Tabung Masa Depan ...

Friday, November 08, 2013

REPUBLISH N3 - Ceritera Pantun Adik !

ENTRY DIPUBLISH PADA 09/05/2012

2 hari lepas, masa dalam perjalanan nak fetch anak2 dari sekolah menengah, 
my bongsu daughter tu mulalah start dengan dia punya kisah.

She :  Adik dah pandai pantun dah. Nak dengar ke?
Hubby :  Cubalah...
She :  Ala, malulah adik!
Me :  Apa nak dimalukan. Ummi ngan Abah je yang dengar ni!
She :  Ok.  Dengar ye..  Pergi ke kedai membeli nasi, nasi ayam dalam mangkuk,
 semangkuk nasi ayam letak atas meja, siapa nak makan sudilah ambil 
(siap dengan intonasi gaya berpantun).
Me : (Nak tergelak)
Hubby : Siapa yang ajar tu.
She :  Cikgulah ajar pantun.  Tapi yang ini adik reka sendiri..
Me :  Betul ke?
She :  Iye, ciptaan sendiri. Ingat senang ke nak reka pantun ni!
Me :   Oklah
She :  Satu lagi pantun ye.   Warna Merah Sungai Lui, Merah muda Sungai lui, 
Sungai Lui lagu Aizat,  Terima kasih kepada Aizat! 
(Siap intonasi berpantun tu)
Me  : (Terus gelak) Ha Ha Ha.  Sudahlah tu adik.  Pandai adik reka pantun,
 tu pantun lawak tu!
She :  Mana ada lawak... Ni ada lagi satu.
Me :  Dahlah tu nanti2lah  pulak buat pantun.
She :  Dua tiga kapal berlayar, kapal berlayar... kapal berlayar....
Hubby :  Bukan dua tiga kucing berlari ke?
She : Itu lainlah ..... Dua tiga kapal berlayar, dua tiga kapal berlayar.........
Me :  Ok2, dah sampaipun sekolah along ngan angah ni. Nanti jelah kita
 sambung pantun tu ye!
She :  Aaa....Pandai tak adik,  Ummi! Susah nak reka pantun2 ni....
Me :  Pandai2........ memang pandai sungguh Adik buat lawak!
She :  Memanglah adik kan dah Tadika 2 tahun sebab tu lah pandai!
Me & Hubby :  ( Tahan gelak !)

( Ni tengah gembira sakan walaupun penat ....! Siap tukar baju dua kali tu )

28 comments:

Haryati Faizal said...

hihi..nak tergelak jugak...pandai pulak dia reka pantun ye...memang ada kena mengena antara satu sama lain...tp tang ujung tu je yg tak sama

Nurzakiah Hanum said...

tergelak anum

Deqla Manjew said...

hahahaa.. lawak la pantun adik.. kalo deqla xleh thn gelak, trs tergelak kat situ gak! :D

Myra Jay said...

Adoila.. lawak baca pantun ha ;)
Pandai reka :D

faraherda.razalan said...

Comelnya KA....heheheh.Senyum simpul sy baca entri KA ni...adik yg bijak...

Aty_Fared said...

Hahahahahahahaha comel adik.... main redah jer yer.. :)

ummuaidan said...

lawak btul pantun adik tuh..:)

LydSunshine said...

Ada-ada je adik ni. 2,3 kapal belayar di samudera.

Kakizan Omar said...

Meh adik pantun lagi.. nak lagi nie.. :D

Kaseh Wee said...

hahahaaaa ... keletahnya dia ...

Sayangku Zie said...

hehehe comey...

Lilynn Wifey Sham said...

ha ha ha ha.. klakar adik ni.. adik.. adik

Rosmiza Ali said...

Hehe.. Comelnya pantun dia.. Hikhikhik! ^^,
Mieza Suri Shaklee

Mayang ABDUL RAZAK said...

hadoi ... kelakar nyer adik... hahahaha

Aku Penghibur said...

shgahaha pandai berseloroh :)

pantun adik


mak suruh pergi ke kedai ,

pergi ke kedai membeli kelapa,

adik jadilah anak yang pandai.

kelak nanti balas jasa ibubapa

Yumida Huda said...

pandai la adik buat pantun, ade bakat nih
isi tabung nuffnang sini-hotlink

DYatie said...

Hihihi. Pandai nyer Adik.

roslita thalib said...

hehe comel lah adik ni. ada bakat

hainom OKje said...

Haha......janji ada intonasi pantunkan KA...belasah ajelah....hehe

BM said...

Ketawa terkekeh2 saya malam2 ni...
Adik memang menghiburkan!

MulutPayau said...

memang tergelak baca pantun adik..hihihi

Raudzah Z said...

So cute adik..ada-ada je ya..

wantie said...

hiks... yg lagu aizat tu. tak menahan KA oi..

ummiross said...

hehe..adik yang sentiasa meriah, seronok dengar celoteh adik.

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

hihi.. lucu saja gelagat adik.. :D

Acik Erna said...

tu pantu adik hi hi,,adik,,,adik..

Mimi Azirah said...

hahaha...pandai adik berpantun...

Mummydearie said...

Pandainya Adik buat pantun lawak super spontan gitu...

Yalah masa tu dia pun tak faham apa maknanya pantun. Bukan senang tau nak reka :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...