Tabung Masa Depan ...

Monday, February 24, 2014

Baca Berita Ni, Teringat ADIK !

Foto
AHLI Jawatankuasa masjid menggali semula kubur di pekarangan 
Masjid Jamek Al-Abidi, semalam.

Hari ini, selain cerita BR1M yang KA baca
 Sungai Petani: Kerja penggalian 11 kubur di pekarangan Masjid Jamek Al-Abidi, 
Simpang Tiga Pasir di Merbok, dekat sini, semalam, 
menemui serban dan kopiah putih dalam keadaan masih elok 
walaupun sudah tertanam sejak 22 tahun lalu.
Kecuali kopiah yang hanya terkoyak sedikit di bahagian atas, 
serban itu masih tidak terjejas dan melilit dalam bentuk asal.
Penemuan itu terhasil apabila Pejabat Agama Daerah Kuala Muda (PADKM)
 diketuai Sheikh Radzi Abdul Mutalib memantau kerja penggalian semula kubur
 berkenaan untuk dikebumikan di tanah perkuburan lain di dalam masjid berkenaan,
 sekali gus memberi laluan kepada pembesarannya.
Serban dan kopiah itu milik Allahyarham Shamsudin Abas yang meninggal dunia
 ketika berusia lebih 80 tahun pada 1992 dan 
dikebumikan di masjid itu yang dibina pada 1942.
Cucu ketujuhnya, Rohana Shamsudin, 48, berkata, arwah datuknya
 dikebumikan bersama serban dan kopiah selepas sakit tua selama dua bulan

 ............................................................................................................................................

Tiba2 teringat cerita ADIK sebelum tidur 2 malam lepas ...
ADIK :  Ummi,  Ustazah kata, kalau kita mati syahid, badan kita x hancur yer Ummi,
 kalau orang gali kubur kita mesti elok lagi, wajahpun berseri2, yer Ummi ?
KA :  Aaa... betullah tu, 
ADIK : Kalau Adik jadi tentera laut, lepas tu mati, kira mati syahid macam tu yer Ummi !..
KA :  ....... Mati syahid tu ada macam2 Adik, bukan setakat kita mati macam tu aje ! 
Tapi mati syahid ni biasanya kita mati sebab berjuang atas di jalan Allah swt ! 
Tapi kalau meninggal sebab melahirkan anak pun mati syahid. 
Nanti2, Adik belajarlah semua tu. Adik faham ker ?
ADIK :  Fahamlah sikit2, lagi satu Ustazah cakap kalau hati kita ni ingat je Al-Quran pun,
 nanti kalau kita meninggal, mayat kita masih elok sampai bila2.  
KA :  Oh, betullah, yang tu orang2 yang hafaz Al-Quran lah !
ADIK :  Patutlah Abah suruh Adik hafalkan yassin yer Ummi, yassin tu kan 
Ustazah kata, jantung Al-Quran !
KA :   Betullah tu, Adik hafal tak yassin tu !
ADIK :  Adik hafal sikit aje... Ummi dengar yer  ( sambil Adik baca !)
KA :  Oklah tu, Adik baru umur 8 tahun dah boleh hafal dekat 10 baris. Nanti setiap tahun 
Adik hafal lagi, lama2 bila Adik dah umur macam Ummi nanti, Adik hafallah semua !
ADIK :  Ohhhh... Ummi dah hafallah yassin macam tu yer ?
KA :  erkkkk.........

34 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bagusnya adiq

Eye_nee said...

Erkkkk...mcm brek emegency jer jwapan KA.. :)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

bijaknya adik..begitulah kekuasaan Allah..

Kira Sakura said...

errrrr kira pun terus terkelu baca yang last tue hihihihi

mama aryan said...

bagusnya adik ni...

Farah Waheda Wahid said...

dia tanya ummi balik yer...he he he... bagus adik... hafal yassin dah 10 baris, lama2 esok hafal betullah tu...

Fiza Rahman said...

Yg last tak menahan tu. Ada² jer adik ni tau. Saya ni Klo baca tak tersengih² memang tak sah. Kirim salam kat adik tau kak ☺☺

ANIM said...

hihi...jawab ummi jawab..

p/s sekolah sayaada bacaan yassin setiap hari dah masuk 2 tahun pun program ni tapi masih belum hafal macam2 budak2 ni. nak baca tak tengok surah dah boleh tapi bila baca sendiri, tunggang terbalik. eloklah mula dari kecil..

ArELeEz said...

setiap amal baik, pasti ade ganjarannye..

Puan Kutu said...

ada juga baca kisah serban tu..terkedu jadinya menjawab pertanyaan adik.haha

Ummi Iman said...

Jd parents ni kena by ilmu kan :)

- said...

keh keh..terkedu nak jawab part las tu ye... hehe

tirahzairi said...

subhanAllah....semoga kita menjejaki langkah mereka...aminnn :)

nurbijen said...

hihihi last sekali ummi juga yg kena.... saya suka betul baca dialog KA dgn adik :)

eima said...

mudahan hati kita semua terbuka utk menuju ke jalan Allah ... inshaa Allah ...

adik ni mmg pandai bercakap la

aswadz said...

kalo aku, aku pun terkedu kalo kena tanya soalan mcm tu oleh anak aku.

Knor said...

Good2...

Acik Erna said...

harapm adik dapat hafal nanti ye adik.
acik pun tak hafal KA..nak tengok2 jugak..arwah bapa acik hafal je..tapi anak2 tak ada yang ikut

Chic Na said...

bagusnya adik.. :)

paridah said...

anak2 kecil mudah sangat menghafal kalau membaca yasin r surah apa saja setiap hari...adik tentu boleh lakukannya.

Tihara said...

bagus nya lah adik,
rasa nak borak2 dengan dia, hehe :)

shasha yacob said...

erkkk, yang last tu senyap seketika. hihi. saya pun belum lg hafal yassin in syah allah. dipermudah kan :)

Maria Firdz said...

Moga adik jadi anak yg solehah...

Nastyna said...

errkkkk... ha gitu dialog dengan adik.

MyLife Ria said...

ayat last yang tak tahan tu...hehehe

suri said...

tak letih tapi tetap ceria untuk terus berkata kata.

picit nuff sana sini eh,,done

Rinna said...

Alhamdullillah rajin adik hafaz yassin..

Mummydearie said...

Camna ni Ummi? Dah hafal surah Yassin ke belum nih? Aduh, parahlah kalau macam ni soalannya. Kita jawab pastu terkedu, tak tahu macamana nak sambung lagi ...

ietams said...

comel la sembang adik ni..
buleh buat penjawap gugup serta merta.. hehehehe..

Ema Johari said...

apa jawapan KA soalan last dari adik tu? hehehe

wantie said...

baiknya adik. moga sifat yang mulia ni tertanam kat jiwanya selamanya

LydSunshine said...

hahaha.. soalan terakhir tu tak tahan tu. kalo nnt luth tanya saya, mama hafal tak surah yasin, pening kejap nak jawab sbb jwpnnya ialah mama belum hafal lagi. huhu.

Deqla Manjew said...

errkk... deqla sendiri lom hafal smpai habis lagi..huhu..

Alynn Mueez said...

bagusnya adik ni...sejuk perut ummi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...