Tabung Masa Depan ...

Tuesday, November 12, 2013

REPUBLISH N3 - Antara Petua2 Di Awal Blog

PETUA SATU : ENTRY DIPUBLISH PADA 15/5/2012

KENCING KOTOR
Ok, satu lagi petua untuk hari ini.
 Cara merawat kencing kotor. 
Kaji selidik menunjukkan lobak putih ini
boleh membantu merawat kencing kotor.
(cik google)
Caranya mudah saja. 
Hiris2kan lobak putih tersebut dan rebuskan dalam air yang menggelegak.
Bila dah empuk bolehlah minum air dan makan lobak putih tersebut.
 Rasa dan baunya mungkin kurang enak bagi sesetengah orang,
 tetapi khasiat dan manafatnya cukup2 bagus
untuk merawat penyakit kencing kotor.
Amalkan selalu atau sekurang2nya 2 kali dalam seminggu.
 Dan kalau memang tak lalu nak minum atau makan macam tu,
buatlah sup lobak putih.  Ini juga boleh membantu.
Selain minum air rebusan barli yer !

PETUA DUA : ENTRY DIPUBLISH PADA 24/4/2012

SAKIT MATA
Antara sakit yang minta2 sangat dijauhkan. 
Pernah kena sampai MC satu minggu you!. 
Seksa betul dan one whole family lak kena.
Aduhai... Lepas tu dah serik,
cepat2 tanya orang tua2 pasal petua kalau sakit mata. 
Ada dua tiga petua antaranya:

1.  Titiskan ke mata air embun
(ambil atas daun keladi or apa daun2 make sure bersih ye) pada awal pagi.; or
2.  Titiskan ke mata air susu ibu ( payah nak cari ni) ; or
3.  Kalau berani nak cubalah, titiskan air kencing yang pertama
 pada awal pagi sedikit pada mata. 
(Tapi mana yang pernah cuba cakap, memang berkesanlah!)

Ataupun kalau dah malas tu dan tak berani nak mencuba,
pergi jelah jumpa En. Doktor ambik ubat
dan lepas tu jangan lupa pakailah spek mata macam Adik ni.
Peace !.......He He He  
 




( P/S Ada juga orang kata, kalau jumpa orang sakit mata ni,
 jangan cakap sakit mata tapi cepat2 cakap.... Sakit Bontot! 
Ha Ha Ha... Betul ke ?? )

24 comments:

Marsita yahya said...

Good sharing....lama tak jenguk ke sini juga...

ZazaMyMoon said...

rasanya kalau lobak merah pn boleh jg kan KA..pernah jg dengar org kata kalau nmpk org sakit mata, jgn ckp sakit mata ckp sakit bontot. haha macam tak logic je!!

:: Mrs.Eady :: said...

petua bagus nie..

Ain Noraini said...

lobak putih suka masak sup je..sedap
rebus airnya buat minum tak pernah buat lg..

Nurzakiah Hanum said...

great :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

perkgsian yg bgus..

nuyui a.k.a miss YUI said...

jntik sony.

hazwan hairy said...

nice sharing....

lieyalatif said...

aduh KA..tgk lobak putih terus rase payau dlm mulut...tu laa menu sepanjang pantang besalin selain sayur sawi eheheheeheh

Mummydearie said...

Petua sakit mata No.3 tu tak sangguplah nak buat KA...uwaahhhh.... tapi yg kata jgn ckp sakit mata tapi sakit ass tu memang pernah dengar ler...

paridah said...

petua yg baik elok dikongsi...tq KA

wantie said...

nice sharing. betul tu orang orang tua selalu cakap jgn sebut sakit mata. tapi sakit montot

eima said...

YG PETUA SATU TU KAN .. NK BYKKAN SUSU IBU PUN BOLEH MKN JUGAK ...

AKU SUKA LOBAK PUTIH KLU MASAK SAYUR AIR ...SEDAP

eima said...

LUPA PLAK ... KLU SAKIT MATA NI PETUA ARWAH TOK WAN AKU ...

KLU ADE ORG SAKIT MATA .... TAK TERJANGKIT ... ATAU TAK DIJANGKITKAN PD ORG LAIN ...

AMALKAN :
BACA BISMILLAH
TGN KANAN PEGANG ANU PASTU SAPUKAN PADA MATA KIRI SAMBIL BACA SELAWAT KE ATAS NABI. BUAT 3 KALI

DAN BEGITU JUGAK TGN KIRI PADA MATA KANAN. 3 KALI JUGAK...

INSHAA ALLAH SEMBUH

Knor said...

Banyak petua ye KA..tq...

Rasp said...

hahahahahaha...
nak tergelak kan bila org soh sbb sakit m*nt*ts tu hehehehehe

aTieYusof Family said...

ohh..lobak putih tu..jarang makan tu..nti boleh lah cuba..TQ sharing info ni..:)

Haryati Faizal said...

bagus petua tu KA, tq share

LydSunshine said...

baru saya ingat, dulu blog KA mmg share petua2. Saya suka.

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

baru aiza tahu petua ni.. terima kasih berkongsi KA..

Puan Kutu said...

kata2 jgn ckp sakit mata tu pernah dengar...kecik2 dulu percaya sikit2 la.hehe

Deqla Manjew said...

yg selalu deqla amalkan utk ubat kencing kotor, deqla amalkan minum air bali..dah 2x kena penyakit ni.. bila minum jer air bali yg ori tu alhamdulillah trs baik..

Raudzah Z said...

Thanks for sharing KA..

Fiza Rahman said...

Kak, saya pernah masak sup lobak putih. Tapi tak menjadi sebab sup tu jadi pahit. 1st time buat kan. Nampak sgt tak reti masak ☺☺

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...