Tabung Masa Depan ...

Friday, February 21, 2014

Berpantun 6 Kerat Burung Ler Pulak !

( LAMBAT SIKIT BERSIARAN, BILA ADA KERJA LAIN YANG PERLU DIDAHULUKAN )

Bila tiba hari minggu inilah antara kerja mereka berdua
Dari pagi hinggalah merangkak ke senja
Sibuk ler duk menghadap Si Burung Nila
Yang di simpan elok sangkar duduknya
KA & ADIK macam biasa tolong tengok aje ler
Yelah, ALONG pun bukannya ada !
 
Sayap berwarna Nila birunya
Di mandi di manja hai, memang sukalah dier
Kepunyaan siapa lagi kalau bukan En Hubby  KA ler
Dan Angah aje yang rajin jadi pembantunya
Sebab KA & ADIK memang sah2 tidak ler
& Tak punya minat yang sama dengan mereka berdua !
Cantik kain penutup di buat ANGAH , si anak dara
Sang Abi duk kata oklah even pink color bunga2nyer
Jenuhlah anak dara mengukur panjang kainnya
Dalam duk sibuk2 dengan kerja dier
Sempat lagi minta KA tolong sama juga sambil kata
" Baik tolong pegang ni, senang sikit nak gunting dari Ummi tolong tengok aje !"

Ini pun duk garu2 kepala
Memikirkan, apakah kemungkinan berulang cerita yang sama
Pada weekend yang ini juga !!!

34 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum KA, hee comelnya kain angah buah tu ~~~

Fiza Rahman said...

Kretif lah akk ni. Pandai berpantun.

Aisy Nasiha said...

Wah.. ada pelihara burung? Seronoklah yam apa kisah yang mungkin berulang tu?

yan's cottage said...

cantik burung tu.....nama burung nie...memang nila ke KA....

Nurzakiah Hanum said...

best gak kan

Zura@Iwan said...

cute burung Nila..
penutup sgkar pon cantik ha..hehe
jantan ke betina ni kak?

aTieYusof Family said...

Cantiknya burung ni KA..penutup sangkar pun cantik, pink2 lagi..hehe

BM said...

Amboi bukan main cantik kelambunya...

Torascool said...

cantik juga tu burung

Tihara said...

cantik burung ni
tapi takde teman ke KA :)

RDZ Z said...

Salam Jumaat KA..cantik cover sangkar burung tu!!!

MyLife Ria said...

Salam kenal KA,

Cerita yang bersahaja dan menarik :)

Cantiknya burung tu...

Noor said...

cantik kaler burung tuh..pndai KA pntun..

n O e s u h a i m i said...

mmg cantik sgt cover sangkar tu...hehehe...burung tu pun cantik...warna biru tu..

Ibu Lala said...

Cutenye burung tu.

Rai Ourkizuna said...

cantiknya..burung apa tu KA

Linda said...

Salam Jumaat :)

JaSSNaNi said...

cantek kelambu dia... :)

:: Mrs.Eady :: said...

cantik :)

LydSunshine said...

Salam KA, ini burung KA bela ke? Tak tau plak KA ada bela burung. Pastu burung ni pun kena dimandikan jugak ke? Cemana cara mandikan burung tu ce KA buat tutorial. hahah.

Ema Johari said...

selalau dengar 2 kerat dan 4 kerat jer...tp KA 6 kerat lagi....hehehe

Kakzakie said...

Yg pilih kain anak dara biasalah bunga pink mesti jadi pilihan KA.. Cantik:)

imie fatiema said...

cantik sgt burung ni kak, ekor dia tu kaler biru cantik..untung la ada langsir bunga2 ya cik burung =)

paridah said...

cantik burung dlm sangkar yg comel...

Knor said...

cantik burung dan sangkarnya..

dapat terbang bebas alangkah indahnya..

wantie said...

boleh geng ngan my BIL. balik umah MIL, kat bilik belakang tu penuh burung...adei.. berkicauan.

T tak minat.

Haryati Faizal said...

cantik umah burung tu ye...

Nastyna said...

cantik burungnya...adakah sudah berpunya? hehehe nak jugak jual beli pantun.

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

cantik penutup sangkar tu KA.. burung pun comel juga..

shasha yacob said...

bela burung rupanya.hihi lawaa

hainom OKje said...

Dulu dulu PIL mng suka bela burung...bukan burung jer....semua binatang dia suka bela hehe...tp sekarang tak lagi....

ArELeEz said...

english style.. he3..

Mummydearie said...

Pink pun pinklah, janji ceria aje sangkar burung ni. Apakah namanya? Burung nila? Memang tak pernah dengarlah saya. Rajin pulak Angah membela burung ya. Gene Abah turun direct ke Angahlah ni. Betul juga KA, drp dok tengok aje anak dara potong kain tu, lebih baik siapkan pantun 6 kerat, eh silap... lebih baik tolong pegangkan kain tu!

Deqla Manjew said...

burung kaler biru..wow..cantiklah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...