Tabung Masa Depan ...

Thursday, November 28, 2013

Cerita Cuti2 Sekolah Adik Bersama Angah !

Aktiviti cuti2 sekolah Adik
Kalau tak ikut KA ke office
Duduk berkawan dengan Angah dierlah
Bersukan pagi & sibuk dgn badminton di petang hari
Yelah, cuti sekolah
Dengan siapa lagi dier nak berkawan
Dengan Angahlah...
Along susah sikit sebab dier budak lelaki kata Adik !

Yang ini cerita Angah tentang Adik
Sambil cerita2 Angah kata Adik ni memang pintar & cerdik !

CERITA SATU 
Angah :  Angah rasa lepas je Angah habis belajar, dapat degree nanti, Angah
nak sambung buat Master, lepas tu buat PHD pulak !
Adik :  Eee..Adik rasa elok Angah keje dulu, lepas tu ada duit sendiri bolehlah
sambung belajar.  Keje sambil belajar lah !
Angah :  Betul jugak tu, lepas tu boleh kahwin lah kan ! Kih3
Adik :  Bukanlah, kalau Angah dah keja, dah ada duit sendiri, tak payahlah
nak susahkan ibu bapa kita lagi !
Angah : Betullah tu !

 CERITA DUA
Adik :  Apa yang kita nak buat cuti2 sekolah ni ha !
Angah : Entahlah !
Adik :  Angah kan pandai pasal2 komputer ni, Adik rasa elok Angah reka2 game ke, 
musik ke, apa2 ke,  Lepas tu kita bukak satu laman web nama dier
: www.nsq.com. (Nsq for - Nur Suffiya Qamarina).  
Mesti ramai yang pergi laman web kita tu, boleh jadi terkenal & kaya Angah !
Angah : Amboi kemain cita2 dier !
Adik :  Yelah, kan Angah kata kalau Angah banyak duit, Angah nak bawak Adik
naik kapal terbang pergi London, pergi Paris....

CERITA TIGA 
Angah :  Adik tau tak antara tanda2 hari nak kiamat, matahari akan terbit sebelah barat !
Adik :  Tu maksudnyer minyak kat bumi kita pun dah habis jugaklah !
Angah : Kenapa pulak ?
Adik : Yelah, bila minyak kat bumi habis, mestilah bumi jadi ringan dan berpusing2.  
Dah tak stabil lah, lepas tu bumi pun terpusing tempat lain,
 jadi matahari ada kat sebelah barat lah pulak ! Nak kiamatlah tu ..
Angah : Pandai betul !

Tapi satu yang paling KA tak tahan
Bila satu hari KA balik aje dari kerja
Adik & Angah tengah berehat sambil nak minum lepas main badminton
Elok2 aje Adik minta air dalam bekas minuman di tangan Angah
Sambil hulur pada KA
" Minumlah, Ummi mesti penat kan baru balik keja ! "
Padahal Angah x sempat nak minum lagi tu ! Adik2 ...
He He He
Tiba2 bila azan berkumandang
Adik tanya KA macam ni
" Kenapa burung2 pun terbang bila bunyi azan Ummi ! "
Selamba KA jawab
" Burung2 tu lari balik rumah nak sembahyang jugak !"
 Cepat je Adik tanya semula : " Betul yer Ummi !"
Adik2, semuanyer nak ditanya & nak diambil tahu kenapa !

28 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

kan adik...binatang pun patuh pada ALLAH SWT :)

lieyalatif said...

heheheeh seronok bace...bijak2 anak2 KA...alhamdulillah..sejuk perut KA....

Nurzakiah Hanum said...

moning
macam2

m.u.l.a.n said...

lucu & keletah betol adik ni..

Acik Erna said...

seronok baca..adik memang pandai

aTieYusof Family said...

Bijak nya Adik...
Alhamdulillah....:)

yan's cottage said...

terhibur hati....bila membaca cerita2 dari anak2 KA.....

nuyui a.k.a miss YUI said...

mcm2 kan..

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

comel sgt adik ni..bijak pulak tu :)

suri said...

rasa bahagian macam dapat emas lagaknya heee...

pst..kelik 3x sampai lebam geeee

Rai Ourkizuna said...

petahnya adik.. best nya KA boleh bawak anak pergi ofis..

asyifa mustaffa said...

Ada saje jwapn dan soalannya....msti adik sorang yg petah ye KA...?

yong said...

Itu la kelebihan bdk kecik kan.... kadang-kadang mereka fikir lebih dari yang kita fikir.

wantie said...

budak budak ni kalau berjanji , mesti dorang akan ingat sampai bila bila kan. tu la angah dah janji nak bawak adik ke london dan paris. Moga tercapaiu la hasrat adik nak kesana.

then wish angah good luck juga. semoga berjaya sampai PHD.

Rasp said...

seronok baca gelagat dua beradik nie....terhibur...

bijak2 anak2 u sis...
syukur alhamdulillah!

faraherda.razalan said...

Eh, comel lak perbualan 2 beradik ni. Heheheheh...ade je topik yg nak dibualkan. Semuanya make sense lak tu. Heheheh~

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

bijaknya adik.. :D

LydSunshine said...

mmg adik ni pandai budaknya ka. yang pasla minyak habis tu boleh pulak dia fikir mcm tu. heheh. saya tak terfikir pun. rapatnya la dia dgn angah dia kan. kalo angah masuk asrama ke, mesti sunyi dia.

Kakzakie said...

Kiranya mereka dah ada wawasan. Adik makin cerdik..

Kisah Si Dairy said...

pandai betul dia ye..

Mummydearie said...

Adui Adik! Napalah banyak sangat idea ni. Meh sini datang rumah kita borak-borak sampai lebam, jom Dik!

Ema Johari said...

cerdik adik..suka bertanya..dan bijak pula jawapannya

ummuaidan said...

Bagus sikap suka bertnya cam adik tuh..sbb tuhla dia jd cerdik..:)

ayut said...

Bgus ank2x aksk..pk pjg.. alhamdulillah...

Nazayiena Ayiena said...

Cerdiknya adik,suka baca entry nie.

C'Jai said...

Heheeee....budak cerdik kan..

Mia Liana said...

sungguh menghiburkan.... celoteh anak2 kan...

Deqla Manjew said...

hihi.. cerdik betul adik ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...