapelajaran
Bangga tu memanglah kan
Tapi sangat tabik pada Adik yang berusaha sehabis baik
Untuk mencapai apa yang dicita2kan 
Cuma KA pesan pada Adik
" Jangan cepat lupa diri, jangan cepat puas hati ,
dan mesti terus berusaha lagi
mudah2an terus cemerlang sebegitu di masa2 akan datang, 
In Shaa Allah yer Adik !"
Selamba je Adik cakap macam ni ....
" Ummi kena belanjalah ni, sebab ALONG & ANGAH x dapat 10A pun
Ummi belanja makan kan kan kan !
Adik, Adik....
  
( Nota : Kadang2 cukup risau bila nak buat N3 tentang Adik.  
Sesungguhnyer cerita2 Adik mahupun cerita anak2 KA yang lain 
 yang KA buat dalam N3 di blog ini bukan dengan niat 
untuk bangga diri, riak ataupun menunjuk2, ianyer adalah 
semata2 sebagai pembakar semangat & perkongsian bersama !
Yang baik kita jadikan teladan, yang buruk mohon jadikan sempadan yer )

BW slow sikit minggu ni = BUSY !

32 comments:

Farah Waheda Wahid said...

Alhamdulillah tahniah buat adik dan teruskan berusaha serta jangan berhenti setengah jalan...aunty doakan yang terbaik buat adik, along dan angah juga... ^_^

Queen Teratai said...

Alhamdulillah... pintar & bijak adik ni kan.. moga terus berjaya ye adik.. ala KA.. as for me lg suka n3 yg mcm ni.. boleh tunjuk kat anak2 sndiri.. sbg pembakar semangat & contoh utk kejayaan... org yg pk kita kita riak atau menunjuk tu sbnrnya ada penyakit hati... huhuhu

Nurfaezah Abdullah said...

alhamdulillah. smart girl ^^

eima said...

semangat juang adek tu tinggi

nuyui a.k.a miss YUI said...

alhamdulillah..

moga terus berjaya..

❤Kamsiah❤ said...

biarlah apa org nak kata KA...yg penting niat kita..

eB said...

tahniah... best tuh.... tabik spring tau.... keep it up :)
singgah & klik2 lagi :)

Haryati Faizal said...

tahniah tuk adik, moga tahun depan dapat kekalkan lagi kecemerlangan ye

maszmadi said...

alhamdulillah, tahniah Adik.. isk tu bukan nak bangga diri, tapi sebagai pembakar semangat pada orang lain supaya lebih berusaha untuk berjaya...

paridah said...

tahniah adik...cita2 msti dbentuk sjak awal

hainom OKje said...

Bagusnya adik.....sangat kuat semangatnya...
OKje faham KA... kita bukan bermaksud nak menunjuk nunjuk....betul kata awak yg buruk jadikanlah sempadan...

- AZIE - said...

nmpk benar adik btl2 bersemgt nie..bagus...moga boleh kekal smpa bila2..

Nurzakiah Hanum said...

alhamdullilah

Knor said...

takpe KA..kongsi aje..boleh bg semangat pd org lain..cakap atau tulis tu satu doa..bila kita sentiasa ckp atau tulis yg baik2 malaikat aminkan..

bila kita dah tak ada esok..sure anak2 bca setiap nukilan kita..betapa kita nak terbaik dr diorg.

aizamia3 said...

eemm.. yang baik kita gunakan.. yang tak baik kita jadikan teladan.. ;)

ALoNa CintamaniszLite said...

Tahniah adik.....cemerlang betol. Bangga ngan usaha dia.

KA, sy pun sebenarnya mcm tu. Sy sbenarnya dh ada wat draf entry utk blog pasal ni....yg menyatakan sy cerita mengenai anak2 di MRSM tu bkn sbb nak riak...takde sekelumit pun. Dh mmg blog sy tu mmg kisah keluarga. Dh anak2 sy pun belajar kat sana..jadi itulah cerita sy.
Tp entry tu masih dlm draf.....

Acik Erna said...

Tahniah adik..dah capai 10A..pandai adik..

LydSunshine said...

baru darjah satu ke adik ni. heheh.. bagus betul keazaman dia. KA mesti akan beri dorongan kat dia kan.

Sylarius Yusof said...

Budak-budak sekarang ni memang cerdik-cerdik belaka. Mudah je diorang score banyak A dalam ujian diorang. Tak macam zaman-zaman kita dulu kan. hehe

Deqla Manjew said...

wahhhh.... berderet A.. terer la adik.. x sgka jugak adik baru darjah 1.. nmpk lebih matang dari usia sebnr jer...

ummuaidan said...

semoga berkekalan begitu dik hingga berjaya inshaallah..clicked!

J.Syazwana said...

wah pandainya adik. hihi

wahida said...

Alhamdulillah, adik memang bijak!!

mysha said...

Ohsem sungguh adik.. Berjaya dapat 10A!!! Tahniah.. :)

asyifa mustaffa said...

Jd pmbakar semangat pun bole KA....
Apa salahnya...sy x kisah lah...

Ibu Lala said...

X pikir cam tu pun KA. Apa salahnya share kisah suka dan duka kan.

Tahniah adik. Wow hebatlah dia..

piqa da bajitos said...

waaa pandai sangat ni
kalah kite
hehe

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

alhamdulillah.. tahniah adik.. berkat usaha dan doa tanpa jemu itulah hasilnya.. :D

Nastyna said...

I am not surprised bila Adik dpat result secemerlang ni, adik mmg bijak. Ala KA, kami faham sangat niat untuk berkongsi cerita, kami pun tumpang bangga tau.

DYatie said...

Alhamdulillah. Tahniah adik!

Raudzah Z said...

Tahniah adik..Moga berjaya dunia dan akhirat ya..

Mummydearie said...

Tahniah Adik! Baru Tahun 1 dah 10A hah. Takpa KA, kongsi-kongsi cerita anak apa salahnya bukan nak membanggakan sangat pun.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...