Tabung Masa Depan ...

Tuesday, December 17, 2013

Resepi Patin Tempoyak Daun Kesom Yang Sedap & Petua Juga !

Ini memang feveret ALONG & EN HUBBY
Dapat pulak ikan patin yang segar dan fresh 
Dari one of my cousin brother (TQ Bujang !)
KA buat waktu cuti2 seminggu hari tu
Atas permintaan ALONG & EN HUBBY ler ni.....
RESEPI KA PUNYA YER !
Agak berbeza dengan style masak dari Pahang tu yang lebih simple
Apapun kata ALONG memang sedap giler ...

  • 10 biji bawang merah/kecik (tumbuk/blend)
  • 6 biji bawang putih (tumbuk/blend)
  • 1 inci halia (ketuk/blend)
  • 1/2 inci kunyit (tumbuk/blend)
  • 15 biji cilipadi (tumbuk/blend)
  • 3 keping lengkuas (optional yer )
  • 1 mangkuk kecik tempoyak
  • daun kesom seikat dua
  • air secukupnya
  • ikan patin sederhana besar 
  • bunga kantan (Optional)

Cara-cara

Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga layu dan bau wangi. 
Tambah halia, kunyit dan cili api pula
Kacau sebentar.Tambahkan air sedikit. 
Kemudian letakkan ikan dan tambah air sehingga paras ikan. 
Masukkan lengkuas (kalau suka).
 Letakkan tempoyak dan garam sedikit. 
Tunggu sehingga mendidih & masukkan daun kesom dan kacau sedikit2. 
(Kalau suka boleh letak bunga kantan juga yang dibelah 2 ). 
Tutupkan periuk dan masak anggaran 15 minit & dan rasa masam dan masinnya. 
Kalau tempoyak terlalu masam boleh tambahkan sedikit gula.
 Kalau terkurang masam pulak tambahkan asam keping.
 Dah siap dan boleh di hidangkan. 
 Cubalah !

PETUA

En hubby selalunya guna limau nipis/limau kasturi untuk hilangkan rasa hanyir ikan
Belah limau2 tersebut dan ramas & perapkan pada ikan
Tapi cara lain pula,
boleh juga gunakan tepung gandum yang dilumur2kan pada ikan
sebelum ikan dicuci bersih !
Pasti hilang bau & rasa hanyir ikan tu ....

35 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedap kan

aTieYusof Family said...

Aduh! sedapnya ikan Patin tempoyak ni KA.. lama btl tak makan..sini mmg jarang jual...:)

:: Mrs.Eady :: said...

tak makan tempoyak

Nieyl said...

aduhai..sedapnyerrrr....

lizz said...

telan ailio nengok patin tempoyak nih....sedapnyer...

Rai Ourkizuna said...

kalau dapat ikan patin liar yang segar lagi meletup kan.. fuhh

Nur-nba said...

Jarang dapat mkn ikan patin.. tq sebab kongsi resepi.

vita min said...

Terbaik!!!



*Jemput singgah blog kami...
http://vitaminformeandyou.blogspot.com/2013/12/apa-yang-omega-3-bantu-ke-atas-badan.html

baby comel said...

Kita tak makan patin dgn tempoyak la kak KA, btw nice nampaknya tu :)

Noe said...

husband noe suka la masak ni...tp KA ada masuk daun kesum...nanti leh cuba...x pernah masuk daun kesum sebelum2 ni..

lieyalatif said...

ya Allah KA...telan2 air liur lieya tgk pic ni...dahle mmg peberet lieya ikan patin nieh...selalu kirim ngan member yg balik kampugn pahang...sbb fresh die lain mcm.....

nuyui a.k.a miss YUI said...

nyum2 sdpnyaaa..

Aisy Nasiha said...

Nampak ada kelainan drp resepi yg saya penah buat. Boleh la lain kali cuba cara KA pula..

Kisah Si Dairy said...

sedapnya..

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

wah.. sedap tu.. terima aksih share resipi.. :D

NM03 said...

saya suker daun kesom. boleh je makan ngan nasi. lagi beselera gitu

asyifa mustaffa said...

Sedapnya la hai....mkn dgn nasi panas2 ni...mmg terangkat..!

Kasih Salina said...

sedapnya KA..saya n hubby pun memang suka giler makan ikan patin tempoyak ni tapi nak dapat patin fresh ni payah la..

Amanda Suria said...

mak oiii...sedapnya KA, peberet SA jugak ni tau....

wantie said...

telan air liur ni KA. memang tak tahan kalau bab bab tempoyak ni. kalau depan mata dah lama licin pinggan tu.

Maria Firdz said...

mcm sedap je... hehe

ummuaidan said...

sedapnya KA ikan patin..my febret jgk nie.tp bilalah nak merasa..
done nuff

❤Kamsiah❤ said...

saya tak makan patin..tp kalau disuruh masak,ok ja (dgn syarat disiang terlebih dulu hehe)

Ibu Lala said...

Kita x mkn ikan patin. Tp hubby yg suka. Copy resepi tau.

Rasp said...

yum yum yummylicious...
slalu guna tepung gandum jer sis...

paridah said...

resepi patin tempoyak lain drpd biasa ni...sedap nmpaknya.

Cho Zila said...

baru makan tengahari tadi tapi beliler ...
kitapun masak gulai tempoyak simplejer...

inazamri said...

patin tempoyak dgn daun kesum? arghhhhh terus rasa nak buat ni.Tapi ikan patin esk baru ada kt pasar mlm.telan air liur dulu la...

hainom OKje said...

Mmg sedap.....wakaupun okje bukan org Peghak tp mmg feveret ni ..hubby pun dah pandai makan masak ni sejak ojke ajar hehe. ..mak dia tak makan tempoyak!

Raudzah Z said...

Sedapnya KA..kita suka patin tempoyak..tapi susah nak dapat patin..kalau balik kampung mak selalu masak!!!

BM said...

Saya walaupun asal kampung tapi kelemahannya memang xmakan spesis ikan spt patin, haruan, keli, belukang, baung dan spesis2 ikan yg berbentuk spt itu...tempoyak pun xmakan. Selain dari itu semua saya sebat...hehe

mama aryan said...

sedap tu, tp saya tak makan patin walapon kg saya tu bandar ikan patin...hehehe

Deqla Manjew said...

owh ikan patin masak tempoyak.. i like lah kak!! terliur tgk! huhu...

Mummydearie said...

KA, rasanya saya seorang kot yang tak makan ikan patin masak tempoyak ni. Kesian kat saya ni kan ...

Fiza Rahman said...

Alahaiii...sedapnya tempoyak ikan patin nih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...