Tabung Masa Depan ...

Tuesday, November 19, 2013

REPUBLISH N3 - Berulam Pucuk Betik & Pucuk Kedondong

ENTRY PERNAH DIPUBLISH PADA 27/4/2012

Dalam masyarakat melayu kita, makan nasi berulamkan sayur-sayuran ni
dah menjadi satu yang biasa dan menjadi kemestian pada sesetengah orang.
 Even, makan kat hotel2 5 bintang pun ada disediakan ulam2an.
Memang banyak kebaikannya ulam2an ni. Malah sekarang ni bukan setakat
orang melayu je, bangsa2 lain pun dah pandai makan ulam dan sambal belacan.
Pucuk betik
Untuk pucuk betik (termasuk bunga2 dia tu),
kita kenalah rebus dulu sebelum boleh makan dicecah dengan
sambal belacan or budu or cencaluk or tempoyak.
Fuhhh.. sedap betul ni walaupun rasanya sedikit pahit.
(Kalau pahit sangat masukkan pucuk jambu batu waktu merebus tu!)
Mesti terangkat punya!.
Antara kebaikan pucuk betik :-

1.  Menurunkan kadar kolestrol dalam darah & baik untuk pesakit diabetes
2.  Menurunkan darah tinggi dan
3.  Bagus untuk yang selalu migrain

Lagi satu, tahu tak, yang Pucuk Kedondong muda pun boleh dibuat ulam juga.
 Even, rasanya sedikit masam tapi memang sedap.! Tak tahu pun sebelum ini.
Tapi bila dah cuba sekali, mulalah mencari2.  Tak percaya cubalah!.

Pucuk kedondong
Pucuk kedondong
Ulam2an ini memang penuh khasiat dan sangat2 baik untuk kesihatan kita.
Selain boleh menyembuhkan penyakit2 kronik ia juga boleh membantu
 kita sentiasa awet muda tau! ............Nak pucuk kedondong seikat!

AUTO PUBLISH N3

25 comments:

asyifa mustaffa said...

Bru tau pcuk kedondong bole buat ulam...hihihi....

suri said...

teringat nak kaan buah mangga sama nasi uh sedap kalau balik kg mesti makan macam tu.

ps:init

Kakzakie said...

Rumah kampung kakak pucuk kedondong ada KA. Jemputlah:)

Banyak khasiat dan sedap kalau dah biasa makan. Anak kakak semua tak pandai makan walaupun kakak selalu makan..

Nurzakiah Hanum said...

sedap

kakchik@ella said...

KA, KC paling suka nasi ulam utara dan nasi kerabu pantai timur.

Kalau dapat ... makanan lain i tak heran u. hehehe.

Mummydearie said...

Saya ni bab ulam-ulaman memang gagallah, KA. Kalau tunjuk kat saya, memang confirmed saya tak kenal. Kesian, kan!

paridah said...

pucuk betik pun boleh ubati denggi kata sebuah jurnal perubatan..

eima said...

ulam is my fav .. klu nk tau kat kg aku ... pucuk mambu yg org guna utk chicken pox tu pun org mkn tau ...tp kelat die ..huhu

wantie said...

eh..pucuk kedondong tu boleh buat ulam ke? seyes baru tau ni KA

LydSunshine said...

KA, pucuk kedondong tu rasanya masam ke? Saya tak pernah tau pon pucuk kedondong pun bleh buat ulam.

Nazayiena Ayiena said...

Kecik2 dulu suka mkn pucuk kedondong sbb masam2kan rasanya,pucuk betik Nurul x pernah mkn lg..

Haryati Faizal said...

ulam pucuk kedondong tak penah try makan lagi, sedap ke?

Farah Waheda Wahid said...

pucuk betik buat ulam pernah dengar, tapi pucuk kedondong tu baru dua minggu lepas dengar kak...kak farah click nuff churp satu...

hainom OKje said...

Jarang makan KA...tapi kalau ada org masakkan makan aje hehe

ummiross said...

ulam-ulam ni memang menambah selera kan KA, memang terangkat bila dimakan dengan sambal belacan.

Montana said...

kedondong..feewiitt...

ummiross said...

memang best makan ulam-ulam ni kan KA, penambah selera, kalau ada sambal belacan lagilah malatops!!

ALoNa CintamaniszLite said...

tak penah laa lagi makan pucuk kedondong tu jd ulam, hehe. baru jer tau ni.
Tp buah kedondong tu sy mmg suka ngan makan dan kalo leh kunyah bijiknya berakar tu..sy kunyah2 sebelum dibuang hampasnya, kehkeh..

Ratu Hatiku said...

Xtau pun pucuk betik byk khasiatnya... Tq sharing KA

Aku Penghibur said...

pucuk kendodong tak pernah makan lagi :0 teringat pucuk betik ..teringat kat mak di kampung ..dia sangat suka

Deqla Manjew said...

mmg sdp mkn nasik panas2 ngan ulam-ulaman.. cicah plak dgn budu.. perghhh... deqla paling suka kacang botol.. ;)

J.Syazwana said...

mak saya memang makan pucuk betik tu sebab die ada kencing manis. saya tak boleh telan. pahit sangat. hahaha. kalau ulam jantung pisang saya suka!

izan mama mia said...

pucuk betik biasa mkn..pucuk kedondong belom pernah try...

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

adik aiza memang gemarkan ulam-ulaman.. pucuk kedondong tu baru aiza tahu boleh buat ulam juga.. terima kasih berkongsi KA..

Nastyna said...

pucuk betik dulu selalu makan, saya suka. pahit2 pedas cicah sambal belacan ya Allah terliur pulak dah. Dulu seingat saya setiap kali makan pucuk betik ni, mesti berak dengan lawas nyer. hehehe pucuk kedondong tak pernah tau pulak boleh buat ulam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...